БСП и АБВ събраха подписите: Дългът – на съд

16-те милиарда лева се запътват към Конституционния съд
18 юни 2015 14:07,
53
БСП и АБВ събраха подписите: Дългът – на съд
Снимка: архив, Булфото

БСП успяха да съберат заветните 48 подписа за сезиране на Конституционния съд заради изтегления в началото на годината заем от 16 млрд. лв.

Социалистите получиха 8 подписа от АБВ и един от независимия Велизар Енчев.

Още по темата

Решението за тегленето на дълга беше съпътствано от много скандали. Партньорите на ГЕРБ в управлението първоначално отказаха подкрепа, защото се оказа, че не са били информирани предварително. След дълги преговори те гласуваха за дълга, но лидерът на АБВ Георги Първанов подаде оставка в знак на несъгласие. 

БСП пък решиха да атакуват дълга с аргумента, че решението и преговорите за него са водени без мандат от правителството. Тъй като имат 39 депутати обаче, те поискаха помощ от АБВ, които след гласуването демонстрираха промяна в позицията си. 

Депутатите на Първанов дълго време отлагаха подкрепата си, но в крайна сметка я дадоха.

 "Налице е фактът, че има необходимото участие за внасяне на подписката в Конституционния съд", каза депутатът от БСП Янаки Стоилов. Той съобщи, че сезирането вероятно ще стане следващата седмица. 

От АБВ пък обясниха, че най-вероятно искането ще бъде отхвърлено от съда, но въпреки това те са длъжни да опитат.

"Най-вероятно Конституционният съд ще отхвърли като недопустимо искането, но с оглед да бъдат използавни всички правни възможности и да е ясно и че КС се произнася подкрепихме ГЕРБ", каза депутатът от АБВ Лъчезар Никифоров.

По рано днес лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов остана изненадан от решението на АБВ да подкрепи БСП в подписката за сезирането на КС.

"Аз сега разбрах, че има събрани 48 подписа, колкото са нужни. Всяка една парламентарна група може да обоснове решенията си", лаконично коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
6
 
! Отговори
Дайте пари ,бе... преди 8 години
АЛОООУ ....ДАЙТЕ ПАРИ НА "ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ ", бе.....ха,хаааааа...ТА ДА ВИ ДОКАРАТ НОВ 9.09.44г......ТА ДА СТЕ ОЩЕ ПО-ГОЛИ И ГЛАДНИ ОТ ДНЕСКА....!!!Как иначе ще се идздържат другарчетата на *** и....онова помиярче с тупана--"на административна работа "--при него....ха,ха,хаааааааааааа....Що , *** , да си харчи милионите за него ....
22
3
 
8
 
! Отговори
citizen преди 8 години
ГЕРБ и теб ще купят, анонимнико, само си кажи цената....
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП и АБВ много лесно ще се залепят за прегръдките на ДПС.
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ купуват всичко агенции за проучване вотове, комисии парламентарни групи и всичко каквото може да се купи с пари , а ГЕБ пари имат само не питайте от къде, акъдето не става с пари става с натиск чрез държавния апарат. Само рволюция ще оправи нещата. Трябват протести и да свалим всички мишоци от власт дето ни крадат. Българи , турци, арменци единни срещу политическия елит! Само тогава ще се оправим на циг*ните не разчитам те живеят в паралела вселена
19
1
 
13
 
! Отговори
някой си преди 8 години
А кога ще ги стигнем гърците... по заеми?
18
10
 
2
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Доста плоски коментари. Добре е преди да коментирате, да се запознаете с фактите. Тези пари не са чували с картофи, че да им правите бакалски сметки.Това не са пари които се "теглят" както бабите ви правеха с книжките от дск, нито се раздават на калпа, че да може обикновеният човек да ги пипне.
17
5
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Вече е края на юни. Половината година се изтъркули.Някой да е усетил нещо от тези 16 000 000 000 ?!Някой от нас обикновените, простосмъртни да е почувствал облекчение на бюджета си или някакво поне минимално отпускане на коланите ?РЕКОРДНИЯТ заем трябва да отиде не на Конституционен съд, а на Наказатален съд !!!Няма да е лошо този съд да е Народен съд !Нека тези, които го изтеглиха да обяснят кога и за какво го похарчиха ...
16
4
 
16
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
До АнонименВзе 1 милиард бе к.етен протестърски!
15
9
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Нещо май отново се коментира е така, колкото да се плюе
14
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16 милиарда са огромна сума за България и решение затова трябва да стане само след референдум.
13
1
 
13
 
! Отговори
Прозрение.... преди 8 години
ТЕ , ЗА ТОВА НЕ ИСКАТ --"МАЖОРИТАРЕН ВОТ-ЗА 100% ОТ ДЕПУТАТИТЕ"!!!!Как иначе ще се доредят , до хранилката с "бюджетните пари" на Държавата??!КАК ИНАЧЕ ЩЕ ХАРЧАТ--"НАРОДНИТЕ ПАРИ"!!!????При един "мажоритарен вот"----ВСИЧКИТЕ НЕГОДНИЦИ ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ "кой да бъде пръв"!!!/..А , Партията иска да са "единни в грабежите" --за да нема "недоволни"....!!!///ГООООООООЛЕМ ПРОБЛЕМ , ЕЙ...!!!!
12
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герб ще ни сложат кръста на гроба български.
11
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Орешарски га взе 10 млрд що не ривахти?!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква ти оставчица? Сутринта "Медиана" оповести радостната вест, че при избори сега ГЕРб пак е първа политическа сила. Още 45 години не ни мърдат.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП и АБВ знаят, че от това нищо няма и не може да излезе. Популистки предизборен ход.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, и?И ако КС реши, че е незаконен, какво тогава? От това няма да последва нищо, просто защото дългът вече е взет, част от него е похарчена и може да се върне само по разписаните условия.Та затова питам: И какво от това? Защо е това предизборно упражнение? От него нищо няма да последва, нито някой ще бъде съден или осъден. Дългът е ратифициран от НС. Точка.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧАКАЙ, ЧАКАЙ, ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА АБВ НЕ БЯХА ЛИ ПОДКРЕПИЛИ ЗАЕМА?АЗ СЪМ ПРОТИВ ЗАЕМА, НО ПОВЕДЕНИЕТО НА ТАЗИ ФОРМАЦИЯ Е ТВЪРДЕ КУРВЕНСКО
6
2
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Пак ли останах изненадан...??
5
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между другото, някой може ли да покаже документ,запис или някакво доказателство, че тегленето на 16 милиарда е било заложено в предизборната програмана ГЕРБ.Или се е получило както при мутрите - като имам възмжност ша крадна.
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много късно, този заем ще загроби държавата,всичко ще бъде окрадено и изнесено зад граница.