Пенсиите сега мизерни, без реформа - още повече

Младите да не лежат и да се оплакват от ниски заплати, призова Калфин
21 май 2015 09:15, Бойчо Попов
98
Пенсиите сега мизерни, без реформа - още повече
Снимка: Булфото, архив

Промените по отношение на условията за пенсиониране ще стабилизират в следващите години трайно пенсионната реформа и ще повишат доходите от пенсиите. А това ще даде увереност на хората, които вече ще знаят кога и как ще се пенсионират, заяви вицеперемиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНТ.

Още по темата

"Това решение ще стабилизира в дългосрочен план пенсионната система и ще вдъхне увереност в хората. Стабилизираме показателите за следващите минимум 20 години. Няма как да има съгласие, без да има отстъпки от всички страни. За някои неща отстъпихме ние, за други работодателите, а за трети - синдикатите", заяви Калфин. Същевременно той настоява да се търсят и още варианти за увеличаване на приходите в НОИ.

Вицепремиерът заяви още, че не е сигурен дали ще има нужната парламентарна подкрепа в момента.

"Аз започвам срещи с всички парламентарни групи, за да им обясня и да ги убедя, че тези мерки са необходими. Разговорите ще бъдат трудни. Има много популизъм и настоявания за замразяване на възрастта за пенсиониране. Това е невъзможно да стане. Готов съм да споря със всеки и то с реални цифри и числа. Ако не предприемем тази мярка сега, след години ще плащаме още по-мизерни пенсии. Аз съм доволен, че постигнахме споразумение със социалните партньори", добави вицепремиерът. Според него обаче съгласието със социалните партньори е много силен знак.

По отношение на измамите с инвалидни пенсии вицепремиерът заяви, че "трябва да направим една система, която да не позволява злоупотреба. Трябва да се поучим от европейските практики и да взимаме пример от там. Точно поради тази причина въвеждаме и втора комисия, която да дава оценка за инвалидност“.

По думите му в момента се обсъждало въвеждането на социално-медицинска експертиза след медицинската, която ще проверява всеки случай и ще решава дали даден инвалид може да работи в друга сфера на икономиката. Целта е не да се решава на колко процента е увреден даден човек, а какво може да работи, заяви още социалният министър.

"Това, което правим с промените е, че пенсиите вече ще се изчисляват по нов начин. Най-ощетени ще останат тези, които са се пенсионирали преди 2000 година и държавата трябва да се намеси, за да подкрепи тези хора. Пенсионната система е на нас всички. Аз съм готов да разговарям с всеки, който има някакви идеи по темата. С изказвания от рода на: „Спрете заплатите на министрите, спрете заплатите на депутатите“, няма да увеличим пенсиите. Това е популизъм", добави той.

Според Калфин проблемът с младите хора в социалната сфера се състои основно в липсата на стаж.

"Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква, че всичко е нископлатено. Има смисъл от Бюрата по труда. Тяхната цел да е работят активно и с безработните, и с работодателите. Позитивният ефект ще се види в пенсионната система, когато влязат в сила всички мерки, които приехме", уточни министърът.

Припомняме, че вчера правителството и представителите на работодателските и синдикални организации постигнаха съгласие за промените, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

Промените имат за цел да намалят дефицита в Националния осигурителен институт, а размерът на пенсиите постепенно да нараства чрез увеличаване на възрастта и на размера на осигуровката. Очаква се в НОИ да влязат  допълнителни приходи от 1-1,5 млрд. лева след 10-12 години.

Предвижда се възрастта за пенсиониране да стане 65 години. Синдикатите, работодателите и властта се споразумяха възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години за втората категория труд.

Осигуровките ще бъдат повишени с 1% от 2017 г., а през 2018 г. с още 1%, но тази част ще влиза във фонд „Пенсии“ на НОИ.

Социалните партньори са се споразумели с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж да се гарантира минимално увеличение на пенсиите с 40%. От 2019 г. ще отпадне правилото на "трите най-добри години", които кандидат пенсионерът посочва от стажа си, натрупан преди 1997 г.

Още по темата за пенсионирането четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
16
 
! Отговори
NACO преди 8 години
Г-н Калфин ,къде ще бъдете Вие след 20 години?!
45
0
 
14
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
И каква реформа предлагате? Като с предложението средствата от пенсионните фондове да се прехвърлят в НОИ за да може и тях да източите като сребърния фонд?
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Калфата що не дойде да ги накара младите да бачкат за без пари,а само дрънка глупости?!Кой ще ви внася осигуровки при положение,че човек се моли на администрацията за разрешение да плаща пари като наем за да се труди на общинско място и не му разрешават?!Как да обясниш на младия човек,че не си го отгледал напразно,като идват свирепи инспектори и го глобяват за това,че се труди?!По конституция всеки има право на труд,обаче чрез разни наредби,разни инспектори се правят на велики и глобяват яко
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоз партиен секретар ще ми прави реформи.дрънканици като на партийно събрание.само празни приказки за протокола.
42
0
 
12
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
Не се чуди, хващай самолета по-бързо и не се връщай в България. България умря. Ние нямаме държава. Оправяй си живота, докато си млад.
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАЛФАТА ЩЕ КАЖЕ ЛИ СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ КОЙ ЩЕ РАБОТИ ТУКА ЧЕ И ДА ПЛАЩА ВНОСКИ ЗА ПЕНСИИ ЩОТО 80%ОТ РАБОТОСПОСОБНОТО НАСЕЛЕНИЕ ЩЕ СА ОТ ПЛЕМЕТО НА НЕГРАМОТНИТЕ МЪРЗЕЛИВИ ИНДИАНЦИ!КВОТО И ДА ЛЪЖЕ И ДА МАЖЕ КАЛФАТА ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛОСТТА!НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ВИ РАБОТИ..ЕЙ!
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква, че всичко е нископлатеноЕми че то е ниско платено всичко! София средна работна заплата 900, провинцията 500. На 25 съм имам 6г трудов стаж и не мога да си намеря работа за която съм учил 10г и съм работил 6, а и продължавам да уча, за да мога да стигна стартова РЗ на барман..... Всичко е пълна порнография. Вече се чудя дали да не паля самолета да мия чинии в Англия. Поне няма да съм финансово затормозен.
39
1
 
0
 
! Отговори
ОЖГ преди 8 години
НЕ МИ УЧИ ЖИВОТАНЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ НИЩО
38
0
 
6
 
! Отговори
anonimus преди 8 години
evala za reformite koito gi pravete ...mai,zatova sme naibednite v Evrosmrdenika
37
4
 
10
 
! Отговори
пацо преди 8 години
Проблема другари не е в икономиката, а в хората. просто много на възраст 50-80г. са пенсионери, защото преди 89г. имаше една камара хрантутници вонни пенсионирайки се рано и взимайки високи пенсии, има много от бившите служби ДС, УБО и т.н., имаше много от партииния апарат, имаше категории, за шАфъори, шлосери и т.н. Та те тия, хем не са изкарали нищо, хем парите от онова време ги няма. Та аз ли да им плащам затова че си играеха на социализъм??? Е нЕма да стане другаре, да са опраат.
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А първо окрадохте пенсионните фондове, сега хората са ви виновни, че няма пари и се работи за смешни заплати! Браво, г-н Калфин, похвално!
35
1
 
23
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Истината е , че трябва да се почне от заплатите на работещите. Не може да плащаш осигуровки на минималната заплата и да искаш високи пенсии . Обаче болшинството от нашите работодатели са назначени капиталисти от БКП-БСП и са на мнението - кръв повръщам пари не връщам . Те искат даже да не плащат заплати , а ние чакаме пенсии . Никога с такива *** .
34
8
 
1
 
! Отговори
от Сидни Ав$$тралия преди 8 години
"От този момент с теб се прекъсват всички контакти!"кораба майка ли ти пуска контакти? ти си шозофреник. измислените ти герои се появяват и изчезват по различни места на планетата хахах измисли ми пак някое раздвоение на личноста с което да се срещаме хахах чакам го да дойде Сидни милитари роуд след харбъра в дясно
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Пенсиите сега мизерни, без реформа - още повече"Тоест, трябва ни реформа, за да запазим нивото на мизерия, което сме постигнали. Браво :)
32
0
 
4
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
До Сидни Когато нашият програмист беше в Сидни ти се направи на интересен!Да не си шейхът на Катар, та някой да те чака да благоволиш да се видите?От този момент с теб се прекъсват всички контакти!Група кан Телериг
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българската алчност ще затрие България ! Крадене и източване до дупка,сън не спят да умуват как да натрупат повече пари и ако може нищо да не дават на никой,само да вземат.
30
0
 
14
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Другарю Калфин,Защо Вие и вашите колеги от парламента не си гласувате заплати по следния начин:Парламентът се свиква на сесия веднъж на 6 месеца и народните представители получават минималната за страната заплата, при това само за това време? През останалото време си развиват собствен бизнес и си имат постоянна друга работа? С други думи - имат връзка със света и знаят проблемите на обществото? А, забравих - щото всичките сте котило от Партията майка!
29
0
 
16
 
! Отговори
Пикър преди 8 години
Няма човек, тук говориме не само за нормален но и за ненормален, който да иска да работи за тези пари. Ако човек е изпаднал в много тежко положение , пак няма да работи за тези пари а ще отиде да бере плодове в чужбина. Човек също може да работи и без пари ако му се работи доброволец. Но за тези пари няма хуманоид който да си мръдне пръста. Как въобще може да обявяват такава заплата 300 лв. Калфин е добър министър, но понякога говори фантастични неща.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе калфин борисов още по добре пенсии по 2000лв ама пенсионна възраст на с още 20 години я вдигнете на 85г. Е първо първо с букета при Свети Петър! Е пък затова ще си и мамеме най-ниските плоски данъци и най-богатата олигархия в света!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе калфин борисов още по добре пенсии по 2000лв ама пенсионна възраст на с още 20 години я вдигнете на 85г. Е първо първо с букета при Свети Петър! Е пък затова ще си и мамеме най-ниските плоски данъци и най-богатата олигархия в света!