Без нападателни US оръжия у нас. Точка!

НАТО-вските войски са наши войски, каза външният ни министър
Обновена: 24 юни 2015 17:18 | 24 юни 2015 15:00, Веселина Йорданова
242
Без нападателни US оръжия у нас. Точка!
Снимка: Reuters

Нападателни оръжия и техника няма да се разполагат на територията на България, увери външният министър Даниел Митов след заседанието на правителството.

За пореден път се създава истерия около нещо, което е било обявено предварително, което имаме като план, което е договорено на последната среща на върха на НАТО в Уелс, коментира Митов въпросителните около вчерашното изказване на американския министър на отбраната Аштън Картър, че САЩ ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България.

Още по темата

Митов уточни, че планът за готовност за действие включва както адаптационни мерки, така и мерки, които гарантират сигурността на държавите-членки на НАТО, особено по източния фланг. Тези гаранции се дават през засилени учения, коментира министърът и допълни, че тези планирани учения са над 70.

Дипломат №1 каза още, че когато има повече яснота за техническите параметри за това ще бъде уведомена Комисията по отбрана, както и обществеността.

„Обявените намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките както на споразуменията, постигнати в Уелс, така и в рамките на сътрудничеството, което имаме в сферата на сигурността и отбраната със САЩ“, каза още външният министър.

По думите му споразумението за това е подписано през 2006 година и оттогава постоянно са се провеждали учения и е идвала военна техника, което е свързано с увеличаване на боеспособността на армията ни.

И Митов, и зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев припомниха, че НАТО-вските войски са наши войски и посочиха, че Алиансът няма никакво намерение да разполага на територията ни техника, която може да се възприеме като признак на агресия.

Външният министър каза още, че нагнетяването на напрежение в обществото не е нещо, което излиза от правителството. Според него напрежението идва от политически партии, които се опитват да извлекат политически дивидент от това.

„Националната ни сигурност е въпрос на национален консенсус и трябва да ни обединява, а не да се използва за пропаганда“, настоя той.

Официални възражения от Русия, за каквито съобщиха чужди медии, не са получавани от българската страна, стана ясно от думите на Митов.

Според споразумението от 2006 година САЩ извършват тренировки на наша територия с до 2500 души със съответната техника. Към момента тази численост не е достигната и няма да бъде достигната, съобщи зам.-министърът на отбраната. По думите му в момента се извършва учение на полигона в Ново село, а техниката, която се използва за него, няма да остане на територията на България.

Разполагането на техника и присъствието на американски и други съюзнически войски от Алианса се извършва според предварително одобрени планове за военнослужещите, които ще извършват тренировки на българска територия, както и за техниката, която ще бъде използвана. Не е възможно САЩ да разположат военна техника, без тя да бъде включена в плана, каза Кюмюрджиев.

Обсъждането на покупката на нов изтребител за армията ни е било отложено за следващото заседание на Министерския съвет, когато на него ще присъства и военният министър Николай Ненчев, който в момента е в Брюксел.

В МС има внесен доклад за даване на мандат за преговори, но външният министър Даниел Митов, който е съвносител, отказа да коментира подробности към момента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продаю тачку,в хорошем состоянии, с небольшим пробегом по АТО, дырки от пуль заделаны, была в руках одного владельца из батальона "Айдар", наклейки "груз 200" смыты. Недорого...
101
1
 
4
 
! Отговори
до 128 преди 8 години
Изпусна загубите на руснацита от японците 1905г. и от финландците 1940
100
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на американците !!!!!
99
12
 
5
 
! Отговори
истината преди 8 години
Жадният за земя диктатор заплаши Украйна с нахлуване за да заграби Крим. Докато Украйна беше ядрена никой ама никой не каза, че Крим е руски. Затова повече НАТО в България, ей така, за всеки случай.
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има 5 неща бе:2 танка3 изтребителя
97
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свободата винаги побеждава. Затова Русия губи повечето войни: Кримската, Първата световна, полската, афганистанската и последно студената война. А за това време е била победител само във втората световна.
96
1
 
16
 
! Отговори
до 120 преди 8 години
Я ми напишете веднага поне 5 добри неща, които САЩ са ни дали!.............1.Дънди и Марица Тецовете,пазарни компании с много български субсидии и държавни гаранции2.Демокрация на кило,кубик,квадратура3.Б.Б. и Р.Пл.4.Потупване по рамото на Б.Б.5.Конгречулейшън всеки път като видят Б.Б.И още много други безценни неща....
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
5 добри неща, които САЩ са ни дали???По-скоро са ни взели.
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромския терор и безчинства над имуществото на българите продължава както преди 1878 г. но МВР продължава да не прави нищо да защитава българите заради изборите и гласовете на ромите.
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusМЕРСИ!
92
2
 
13
 
! Отговори
Отбрана и сравнение преди 8 години
Доколкото се разбира от изказванията на Лавров,техните танкове,ракети са също отбранителни.За последните 25 години единствено Крим с референдум се присъедини към Русия.В същото време САЩ и американското НАТО нападнаха,бомбардираха или окупираха Афганистан,Ирак,Сърбия,въоръжиха,финансираха и обучиха терористи-джихадисти,така наречените"революционери-джихадисти борци за свобода" в Либия,Сирия,Египет,които после станаха основата на терористичната групировка ИДИЛ.
91
3
 
19
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 1211. Бомби над София през ВСВ2. Един кораб развалена ГМО царевица през демокрацията3. Атлантически ценности, всеки да го разбира както си иска4. Боко Тиквоня и Роско Страпоня5. Дързост и красота:)
90
2
 
17
 
! Отговори
*** преди 8 години
Че не си спомням някой да ние питал за членството ни в НАТО.Еврейчето вика,кряка,плака даже от умиление, вози се с трабанта и ние да го ду*аме.Логично беше да има референдум примерно,ама не.То така беше и ЕС,така че нищо ново.За разни тъпотий, дай да видим народа какво ще каже(смятааай),а за блоковете от аец-а научихме от телевизията.Мадам Йес,сега е в борда на Парибанк,затвори два блока и си *** ,а тука балъците дгд.
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я ми напишете веднага поне 5 добри неща, които САЩ са ни дали!
88
3
 
15
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 117България никога не е била руска губерния, но в момента е американска колония. Това явно те кефи, типично за един предател!
87
5
 
5
 
! Отговори
asi преди 8 години
До до 105гледаш много алфа телевизия ?
86
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е окупационен легион , срещу българските граждани .. Такъв малоброен окупационен легион с 50-100 танка не може да се бие с Руската армия , само в Крим има 30 хилядна руска армия..
85
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха хахахаааа. Руските *** са активирани до прегряване. Руските потгъзници газ пикаят.България не е руска губерня и е крайно време да покаже това. Браво !!!
84
1
 
3
 
! Отговори
до 105 преди 8 години
105 го преномерираха на 104..
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не чете история, ще чете некролози-хак да ви са мераците!