Не плащаме заплати на "Спешна помощ" да изоставят хора!

Москов наказа тежко фелдшерът зарязал родилка на пътя
49
Не плащаме заплати на "Спешна помощ" да изоставят хора!
Снимка: БТА, архив

Екипът на "Спешна помощ", оставил родилка на пътя, е получил дисциплинарно наказание "последно предупреждение преди уволнение", съобщи в Сливен министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, цитиран от БТА.

Скандалната случка се разигра вчера на 5 километра от Симеоновград в посока Хасково. Екипът на "Спешна помощ" получил сигнал за тежка катастрофа по същото време. 30-годишната родилка е била с изтекли околоплодни води и 8-сантиметрово разкритие, но фелдшерът я оставил, за да отиде при пострадалия в катастрофата като обещал да се върне за нея.

"Аз моля за извинение за това, което се е случило там, заяви министърът. Това е обикновена човешка глупост и доброто е, че се е разминало без последици за здравето на който и да е от участниците в инцидента. Държавата не е дала 16 милиона от вашите данъци допълнително за заплати на работещите в спешна помощ, за да бъдат оставяни хора на пътя", отсече той.

Д-р Москов е наредил още екипът на "Спешна помощ" да посети жената и да поднесе лично извиненията си.

През следващата година НЗОК няма да сключва договори с болница, за която няма положително становище от Областния и респективно от Националния съвет по Националната здравна карта. Това каза министърът по повод на даването на съгласие от Общинския съвет в Сливен за изграждането на още една болница с 400 легла в града.

Никой не може да спре желаещите да инвестират, но това няма да означава гарантиран, нерисков приход от Здравната каса. Касата ще плаща комплексна услуга на база брой болници и активни болнични легла, такива, каквито са средноевропейските норми, допълни той.

Министър Москов посети днес МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, за да проследи резултатите от всички инвестиции по европейски проекти в областната болница и действията на ръководството на лечебното заведение по планиране на реконструкцията на спешното отделение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
До Анонимен Taka li, smotani ha,abe ti otkade si polucavash zaplatata! Zashto ne darjish smetka na licniya si lekar ,na nablyudavashtiya ti spetsialist ,a sedish pred kabinetite im kato podmokreno mushakto, a vecerta vikash speshna da ti meri ,kravnoto i temperaturata.Kak tova za sheshna li e rabota haa...
35
0
 
1
 
! Отговори
! преди 8 години
До анонименRodilkata 9 mesetsa caka tozi moment hic ako ne e znae koga i e termina. Po printsip se provejdat konsultatsii i se opredelya denyat na rajdane.Kade e semeystvoto v tazi situatsiya !!!
34
0
 
2
 
! Отговори
Господинов преди 8 години
Екипа ли е виновен затова че не е могъл да изпълни два спешни адреса едновременно, или този който го праща на два спешни адреса едновременно?
33
0
 
4
 
! Отговори
Господинов преди 8 години
"В конкретния случай на мястото на пътно-транспортното произшествие е можело да бъде изпратена линейка от Харманли, която е щяла да стигне за около шест минути, каза д-р Радева." Кого и за какво наказвате г-н Москов?
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай Москов, слушай сега.Наесен когато се срутите на местните избори ТИ ще имаш основната заслуга за това!Помни ми думата.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво плащаш бе?*** такива,къде е кат.труд,2оте заплати,един лекар трябва да взима поне 2000лв заплата.Къде са младите кадри в спешна помощ,защо ползвате шофьорите като хамали общи работници а ги водите трета категория,защо ползвате фелдшерите и носят лекарската отговорност.Защо купувате *** за линейки.Хора от спешната връчете нота за изпълнение и тия ако не я изпълнят за няколко дни спрете работа.ОСТАВКА И В ЗАТВОРА *** ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ
30
6
 
2
 
! Отговори
Стефан Димов преди 8 години
До АнонименА, бе вие да не сте животни та сте извикали ветеринар ?
29
0
 
16
 
! Отговори
бай Данчо преди 8 години
Москов наказва фелдшера, а диспечерът който възлага втори спешен адрес каква отговорност носи? Изтрива си ръцете че адреса е предаден и готово! Понеже няма правила и протокол в такава ситуация: фелдшерът да решава при кой адрес ще е по-тежко наказанието. Значи колегата няма полезен ход-който и да остави все ще е наказан, бит или обругаван от журналяги.
28
1
 
21
 
! Отговори
Неканен гост преди 8 години
Фелдшер е действал по човешки, а е трябвало да действа по устав: теглиш една майна на диспечера и си довършваш адреса. Никой копче не може да му каже даже и да беше умрял някой на катастрофата. По-екзотичен вариант: качва родилката отпред и отива с нея на катастрофата. Но затова би следвало да уведоми шефа на филиала. Москов защо не каже най-сетне, че за спешната трябват не 16 ,а 160 милиона? Нали ходи до Румъния да трупа опит. ***
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрах какво е становището на министъра - кого да избираме и как да го направим. Не сме Господ и не можем да определим кой да живее, кой повече или по-малко се нуждае от медицинска помощ. Не може да се настройват за пореден път пациентите срещу нас - не им плащам заплати, за да изоставят хората на пътя... С наличния персонал и без млади хора в редиците - толкова от нас! И в двата случая ще има един изоставен - дали родилка или човек в беда - късата клечка все е за някого...Москов да каже кой
26
4
 
17
 
! Отговори
Не се учудвам преди 8 години
Господин министре, линейки, линейки трябва. Наистина не е редно да те изоставят насред пътя, но причината е в липса на линейки. А такова изоставяне и в Соца го имаше. Няма да забравя, през 1954 год., как Пловдивска линейка ме заряза през декември месец, насред пътя, защото съм бил от друг окръг, и трябваше да вървя 6 километра пеш, след излизането си от болницата. Слава Богу, бях млад 17 годишен и успешно се добрах до селото си, не ме изядоха вълците. Медицинско възпитание у Българин - що е то?
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Аз пък се питам,Добре, а нямаше ли отново този екип на спешна помощ да излезе виновен защото не отишли на катастрофата. Едно раждане се ОЧАКВА, а една катастрофа НЕ. Разбра ли разликата. И провери колко екипа на спешна помощ има там? Ако се окаже, че не са достатъчно, то не носи ли вина здравният министър? Вместо да обвинявате екипа на спешна помощ, който е САМО ЕДИН, поставете се на тяхно място.
24
7
 
17
 
! Отговори
калъф преди 8 години
министърът на здравеопазването д-р Петър Москов - човекът който ще катурне Бойко от трона !
23
9
 
10
 
! Отговори
Леко с препоръките! преди 8 години
До Анонимен 8Нека да ти припомня. Преди години беше станал страшен скандал - диспечерката на една таксиметрова фирма на всеослушание беше заявила, че "втори път за родилка кола няма да прати"! Защото, докато карали една родилка с тяхно такси, на нея й изтекли водите!Между другото, оказа се, че въпросната служителка е съвсем младо момиче, което още не е раждало.
22
18
 
17
 
! Отговори
Аз пък се питам, преди 8 години
Дали каруцарят е бил здравно осигурен?Защото и родилката, и нейният съпруг, и техните родители, винаги са си плащали и данъците и осигуровките. Тази жена е имала неуспешни бременности, лекувала се е, успяла е да опази тази бременност докрай.И Я ЗАРЯЗВАТ КАТО НЕНУЖЕН ***, за да спасяват каруцаря - той не може да чака!Да, и каруцарят е човек и е естествено и при него да иде спешна помощ, но дали е платил поне 1 стотинка данъци и осигуровки? А колко ли деца е направил, та да им плащаме помощи?
21
8
 
5
 
! Отговори
тамбукту преди 8 години
Най сигурно е с каруца..Стига коня да е читав.В бабите енадеждата и е най сигурно
20
19
 
15
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Не мога и не искам да дава коментар,дали служителят е виновен или не,но наказанието "последно предупреждение преди уволнение" е никакво. Който е бил на държавна служба го знае много добре. Ммрения разни,предупреждения,нищо не значат. Ако го беше глобил едно 100-200 лв дори щеше да го заболи много повече. Един вид замазване на очите на обществеността,
19
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов, твоето е ПСЕВДОРЕФОРМА !Иначе, всички подкрепяме истинска реформа с ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ НА ЗДРАВНАТА КАЦА !И реално ОСТОЙНОСТЯВАНЕ ТРУДА на медиците !Обаче за ТОВА ти Москов, МЪЛЧИШ !
18
11
 
35
 
! Отговори
СВЕ 128 преди 8 години
Тоя *** вместо да наказва, да купи повече линейки и да назначи повече хора!
17
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един съществен въпрос:Работникът ли е виновен, че за район с няколко стотин хиляди човека има една линейка??? Постъпил е глупаво, но хората са отишли на друг сигнал, не е да са отишли да пият или скатават!Вас трябва да санкционират,Москов!