Местан за предизборната си агитация на чужд език: Глобата да се отмени

Той съзря гавра в санкцията от 681 лв.
19 май 2015 21:40, Анисия Иванова
110
Местан за предизборната си агитация на чужд език: Глобата да се отмени
Снимка, архив Булфото

В законовия едномесечен срок Районният съд в Момчилград ще се произнесе с решение по делото, с което председателят на ДПС Лютви Местан обжалва наложената му с решение на ЦИК парична санкция, за предизборна агитация на различен от официалния български език.

За първи път на заседание по делото присъства Лютви Местан и лично зададе въпроси към актосъставителя и председател на ЦИК Ивилина Алексиева.

Според лидера на ДПС издадените наказателни постановления следва да бъдат отменени, защото са издадени в нарушение на Конституцията на България и на международни договори като Хартата за основните права на ЕС и Европейската конвенция за защита на правата на човека. Пред медиите той коментира, че ще отнесе делото в Страсбург, ако то приключи в негова вреда.

Още по темата

Лютви Местан вече очаква решение по друго дело със същия характер от предизборната кампания за 42-ро НС през май 2013 година. "Заведохме това дело, не защото не обичаме родината си, а защото искаме България да бъде държава на равноправни граждани и да няма текстове в закона, които дискриминират представителите на етно-религиозните малцинства в България", каза лидерът на ДПС.

Преди да се яви в съдебната зала, Лютви Местан присъства на тържествата, посветени на 26-годишнината от майските събития в Джебел. Там той изрази несъгласие с внушения, че ако на ДПС се разрешат правата да агитира на майчин език, ще бъде застрашена националната сигурност на България. Местан коментира и една от наложените му санкции за предизборна агитация на различен от официалния български език в размер на 681 лева.

Размерът на санкцията той свърза с годината на създаването на българската държава и прозря гавра. "Все едно ни казват - внимавай, това е нашата държава и ти тук си чужд. Ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика си, ще се откажеш от идентичността си и тогава ще живееш тук", каза още лидерът на ДПС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
28
 
! Отговори
teo преди 8 години
Крайно време е Местан, доносник на ДС, ако се смята за български гражданин, и познава българската конституция, като депутат от българския парламент, ДА ЗАПОЧНЕ ДА ИЗПЪЛНЯВА БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ И ДА ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА, а в къщи и в Турция да си говори на турски език!КРАЙНО ВРЕМЕ Е ГЛОБАТА МУ ДА СЕ ЗАМЕНИ СЪС ЗАТВОР!
46
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО НЯКОЙ ИСКА НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ БЪЛГАРСКОТО И Е С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ДА СЕ ОТКАЗВА ОТ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО И ДА СИ ВРЪЩА БЪЛГАРСКИЯ ПАСПОРТ,ВСЕКИ КОЙТО НЕ ПРИЗНАВА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ДА МУ БИВА ОТНЕМАНО БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО КАКТО В САЩ НАЛИ ВСЕ ГЛЕДАТЕ САЩ И ЕВРОПА НА ГЛЕДАЙТЕ ГИ СЕГА АКО ИДА В ПАРИЖ И УСПОРЯ ТЯХНАТА ИСТОРИЯ ЩЕ МЕ СЪДЯТ ТУКА НЕЩАТА СА ПО СЕРИОЗНИ ОТ МАЙЧИН ЕЗИК ТОЗИ УСПОРВА НАШАТА ИСТОРИЯ И Я НАРИЧА ГАВРА ДА БЪДЕ СЪДЕН И ДА МУ СЕ ОТНЕМЕ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО.
45
1
 
7
 
! Отговори
I преди 8 години
Аве.. в конституцията не пишеше ли нещо по темата?
44
16
 
4
 
! Отговори
до hamurapi преди 8 години
Не бъди ксенофоб ! Преди години много фесове а по късно и трудолюбиви българи бяха принудени да напуснат страната. Това унищожи икономиката на България.
43
4
 
33
 
! Отговори
hamurapi преди 8 години
Да, Местан, ти и фесовете сте нежелани в моята Родина!
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти са праи на луд тука , Шейха на Катар му пуснаха Лили , човека като видял Лили без сютиен само по бяла прозрачна риза , така работим ние от векове
41
5
 
37
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Какво по-добро доказателство за ЕТНИЧЕСКАТА СЪЩНОСТ на ДПС !Местан ще загуби в Страсбург, защото забраната не важи изцяло и навсякъде да не се говори на чужд език ( в случаят на турски), а само на предизборни митинги.
40
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местане слабо ме интересуваш.В България се говори на Български на официални прояви.И докато получаваш заплата и от нас не само от Турция трябва да се съобразяваш и със нашето мнение.
39
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не плачи, майко, не тъжи,че станах ази хайдутин,хайдутин, майко, бунтовник,та тебе клета оставихза първо чедо да жалиш!Но кълни, майко, проклинайтаз турска черна прокуда,дето нас млади пропъдипо тази тежка чужбина да ходим да се скитаменемили, клети, недраги!
38
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ела в Турция и пей песни за Левски, никой няма нищо да ти кажe.
37
39
 
9
 
! Отговори
и аз мразя преди 8 години
неистово българското и българина! В Света няма по- голяма гад от последния !
36
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българи, майчиния език може да ви потрябва след 30-40 години.Ромите ще са печеливши.
35
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ако бях българин, с тез глоби за майчин език щях да потъна вдън земя от срам.
34
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан непрекъснато говори, че е против езика на омразата, но всичките му приказки и действия изразяват само омраза.
33
25
 
11
 
! Отговори
cCc преди 8 години
За съжаление, българите живеят с мисълта за нов Възродителен процес.
32
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местане ,ако аз тръгна да агитирам на Бг в ТУрция ,какво ще ми се случи ?!?!?
31
3
 
35
 
! Отговори
някой преди 8 години
Че кой спира някой да си вярва в каквото си иска в България и да говори на какъвто език си иска. Този ако си мисли че представлява някакво малцинство може да се гръмне. Как ще настройва хората по селата като без значение българи или турци те се крепят един друг за тях държава няма. И като слушам такива провокативни изказвания ми се повръща. Всички *** (партии) си купихте властта в тази държава възползвайки се от бедния народ . И ще говорите от името на тоя и ония нагли ***.
30
16
 
4
 
! Отговори
serbez преди 8 години
Mesten aga ne zaman kendi ana dilimizi serbez konuscaz ve daha komunist zamandamiyiz da haklara sahib cikames
29
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...издадени в нарушение на Конституцията на България..." в КОНСТИТУЦИЯТА ясно е записано официалния език е БЪЛГАРСКИЯТ. Политически партии на етническа основа не могат да се създават. Местан не ставаш и за плашило на бостан. Аре бегай.... в Турцията и да не те виждаме повече.
28
15
 
9
 
! Отговори
самет преди 8 години
Местане ние не искаме агитация на нашия език,а искаме го като официален в компактните турски райони за по-лесна комуникация и свобода!