Македония ни е скъпа

Президент и премиер обезпокоени от събитията в Куманово
10 май 2015 15:00, Александър Попов
161
Македония ни е скъпа
Снимка: БТА

Престрелките и жертвите в Куманово обезпокоиха премиер и президент у нас.

"Македония ни е много скъпа и важна. Бог да ги прости убитите полицаи. Още веднъж разбирате колко е важно да има политическа стабилност. От раздорите и проблемите в Македония се стигна до тези жертви", заяви Бойко Борисов.

Той изтъкна, че България е свикнала – от едната страна е Украйна, Крим, от другата Косово, Сърбия, разпаднала се Югославия.

"Службите ежечасно докладват за ситуацията. Сега е по-спокойно. Изразихме позицията през Министерството на външните работи. Надявам се да се вземат в ръце и да си отрегулират държавата. Дал съм пример какво се прави, ако има недоверие поради една или друга причина, или вмешателство в едно правителство, след това народът сам си връща доверието", каза още министър-председателят.

Междувременно и президентът Росен Плевнелиев изрази тревога от ситуацията в Македония и поднесе съболезнования към близките на загиналите при престрелките в Куманово.

"Изразявам съпричастност към македонските институции, които трябва по демократичен начин и на база на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, стабилност и успокояване на ситуацията", заяви президентът, който е на държавно посещение в Монголия.
 
Той осъди всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва.

"Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи“, каза Росен Плевнелиев.
 
Държавният глава призова още всички участници в политическия процес в Македония да се отнесат много сериозно към ситуацията.

"Спомняме си до какво доведе безпринципното противопоставяне в България – пет правителства и три парламента за две години и рязко намаляване на инвестициите и повишаване на нестабилността. Само с политически диалог, с отговорно отношение към гласа на гражданите и към доказателствата и фактите, да покажат, че са демократи и че могат да решат проблемите си по един национално отговорен и правилен начин“, апелира президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
5
 
! Отговори
ВМРО преди 8 години
До Анонимен 59 ако се появи шумадиец в МАКЕДОНИЯ ваднага се записвам при албанците долу 4арвената удба
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако не вземете мерки а не само президента да изразява тревога можем да останем без част от България , сърбите са пратили 500 воиници на тяхната граница , мечтата на албанците за велика албания минава и през нашата държава , вместо президента да чака обама да му прати стихчето което трябва да изрецитира правилно да взема да прати малко воиска по границата
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не трябва да се създава прецедент с разпокъсването или заличаването на която и да е било държава на Балканите, иначе следващите сме ние при това демографско състояние. Също така и огромна историческа грешка беше признаването на Косово, огромна!
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано не се стигне до разделение в Македония,че току виж станало след това същото и в ***...
41
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Докато се правят там на македонци, накрая ще се окаже че България има обща граница с Албания.
40
6
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
в " бивша югославска република македония " живеят само БЪЛГАРИ и тук таме някой шиптер, време е да се очистят от славяно сръбските мекерета - на въстание БЪЛГАРИ , мачкайте славяните сърби !
39
3
 
9
 
! Отговори
Адам преди 8 години
До всички които пожелават и други подобни инциденти да има в Македония или тя да се разцепи. Дано знаете че когато си пожелавате нещо то може и да се случи. *** не само там ами и тук. Колко лесно е и идея си нямате. Да не вземе да стане така че сега да се радвате на загиналите в Македония а след време да ревете за загиналите тук. Дано не се случи никога но както е казано никога не казвай никога.
38
1
 
21
 
! Отговори
from Holland преди 8 години
"Македония ни е много скъпа и важна.....", господин премиер, а кога България ще Ви стане скъпа и важна ?
37
0
 
9
 
! Отговори
До делящите Македони преди 8 години
Първо изчистете мародерите от властта. И изберете учени хора, а не някой си УЖ прочел една книга и друг ***, *** та чак тъпънарски *** / столицата на Чехия е Будапеща /.Изчистете си авгиевите обори и тогава искайте.
36
10
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
Атака и Патриотичния фронт се стремят да постигнат същите резултати като в Македония
35
0
 
8
 
! Отговори
Адам преди 8 години
За този който каза кой е добър албанец. Знаеш ли че един от загиналите полицаи е албанец? Не знаеш. Тези *** които за съжаление се причисляват към човешката раса и които стоят зад тази терористична атака нямат нито националност , нито религия. Това се терористи и трябва да бъдат до един заличени от лицето на земята. И ще бъдат защото Македония винаги е раждала и винаги ще ражда герои като тези осем загинали полицаи които дадоха живота си за братята македонци. Слава им и да почиват в мир!
34
1
 
8
 
! Отговори
Пегъзий Банкянски преди 8 години
Както казваха от едно посолство,на което Тиквата е подвластна-"Не си правим илюзии,какво представлява,но ще го тикаме в правилната посока".Било му скъпо нещо на това тиквено недоразумение?А България скъпа ли ти е бе тикво проста и некадърна?
33
0
 
6
 
! Отговори
Клетва преди 8 години
.."жертвите в Куманово обезпокоиха премиер и президент у нас".....Що за лицемерие?Пуста оптика за мошениците, обричащи ОБИКНОВЕНИЯ, ТРУДОВ българин на смърт.
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре е ако се стигне до разделение на Мкедония и ние да вземем нещо в крайна сметка ни се полага исторически погледнато.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко що не стане треньор на националния ни отбор на глупаците...ами се мъчи да мисли в реално време ://
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да разделят Македония между Албания, Гърция, България и Сърбия и да се приключва. Ще има недоволни ама какво да се прави.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Цар Борис III имахме най-силната армия и държава.
28
2
 
8
 
! Отговори
ШОПО преди 8 години
До бгОн е пожарникар... Че угаси огино...
27
5
 
9
 
! Отговори
! преди 8 години
Както отбеляза един коментатор,Македония е най-слабия линк откъдето да се провокира Турски поток.Събитията в Македония са нов фронт срещу Русия под смехотворни предлози за създаване на хаос и терор.
26
6
 
13
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
ЕЙ ТОВА АМЕРИКАНЦИТЕ СА ГОЛЕМИ ТАРИКАТИ. ПУСНАХА МАЛКО ТЕРОРИСТИ В МАКЕДОНИЯ, СЕГА ГЛЕДАТ СЕИР И ОЧАКВАТ ИЗОСТРЯНЕ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ НАС И ТЯХ. А ОНИЯ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ЩЕ СИ ВЪРШАТ МРЪСНАТА РАБОТА. А НАШИТЕ *** ВЕДНАГА СЕ ХВАНАХА НА ВЪДИЦАТА.