Без нападателни US оръжия у нас. Точка!

НАТО-вските войски са наши войски, каза външният ни министър
Обновена: 24 юни 2015 17:18 | 24 юни 2015 15:00, Веселина Йорданова
242
Без нападателни US оръжия у нас. Точка!
Снимка: Reuters

Нападателни оръжия и техника няма да се разполагат на територията на България, увери външният министър Даниел Митов след заседанието на правителството.

За пореден път се създава истерия около нещо, което е било обявено предварително, което имаме като план, което е договорено на последната среща на върха на НАТО в Уелс, коментира Митов въпросителните около вчерашното изказване на американския министър на отбраната Аштън Картър, че САЩ ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България.

Още по темата

Митов уточни, че планът за готовност за действие включва както адаптационни мерки, така и мерки, които гарантират сигурността на държавите-членки на НАТО, особено по източния фланг. Тези гаранции се дават през засилени учения, коментира министърът и допълни, че тези планирани учения са над 70.

Дипломат №1 каза още, че когато има повече яснота за техническите параметри за това ще бъде уведомена Комисията по отбрана, както и обществеността.

„Обявените намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките както на споразуменията, постигнати в Уелс, така и в рамките на сътрудничеството, което имаме в сферата на сигурността и отбраната със САЩ“, каза още външният министър.

По думите му споразумението за това е подписано през 2006 година и оттогава постоянно са се провеждали учения и е идвала военна техника, което е свързано с увеличаване на боеспособността на армията ни.

И Митов, и зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев припомниха, че НАТО-вските войски са наши войски и посочиха, че Алиансът няма никакво намерение да разполага на територията ни техника, която може да се възприеме като признак на агресия.

Външният министър каза още, че нагнетяването на напрежение в обществото не е нещо, което излиза от правителството. Според него напрежението идва от политически партии, които се опитват да извлекат политически дивидент от това.

„Националната ни сигурност е въпрос на национален консенсус и трябва да ни обединява, а не да се използва за пропаганда“, настоя той.

Официални възражения от Русия, за каквито съобщиха чужди медии, не са получавани от българската страна, стана ясно от думите на Митов.

Според споразумението от 2006 година САЩ извършват тренировки на наша територия с до 2500 души със съответната техника. Към момента тази численост не е достигната и няма да бъде достигната, съобщи зам.-министърът на отбраната. По думите му в момента се извършва учение на полигона в Ново село, а техниката, която се използва за него, няма да остане на територията на България.

Разполагането на техника и присъствието на американски и други съюзнически войски от Алианса се извършва според предварително одобрени планове за военнослужещите, които ще извършват тренировки на българска територия, както и за техниката, която ще бъде използвана. Не е възможно САЩ да разположат военна техника, без тя да бъде включена в плана, каза Кюмюрджиев.

Обсъждането на покупката на нов изтребител за армията ни е било отложено за следващото заседание на Министерския съвет, когато на него ще присъства и военният министър Николай Ненчев, който в момента е в Брюксел.

В МС има внесен доклад за даване на мандат за преговори, но външният министър Даниел Митов, който е съвносител, отказа да коментира подробности към момента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
16
 
! Отговори
Историк преди 8 години
И в двете световни войни БГ е заставала на грешната страна. Изводите и прогнозата за предстоящия военен конфликт оставям на вас.
141
23
 
10
 
! Отговори
demograph преди 8 години
До АнонименТакава *** руска банда *** не съм виждал в друг форум..мале мила. От 2 /ДВА/ АМЕРИКАНСКИ ТАНКА СА СЕ ***. Ами като станат 200 сигурно нищо няма да остане от дупетата им...?!Ако танковете бяха български и ги разположехме по морето и добруджа, пак щеше да дрискате. Искат ви се руски танкове и то много, и то да газят и мачкат българите. Защото още има тук-таме някой жив останал след червено сссерския геноцид. Нещастници.
140
13
 
5
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
Защо да няма нападателни оръжия? Оттук трябва да се нападне Империята на злото! За да може гордо да кажем: И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА! Независимо какво казват и мислят червените ***!
139
2
 
16
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Е поне се радвам че във форума има шепа граждани които в крайна сметка изразяват мнението си. Другите просто четат статиите и толкова. Каквото и да си говорим както вече казах такова дрънкане на оръжие и санкции, няма да доведат до нищо хубаво. Най малкото наливат вода в мелничката на терористите в Близкия Изток. Защото Европа и християнството са тотално разделени. После да не се чудим ако пипалцата на Халифата достигнат и до нас.
138
18
 
8
 
! Отговори
Риторичен ? преди 8 години
Абе, защо Македония или Сърбия не се страхуват от НАТОвските ни танкове, при положение, че имат обща граница с България, а само Русия пищи като ощипана булка !
137
3
 
16
 
! Отговори
морето преди 8 години
И това ще стане. Когато ЕС вкара в БГ още 2-3 милиона сирийци, афганистанци и всякаква ***. Справка -Македония.....
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
g.-n mitov ne pomnia da sam glasuval za nato ,edna banda nachelo s evreina pasi vkaraha balgaria triabva referendum ,otbranitelnite orajia sa sashto i napodatelni neshto ne si slujil navremeto kadeto triabva .drugoto rusia edva li ima namerenie da ni napadne nosam siguren che 80 procenta ot horata shte pasuvat pak edna banda shte ima v sofia tai kato vs.neshtastia idvat ot tozi paraziten grad.
135
9
 
18
 
! Отговори
морето преди 8 години
"НИКОГА ВЕЧЕ ---РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ!" А бе турулюлю, ела да видиш на морето има само руснаци! И добре че са те че да не пукнем от глад през зимата. Ай сиктир!
134
19
 
7
 
! Отговори
до патриот преди 8 години
"Отбранителни оръжия няма"Точно затова не вярваме на Путин, че щял да "отбранява суверенността на Русия". Това е новият Хитлер и ние трябва да вземем мерки (и го правим).
133
2
 
9
 
! Отговори
coffe преди 8 години
неутралитет!
132
11
 
8
 
! Отговори
до 173 преди 8 години
"по времето на Сталин у нас нямаше Съветски "отбранителни" войски"Нямаше нужда - Българската Народна Армия беше под прякото командване на Сталин.
131
0
 
16
 
! Отговори
Разбирател преди 8 години
Е това е да кажеш на черното - бяло! Демек няма да има нападателни US оръжия, но всъщност ще има US оръжия, които били планирани отдавна. Разбирам.
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 172Че те не са ни окупирали
129
1
 
4
 
! Отговори
патриот преди 8 години
До 149Не е хубаво да ти вземат част от държавата-все едно да ни вземат Смолян или Добруджа-там живеят българи ,както и в Македония, Одринска Тракия и т.н.На нас не ни трябват,но там живеят българи- глобализирани от демокрацията.Така е и с Украйна- и тя е покрайнина, а кой живее в нея?Кога се създаде тази държава?И защо не си поискаме и ние от САЩ Турция да ни върне Одринска Тракия.да ни помогнат ,както на Украйна?вервате ли си?
128
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДори по времето на Сталин у нас нямаше Съветски "отбранителни" войски!!!!Долу САЩ окупацията!!!!Техните танкове са заплаха за нашата сигурност по ного причини. както те са окупатори така и това може да привлече контраудари поне от две страни
127
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Yankee Go Home
126
0
 
9
 
! Отговори
патриот преди 8 години
До тия,които пишат нещо ,което не разбират:Отбранителни оръжия няма , а ще го знаете , ако не гледате само филми.Ако си бил в танк при стрелба ,ще ти е достатъчно.Оръжията не познават добър ли си или лош.САЩ са на 8000км ,но успяха през1944г да бомбардира мирни градове в България- не войски, а граждани.Сигурно и Борис III и бил глупав ,та не пратил и 1 войник на фронта срещу Русия.А и защо САЩ са й били съюзници-чети Елион Рузвелт-син на президента Рузвелт-бил е на всички конференции .Истината
125
11
 
5
 
! Отговори
до НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
Отбранително е когато се браниш - като тия танкове.Нападателно е когат нападаш - като 40те нови ядрени ракети, които Путин обеща оня ден.Какво толкова не е ясно?
124
0
 
7
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
Ха сега де! Пак оъркахме компютрите с компоти! Президентчето вика "Кой ми С** в гащите? Даниелчо вика никакво нападателно оръжие! Ония, шапките дето ги стягат от МО викат ще питаме американос амбасада! Ха ***, че разбери, правилно хората викат българска работа! Аз, нищо че съм служил , не мога да разбера , кое оръжие е нападателно и кое отбранително! Американеца вика ,че се настаняват отбранителни пакети (брей, че израз) в които влизат танкове,ВТР, всякакви противо ракети, тюленчета,абе лудница!
123
2
 
15
 
! Отговори
искаме мир! преди 8 години
Искаме мир, а не Нато!