Пенсиите сега мизерни, без реформа - още повече

Младите да не лежат и да се оплакват от ниски заплати, призова Калфин
21 май 2015 09:15, Бойчо Попов
98
Пенсиите сега мизерни, без реформа - още повече
Снимка: Булфото, архив

Промените по отношение на условията за пенсиониране ще стабилизират в следващите години трайно пенсионната реформа и ще повишат доходите от пенсиите. А това ще даде увереност на хората, които вече ще знаят кога и как ще се пенсионират, заяви вицеперемиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНТ.

Още по темата

"Това решение ще стабилизира в дългосрочен план пенсионната система и ще вдъхне увереност в хората. Стабилизираме показателите за следващите минимум 20 години. Няма как да има съгласие, без да има отстъпки от всички страни. За някои неща отстъпихме ние, за други работодателите, а за трети - синдикатите", заяви Калфин. Същевременно той настоява да се търсят и още варианти за увеличаване на приходите в НОИ.

Вицепремиерът заяви още, че не е сигурен дали ще има нужната парламентарна подкрепа в момента.

"Аз започвам срещи с всички парламентарни групи, за да им обясня и да ги убедя, че тези мерки са необходими. Разговорите ще бъдат трудни. Има много популизъм и настоявания за замразяване на възрастта за пенсиониране. Това е невъзможно да стане. Готов съм да споря със всеки и то с реални цифри и числа. Ако не предприемем тази мярка сега, след години ще плащаме още по-мизерни пенсии. Аз съм доволен, че постигнахме споразумение със социалните партньори", добави вицепремиерът. Според него обаче съгласието със социалните партньори е много силен знак.

По отношение на измамите с инвалидни пенсии вицепремиерът заяви, че "трябва да направим една система, която да не позволява злоупотреба. Трябва да се поучим от европейските практики и да взимаме пример от там. Точно поради тази причина въвеждаме и втора комисия, която да дава оценка за инвалидност“.

По думите му в момента се обсъждало въвеждането на социално-медицинска експертиза след медицинската, която ще проверява всеки случай и ще решава дали даден инвалид може да работи в друга сфера на икономиката. Целта е не да се решава на колко процента е увреден даден човек, а какво може да работи, заяви още социалният министър.

"Това, което правим с промените е, че пенсиите вече ще се изчисляват по нов начин. Най-ощетени ще останат тези, които са се пенсионирали преди 2000 година и държавата трябва да се намеси, за да подкрепи тези хора. Пенсионната система е на нас всички. Аз съм готов да разговарям с всеки, който има някакви идеи по темата. С изказвания от рода на: „Спрете заплатите на министрите, спрете заплатите на депутатите“, няма да увеличим пенсиите. Това е популизъм", добави той.

Според Калфин проблемът с младите хора в социалната сфера се състои основно в липсата на стаж.

"Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква, че всичко е нископлатено. Има смисъл от Бюрата по труда. Тяхната цел да е работят активно и с безработните, и с работодателите. Позитивният ефект ще се види в пенсионната система, когато влязат в сила всички мерки, които приехме", уточни министърът.

Припомняме, че вчера правителството и представителите на работодателските и синдикални организации постигнаха съгласие за промените, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

Промените имат за цел да намалят дефицита в Националния осигурителен институт, а размерът на пенсиите постепенно да нараства чрез увеличаване на възрастта и на размера на осигуровката. Очаква се в НОИ да влязат  допълнителни приходи от 1-1,5 млрд. лева след 10-12 години.

Предвижда се възрастта за пенсиониране да стане 65 години. Синдикатите, работодателите и властта се споразумяха възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години за втората категория труд.

Осигуровките ще бъдат повишени с 1% от 2017 г., а през 2018 г. с още 1%, но тази част ще влиза във фонд „Пенсии“ на НОИ.

Социалните партньори са се споразумели с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж да се гарантира минимално увеличение на пенсиите с 40%. От 2019 г. ще отпадне правилото на "трите най-добри години", които кандидат пенсионерът посочва от стажа си, натрупан преди 1997 г.

Още по темата за пенсионирането четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
До Сидни АвстралиятаДо довечера аз съм дежурен.А ти си просто момче с жълто около устата! Ще сеобоснова просто: ако по стила на писане не можеш да разлшчиш един от друг си просто ***!група кан Телериг
25
8
 
2
 
! Отговори
от Сидни Ав$$тралия преди 8 години
До зловещо група кан Телеригей шизофреник днес няма ли да ме караш да ходя по срещи тука в Сидни? Ония именца дето ги беше изредил са всъщност раздвоените ти личности ли? Каде е тоя твой посланик в Сидни бе да го видя? Ще дойде ли кво стана? Някакво друго доказателство искаш ли само кажи?поздрави от Сидни Ав$тралия
24
0
 
11
 
! Отговори
info. преди 8 години
Тоест да се разбира че всички инвалиди могат да работят и затова пенсии ще видят през крив макарон!Калфин направиш ли тази дивотия!Обещавам ти че ще ви съдя до дупка,но не тук!А Страсбург.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
правилно, действайте българина трябва да се научи да плаща данъци и да иска.
22
2
 
16
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
До анонимен 16Ще ти отговоря така: на думи другарят Калфин е велик! Ще обещае всичко само и само да остане на власт! А ако имаше намерение данаправи нещо, трябваше да започне от:- съд за собствениците и закриването на фирмите им, бавещи и неплащащи осигуровки и заплати;- вдигане на минималната заплата до ниво 500-600 лв, за да живне потреблението;- да се запушат пробойните в неплащането и укриването на данъци;- и ощи много други мерки...група кан Телериг
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този стaвa все по-нaгъл, въобще нaглосттa нa Прaвителството рaсте прaвопорпорционaлно с търпението , мълчaнието и простотaтa нa овчето стaдо нaречено -Нaрод !!!!
20
0
 
22
 
! Отговори
Internetlumpen преди 8 години
Правителство, работодатели, синдикати - триъгълник с три *** ъгъла - Имплозия на демокрацията.Не само работна ръка, скоро и просяците няма да останат в България! С такава политика и "реформи" след 10-12 години, няма да има кой само лихвите по заемите ви да изплати. ограбихте ни, експлоатирахте ни, унизихте ни до смърт! Доведохте ни до няколко последователни национални катастрофи. Прогонихте ни и ни направихте най-бедни в Европа. За какъв морал говориш бе Оср***н ***?
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бог да я прости България!
18
1
 
27
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Каква реформа? Няма пари в държавата, с които да се изплащат пенсии- за това целите увеличаване възрастта и стажа за пенсиониране. Явно с цел част от хората да починат, чакайки да се пенсионират и по този начин да ви спестят търсенето на средства за изплащането на полагащите им се пенсии
17
2
 
7
 
! Отговори
pisnalo mi e преди 8 години
Kvi reformi ? Kvi 5 lv? Kaji napravo , kolko godini da vi bachkame za 300..400 evro pri teq ceni na tok voda , hrana... Cerber ne te e sram da se pokazvash ...
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne pobarkvaite naroda 4e 6te se zbarkate na kade 6te xvanete
15
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИЩО ДОБРО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ РАЗНИ ДЪРТИ *** КОИТО ВЕЧЕ 70ГОДИНИ ЛЪЖАТ..ГРАБЯТ И МАЧКАТ НАРОДА.САМО РЕВОЛЮЦИЯ Е СПАСЕНИЕТО А ВСИЧКИ ТИЯ НА СТАДИОНА И РАЗСТРЕЛ!
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи "...НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ ГОВОРИ КЪДЕ СА ПАРИТЕ". Парите ги окрадоха тези, които ни управляват. А сега ни съветват да си траем и да не питаме. Затова сме на дъното.
13
6
 
2
 
! Отговори
маке преди 8 години
слушайте старо маке що ке рекепенсийки неке да има и до 100 годин да доживеете решили сте македонска земля да делите ке ми сделате старите опинци
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До зловещоАко ти каже това,което искаш по-добре ли ще ти стане? Ясно е,че парите ги няма,дали са откраднати или са отишли по друго направление,вече няма смисъл да се говори. Апо принцип Калфин е прав,Колегата Ламбуров също,както и много други,които искат доходите и данъците на всички да излязат на светло!
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфа, дай ми минимум 1000 лева заплата и ще остана в България. Иначе за какво да стоя ? В Германия хората ми дават 4000 лв заплата. Дайте ми работа и пари и ще се върна. Млад човек съм и като мен има милиони.
10
2
 
20
 
! Отговори
!!!!!!!!!! преди 8 години
И този ако си мисли, че ще види парламент на следващите избори, жестоко се заблуждава.Какво правите, бе? Нищо не правите, няма и да направите! Скоро ще ви изритаме, безделници продажни! Гледате само да се нагушите и заблуждавате хората вече 26-та година! Тия реформи си ги наврете нали се сещата къде! Само си чешате езиците и 26 пгодини нулеви резултати, че и под нулата!!!
9
2
 
10
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
Абе КАЛФИН, що не споменеш между другото КАК ДРЕГАРЯ ЛУКАНОВ И БКП ГЕПИХА ПЕНСИОННИЯ ФОНФ?Къде са отчислените пари за старост на хората до 1989 г.?В капиталисти знаъни и незнайни от партията майка!група кан Телериг
8
0
 
10
 
! Отговори
Желев преди 8 години
Вероятно трябва да се хвалим с мизерните си заплати
7
1
 
28
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Ами калфин, мизерни са, няма как да не са мизерни като хората масово се осигуряват или на минимална заплата, или не се осигуряват въобще. Реформата трябва да започне от разкриване на работни места в реалния сектор, работеща икономика, минимален брой хора на социално подпомагане