САЩ не щели да разполагат военна техника у нас

Плевнелиев: До 2018 г. трябва да се присъединим към Шенген
15 юни 2015 21:41, Анисия Иванова
106
САЩ не щели да разполагат военна техника у нас
Президентите Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва: Снимка: БТА

Към българското правителство няма каквото и да било предложение за разполагане на военна техника у нас от страна на САЩ. Това каза президентът Росен Превнелиев на съвместната пресконференция с президента на Португалия Анибал Каваку Силва, който е на двудневно официално посещение у нас.

Информация за такива намерения беше разпространена по-рано от в. "Ню Йорк таймс". Идеята е САЩ да разположат военна техника в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави с цел американските военни да са в готовност да противодействат на евентуална руска агресия.

Още по темата

"Следим процеса на взимане на решение във Вашингтон относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено тези по източната граница. Към момента българското правителство няма каквото и да било предложение, което тепърва да можем да обсъждаме", каза държавният глава.

Плевнелиев обясни, че България "е активен и отговорен член на НАТО" и изпълнява плана за готовност, който е бил приет на срещата на върха в Уелс през септември 2014 година. За пример той даде широкия политически консенсус в подкрепа на плавното увеличаване на бюджета за отбрана от 2016 година, за да може в рамките на 10 години той да достигне 2% от БВП.

Според президента много скоро страната ни ще премине към първия етап на присъединяването си към Шенгенското пространство - откриването на границите по море.

По думите му до поемането на председателството на България в ЕС през 2018 година си поставяме още няколко амбициозни цели - присъединяване към Шенгенското пространство, Единия банков надзорен механизъм и към Европейския енергиен съюз.

"Високо ценим добрия прием и безпроблемното интегриране на българските граждани, които живеят и работят в Португалия. Те са естествен мост между нашите две страни и народи и бих искал да обявя официално, че България ще се присъедини към Европейския център за глобална взаимозависимост и солидарност, известен като "Център Север-Юг", посочи Плевнелиев.

Държавният глава заяви още, че предвидените европейски фондове заедно с българското съфинансиране до 2020 година са общо в размер за 15,2 милиарда евро.

Той уточни, че страната ни се гордее с това, че през първия си програмен период ще успее да усвои минимум 90% от европейските фондове. По думите му това е един много добър резултат за всяка една държава-членка.

На срещата с португалския президент са били обсъдени още безпрецедентния миграционен натиск по външните граници на ЕС и спешните мерки, които трябва да се заемат на европейско ниво, както и необходимата солидарност между държавите-членки в това отношение. В рамките на срещата между двамата президенти България и Португалия са подписали меморандум в областта на езика, образованието, науката, културата, спорта, младежта и общественото осведомяване за периода 2015-2018 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даваш ли даваш, моме Роска, българска земя на *ка вяра? Давам, ефендим, как да не давам, сал дето не ме питате....
27
0
 
10
 
! Отговори
чучолигарчо преди 8 години
ПлюФФФкооо....
26
1
 
14
 
! Отговори
Йово преди 8 години
Някой ще ми каже ли къде е имало съветска военна база в България през 60-те, 70-те и 80-те?
25
1
 
15
 
! Отговори
:( преди 8 години
Предложения няма, защото на роби и предатели като Роско и Тиквата се ЗАПОВЯДВА !
24
1
 
14
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
А така Роска... С двете ръце и на колене...
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТУДЕНТЧЕТА ДЕТО СКАЧАХА И ВИКАХА КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН ,ШЕ ВИ КАЖА ЕДНО САМО МАЙМУНИТЕ СКАЧАТ ХОРАТА НЕ СКАЧАТ ,НАЛИ ДЕНСУЙТ МИ ЛИ КАКВО БЕШЕ БРОЯХТЕ ИМ ДНИТЕ.ПАЛЯЧОВЦИ ОТ ЦИРКА СЛУГИ НА МАСОНИТЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЗАЩО ЖИВЕЕТЕ И ДИШАТЕ.В КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ СТРАНИ Е ЧИСТ КОМУНИЗЪМ ВАС ВИ ЛЪЖАТ,ГРАБЯТ И РАЗПРОДАВАТ БЛАГАТА ВИ СЪБУДЕТЕ СЕ БЕ НЕЩАСТНИЦИ!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лицето Румен ... е срам за България.
21
0
 
15
 
! Отговори
умерен неумерен преди 8 години
България е протекторат на САЩ и само Вицекраля на България, американския посланик, може да разположи американски тежки оръжия на нашата територия. Плевела никой не го пита.
20
0
 
14
 
! Отговори
Аз помня преди 8 години
Спомнете си тоя как лъжеше навремето, че няма да се кандидатира за президент. Кой ли го взима насериозно....Сега пак лъже.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЪВ ШЕНГЕН БЕ МАСОНСКА СЛУГА?КЪДЕ СКАШ БЕ КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН ЮЕ ЕС ЕЙ ,УКАЙНА КТО НЕ ПРЬ|ГА ТОТ МОСКАЛЬ.КОЙ Е РЕЖИСЬОРА В ДВЕТЕ СЛАВЯНСКИ СТРАНИ А ЖАЛКИ МАЛКИ ЧОВЕЧЕНЦА СЛУГИ НА ФАЩ.
18
0
 
4
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Хем им се иска,хем не им стиска....като взимат предвид гладна за желязо"армия" И щом си докарат железата.пардон техниката още на третата нощ ще им бъде направена"инвентаризация" от специалисти....Да не коментирам повече че ме боли стомаха от смях с нашите"управници"....
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От снимката единственото което мога да прочета в погледите на двамата е: " Ама само как си прекарахме снощи, бедна ви е фантазията"
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toдор Живков бе на светлинни години повече икато визия, интелект, морал, пред товачучело на снимката.
15
1
 
8
 
! Отговори
Аш съм шъглашна преди 8 години
Към напълно уместния коментар на 19 с популярен виц: - Аш шъм шъглашна!- Ти ши шъглашна, ама кой те пита.Колкото до Plevny cowboy, палячото не спира да скача. Вместо 2% за наука и образование, той ще ги отделя за кръвен данък на Империята. Що се отнася до правителството, BTV преди час обяви, че при евентуално запитване от Империята то ще се отнесе "отговорно". Горкият говорител, пак сбърка, имаше пред вид "безотговорно".Нашите отговорни политици ни вкарват методично в поредната катастрофа.
14
1
 
11
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Чехъла заявява нещо си ,но истината е ,че никой не ни бръсне за слива и на слугите се спущат решения които трябва да изпълняват ,а не да обсъждат.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do 2018 nama da go ima evrogeiskua sauz..plana za novia svetoven red se provali..idva vremeto na karmichnata razplata
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** пак се появи !
11
0
 
15
 
! Отговори
хаха преди 8 години
На снимката : Плевнята как с две ръце хванал Анибал Каваку Силва ,все едно го гали с горната...Прилича на геи парти ,този мекоговорящ "президент" ...пълна пародия на държание и говор.Как го избраха тези гласуващи с кои акъл - без акъл.
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука само коментират дали САЩ щели или нещели да разполагат оръжие на наша територия. А България има ли думата по въпроса. Никъде не видях да се коментира какво иска, или какво позволява България. Май че никой няма да ни пита. Това си има дума - васалство. С нас се държат като със слуги. Знае се кой дава заповедите и кой изпълнява. Скоро чакам САЩ да решат дали да им лъскаме обувките или не.
9
0
 
13
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
Росице, ти и Буда отричате за разполагането на натовска техника така, както Даниела Митова и Николайчо Младенов лъжеха, че България не въоражава ислямистите в Сирия. Видяхме какво се оказа накрая!