Ще си купуваме скъпите лекарства заедно с Румъния за по-евтино

Москов ще дърпа към нашата черга и други държави след време
Обновена: 30 май 2015 13:50 | 30 май 2015 13:44, Камелия Цветанова
60
Ще си купуваме скъпите лекарства заедно с Румъния за по-евтино
Снимка: БТА, архив

В края на годината ще обявим общо договаряне на скъпоструващи лекарства заедно с Румъния. Обединявайки се, двете държави ще договарят по-големи количества медикаменти, което се очаква да понижи цената им. Идеята представи в предаването по Дарик  радио здравният министър Петър Москов.

Още по темата
Амбицията била пазарът да се разшири и след време към двете страни да се присъединят и други европейски държави.

Москов добави, че останалите лекарства вече ще се договарят от Здравното министерство, което по думите му ще търси възможно по-ниската цена.

Той не отрече, че ще се стремим да закупуваме генерични лекарства, въпреки, че те се създават след като изтече 10-годишният патент на оригиналите.

Според министъра обаче, променяйки лекарствената политика, се тръгва срещу едни пари от порядъка на милиард лева, които в момента се харчат не по предназначение.

„Следващата седмица експертен екип на МЗ заминава за Румъния. В края на тази година по общи лекарствени позиции, които имаме с Румъния, ние ще обявим общо договаряне заедно с тях. Това означава, че договаряме много повече количество, отколкото досега. И Румъния, и ние”, увери министърът.

„Когато в момента в България или Румъния влиза определен медикамент, той постига определена цена. Защото има определено количество хора, които се нуждаят от него. Фирмата си прави сметката и слага цена. Ако не й харесва тази цена, този медикамент не влиза. Или изнудва държавата заради относително по-малкия пазар. Когато обединим и разширим това сътрудничество и няколко държави от нашата черга да могат да кажат на фармацевтичната фирма: „Ние заедно за 20-30-40-50 милиона пазар, искаме да договорим това лекарство. Затова държавите трябва да могат да отговорят съвместно на такъв натиск на индустрията”, обясни Москов.

Той заяви още, че НЗОК ще сключва договор само с болници, които могат да предложат комплексно лечение на пациентите. Връща се и възможността за приватизиране на отделни болници.

Москов е категоричен, че болните ще могат доплащат за своето лечение вече само и единствено чрез осигурителен фонд, като ще им се отнеме възможността да дават пари директно на болницата.

Доплащане на ръка няма да има. Начинът да влезеш в допълнителен пакет при настъпване на заболяването е да имаш договор с фонд. Кеш между лечебно заведение и болница няма да има”, отсече здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Междувременно, Гоце не казва и 1 лоша дума за Москов, а напада министър Ненчев !Дано на Радан Кънев му светне поне малко в главата за този факт и събере 2 и 2 колко прави !
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА ти си на лепило, ***
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бре интересно как още през 70 те години, Луи дьо Финес усмива именно тази здравна система във филмите си, а ние наложихме тази система сериозно за тачене на пари.
7
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А АЗ ПОЗДРАВЯВАМ МОСКОВ ЗА ВСИЧКО КОЕТО ПРАВИ И СЕ НАДЯВАМ ВСИЧКО ДА Е В ПОЛЗА НА ПАЦИЕНТИТЕ. И ТАЗИ ИДЕЯ Е ОК !
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не министър Ненчев трябва да си ходи, а МОСКОВЕЦА, който закрива болници и диспансери в момента и съсипва хиляди човешки съдби !Междувременно, МЪЛЧИ като ГРОБ за ЧУДОВИЩНИЯ монопол НА ЗДРАВНАТА КАЦА !НАЛИ УЖ СТЕ "ДЕСНИ" БРЕ, И УЖ СЕ "БОРИТЕ С МОНОПОЛИТЕ"??На изборите ще научите отговора на излъганите си избиратели, с които се изгаврихте!
5
6
 
6
 
! Отговори
... преди 8 години
Навремето си ги пройзвеждахме, ама сега сме евро интергрирани и трябва да си ги купуваме...
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов е пълен психар. Не мога да разебра медиите защо толкова му лакейничат. Предполагам че имат интерес.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ще си купуваме скъпите лекарства заедно с Румъния за по-евтино"...Защо са ни скъпи лекарствата? Бедни ли сме? Не сме бедни - нали сме западноевропейска модерна евроатлантическа държава. А, момент, сещам се защо - виновни са комунистите които за 45 години изпразниха здравната каса.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът трябва да разбере, че здравеопазванено при пазарната иконимика е бизнес както всеки бизнес. Лекарят предоставя услуга както адвоката, кебапчията, собственика на казино. Който е способен, кадърен, работлив може да си плати по-качествена услуга, а който е мързелив, неквалифициран или пък е кфалифицират но професията му не са търси на пазара и е беден той не може да си позволи качествена услуга - така е най-справедливо защото демокрацията е най-висшето постижение на човечеството.
1
2
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Колкото по неясно,толкова по добре