БСП и АБВ събраха подписите: Дългът – на съд

16-те милиарда лева се запътват към Конституционния съд
18 юни 2015 14:07,
53
БСП и АБВ събраха подписите: Дългът – на съд
Снимка: архив, Булфото

БСП успяха да съберат заветните 48 подписа за сезиране на Конституционния съд заради изтегления в началото на годината заем от 16 млрд. лв.

Социалистите получиха 8 подписа от АБВ и един от независимия Велизар Енчев.

Още по темата

Решението за тегленето на дълга беше съпътствано от много скандали. Партньорите на ГЕРБ в управлението първоначално отказаха подкрепа, защото се оказа, че не са били информирани предварително. След дълги преговори те гласуваха за дълга, но лидерът на АБВ Георги Първанов подаде оставка в знак на несъгласие. 

БСП пък решиха да атакуват дълга с аргумента, че решението и преговорите за него са водени без мандат от правителството. Тъй като имат 39 депутати обаче, те поискаха помощ от АБВ, които след гласуването демонстрираха промяна в позицията си. 

Депутатите на Първанов дълго време отлагаха подкрепата си, но в крайна сметка я дадоха.

 "Налице е фактът, че има необходимото участие за внасяне на подписката в Конституционния съд", каза депутатът от БСП Янаки Стоилов. Той съобщи, че сезирането вероятно ще стане следващата седмица. 

От АБВ пък обясниха, че най-вероятно искането ще бъде отхвърлено от съда, но въпреки това те са длъжни да опитат.

"Най-вероятно Конституционният съд ще отхвърли като недопустимо искането, но с оглед да бъдат използавни всички правни възможности и да е ясно и че КС се произнася подкрепихме ГЕРБ", каза депутатът от АБВ Лъчезар Никифоров.

По рано днес лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов остана изненадан от решението на АБВ да подкрепи БСП в подписката за сезирането на КС.

"Аз сега разбрах, че има събрани 48 подписа, колкото са нужни. Всяка една парламентарна група може да обоснове решенията си", лаконично коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Не случайно полицаите са на протест знаят че от тези милиарди отново ще им се повишат социалните придобивки и изплатят командировките.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали знаете (сам кат си го вкараш мнннного боооооли) сега няма да ревете
41
7
 
2
 
! Отговори
ЗАТОВА Е БУДА... преди 8 години
..ЗАЩОТО СМЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА НЕГО ---И Е СПЕЧЕЛИЛ ИЗБОРИТЕ , ***...!!!/Айде , спечелете ги и вие поне веднаж ....*** червени/
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЙ БУДА АКО НЕ ПРИБЕРЕ ТЕЗИ ЩЕ ПРИБЕРЕ ОНЕЗИ ОСТАНАЛИТЕ ОТ РЕЗЕРВА!!!!ПРОСТОЛЮДИЕТО И БЕЗКРУПОЛИЕТО НА 1 МИЛИОН ОТ БЪЛГАРИТЕ МУ ДАДОХА ТАЗИ ВЛАСТ!
39
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Герберастки англосаксонски еврейски ***!
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да си гласувал ,бе ...."един от народа"...ха,ха,хаааааааааааааа....Чий го , беше фанал тогава ---та го държеше ... и не си гласувал??!!
37
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 8 години
Те вече го похарчиха,макар да си мисля,че това е работа на управляващите в момента.Да се тегли ли заем или не конституционния съд не са финансисти.
36
6
 
2
 
! Отговори
ист преди 8 години
Вълк козината си мени, но нрава не. Гоцето да каже колко реално от този заем е изтеглен. Може ли бизнес без заеми. Държавата е като семейството. Трябва да инвестираш в нещо полезно -теглиш заем. Без заеми и инвестиции няма прогрес.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грухтите ли в ***?!Груух...грух...грух!
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Баце като обикаляше училищата докато беше в опозиция и плашеше дечурлигата да кажели на бабите и дядовците "да не гласуват за БСП, защото щели да вземат дълг и после вие ще го връщате"? И щом дойде на власт веднага натресе на същите дечурлига 16 милиарда. И малко ли рева да не взимаме дълг, че сме щели да станем като гърците? Веднага щом се докопа пак до властта, забрави какво е говорил.
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма смисъл да пишете за Орешарски, защото всички *** страдат от амнезия. Като почнем от Орешарски, минем през правителството на Станишев и се върнем още по-назад при Жан Виденов и Луканов, ама комунистите просто нямат умствения капацитет да разберат, че който и да дойде, няма как по-зле да стане от това, с което те продължават от 1945 година насам да закопават българия. Със закон трябва да се забранят всякакви комунистически партии в БГ, както стана в Румъния - затова и тя така дръпна.
32
0
 
6
 
! Отговори
Съд ли..?? преди 8 години
АМИ ТОГАВА .....ПУСКАЙТЕ ЛИСТОВКИТЕ ЗА ПОПРАВКА НА РЕФЕРЕНДУМА ----ЗА МАЖОРИТАРЕН ВОТ НА 100% от депутатите !!ЕТО ВИ ...."РЕВОЛЮЦИЯТА"!!!!!!!!Стика ли ви ...или ОЩЕ НЕ СА ВИ ПЛАТИЛИ ЗА ТОВА "МЕРОПРИЯТИЕ"....??!!!!
31
7
 
2
 
! Отговори
vot42 преди 8 години
АБВ не са коректни,като гласуваха за вземането на дълга,сега с БСП искат да сезират Конституционният съд.Явно.че Първанов доста ги е натиснал за да помогнат на БСП да съберат нужните подписи.Та нали тази зима беше окончателно един дълг,останал още от Тодор-Живковото време,който Милен Велчев трансформира от долари към евро с 8.5% лихва,поради коетто загубихме няколко милиарда лева.Фактически вземаме един дълг,за да изплащаме друг,но вече лихвата е няколко пъти по-малка.
30
4
 
11
 
! Отговори
Анили преди 8 години
Не само дългът трябва да отиде на съд. На съд трябва да отидат и всички депутати гласували за вземането му. Те всички са национални предатели. Новите еничари.
29
0
 
19
 
! Отговори
Митака преди 8 години
Хора не правете грешка комунист беше дядо ми който отдавна не е измежду живите. Човека се е борил за своите идеали и за добруването на българският народ. след 10 ноември 1989 г на власт дойде червената буржоазия оядените деца на комунистите които запада ги съблазни като им каза че когато настъпи демокрацията всичко което може да откраднат ще е лично тяхно а не на държавата както беше преди. Червена Буржоазия са БСП, ДПС, ГЕРБ,НДСВ, СДС, Патриотичен фронт и 95 % от партиите в момента
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 13. ГАРГО КОГА ОРЕШАРСКИ Е ВЗИМАЛ 10 МИЛИАРДЕ БЕ? ГА? НА КАКЪВ ЕЗИК ПИШЕШ БЕ? "ГА" НА БЪЛГАРСКИ ЛИ Е?
27
11
 
5
 
! Отговори
дгд сите преди 8 години
Имайки предвид, че половината от този дълг е рефинансиране на дълговете, теглени от Орешарски и османо-***, и за изплащане на откраднатото от КТБ (извършено от всички по върховете на държавата), ще е хубаво безсрамните *** да дадат и себе си на съда! Само тогава ще им повярвам, че наистина са се завайкали за състоянието на България, а не просто че правят мръсно на гърбавите!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едни пият други ще плащат сметка! Кой ще връща парите познайте???
25
11
 
7
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Колко *** са коментарите на червения *** . Ето и доказателството . Защо избягаха от властта БСП , а не си останаха и сега нямаше да има нужда червения *** да си смуче от пръстите колко са лоши новите управляващи. Човек, който си подава оставката само за една година управление е негоден .
24
8
 
1
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Много "революционери" и "пАтрЕоти" има в сайта. До един ги е страх да си кажат името и откъде са, но в стадото на анонимните *** са силни.По това ще ги познаете.