4 месеца преди вота: ГЕРБ водят с 9% пред БСП

41% от българите очакват промяна в местното управление
13 юли 2015 20:01,
92
4 месеца преди вота: ГЕРБ водят с 9% пред БСП
Снимка: архив Ройтерс

Въпреки закономерната загуба на доверие - управляващите от ГЕРБ продължават да са най-харесваната политическа формация. Това сочат данните от социологическо проучване на "Галъп", проведено между 26 юни и 2 юли – около четири месеца преди местните избори на 25 октомври.

Още по темата

Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 23,7%, показват резултатите от изследването. БСП са втори с почти 9 на сто разлика – 15,2%. ДПС е трета и по традиция остава на постоянни нива на подкрепа – 7,3 на сто, пишат социолозите.

Реформаторите могат да разчитат на 4,7 на сто от гласовете, а Патриотите – на 4%. За "Атака" са готови да гласуват 2,8 на сто, а за АБВ 1,4%. От "Галъп" припомнят, че изследването е правено на база всички имащи право на глас, а не на гласувалите.

Затова и прогнозата от проучването е, че в парламента със сигурност ще влязат пет партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ и ПФ, а "Атака" и АБВ са на границата.

Анкетираните очакват промяна в местното управление след кметския вот наесен, показват данните. 41% от хората в страната биха желали цялостна промяна в начина, по който се управлява тяхната община, сочат данните. Според 34 на сто е нужна известна промяна, а 11% смятат, че такава не е нужна.

Най-силно искащи промяна в местното управление са привържениците на БСП.

Данните от проучването показват традиционно ниско доверие в институциите. Одобрението на кабинета е около 30%, а неодобрението около 60%. Доверието в парламента се колебае около и под 20%, а недоверието – около и над 70%. Месец след месец президентът събира доверие от около и над 30%, а недоверието е в диапазони около 55%.

Сред най-одобряваните политици отново се нареждат Кристалина Георгиева и Йорданка Фандъкова, които се радват съответно на малко над 50% и около 45%. Здравният министър Петър Москов и колежката му от МВР Румяна Бъчварова са едни от най-харесваните в кабинета.

Сред политиците с добър рейтинг са и регионалният министър Лиляна Павлова, националният омбудсман Константин Пенчев, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин и др. Всички те имат между 25 и 35% положителни оценки.

Мнозинството българи са с негативни очаквания за икономическото развитие на страната, показват още данните. Около 40 на сто от хората очакват влошаване на икономиката, около 30 на сто да остане същото, а едва 15% очакват одобрение.

Половината българи не очакват промяна и в собственото си материално положение, а 30 на сто смятат, че предстои влошаване. Едва 10 на сто са оптимистите, които прогнозират по-добри времена за семейството си.

На традиционния въпрос накъде върви България също се забелязват устойчиви нива: Вече няколко месеца около 20% казват, че страната върви към по-добро, а около и над 60% - че върви към по-лошо. Съотношението изглежда по-благоприятно в сравнение с 2013 и 2014 г, обобщават от "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: БСПизбориГЕРБГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
1
 
! Отговори
10 преди 8 години
10
45
5
 
23
 
! Отговори
Песимист преди 8 години
Заслужаваме си ниските пенсии и заплати, Европейските цени на тока, горивото, парното и водата. Заслужаваме да сме най-бедните не само в Европа. Няма да се оправим.
44
3
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Всеки народ си заслужава управниците. Факт !
43
3
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Не мога да разбера за какъв принос на Кристалина и дават висок рейтинг. Тича да осигури европейски помощи за Хаити, а на българите след наводненията какво даде. Жената работи за международен имидж. Не я интересуват българите, гледа своя интерес и нея я финансират соросоте.
42
3
 
29
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ВСИЧКИТЕ СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ НАМЕРИЛИ ГЛУПАВ И *** НАРОД ДА ГИ ИЗБИРА ВЕЧЕ Н25Г. ЗА ДА ГО МАРОДЕРСТВАТ КАКТО СИ ИСКАТ, О П О М Н Е Т Е СЕ Б Ъ Л Г А Р И ,МАЛКО ЛИ СА ВИ 25Г.ДА ПРОУМЕЕТЕ ЧЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ.АКО НЕ ЗНАЕТЕ СМЕ НАИ-БЕДНИЯТ НАРОД НА ПЛАНЕТАТА.ЗА 25Г.ТЕЯ ХУБАВЦИ НИ СЪСИПАХА ВСИЧКО ПОСТИГНАТО С ОГРОМЕН ТРУД ДО 1987Г. КОГАТО ЗАПОЧНАХА СЪСИПИЯТА.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Partiq NFSB se karat s Ataka pred naroda, a sled 12 chasa si lqgat zaedo! Abe Valeri kakvo se pravish na draj mi shapkata? Ti si choveka koito sasdade Ataka!
40
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредното доказателство, че БКП са си на власт, техни хора управляват сега, всичките накуп са или бивши членове на тия ***, или дечицата и внученцата им, заедно с ДПС и те всчки бивши служители на ДС и помагачи за извършването на възродителния процес, срещу когото сега пищят. Това е, на нормалните българи, колкото ги има още, не им остава нищо друго, освен да емигрират.
39
12
 
7
 
! Отговори
pet преди 8 години
два пъти бсп подаваха оставки, платена статия. герб ще ги разцепят,а тролчетата нека си пишат
38
4
 
15
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
Докато Станишев , Масларова , Румен Овчаров, Гергов-свинаря , който уби 3 души и всички Дъбовци не влезнат за дълго в затвора няма да гласувам за БКП-БСП .
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таман се уредихме до богата европейска трапеза, то пък всичко изядено и изпито. Пак грешен избор !
36
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на нас щели да дадат 50 млрд., така каза Боко ! Ама друг път !
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако изборите решаваха нещо, щяха да ги забранят. Решават само финансовите щения на властващите.
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Били сме овце бъл2рите е какво да наравим война ли оръжие нямаме.на всички ми е ясно че тук се вижда дълата ръка на вашингтон изборите се фалшифицират сами приценете повишил се е реитинга на президента има ли мормален бъл2рин който би гласугл за него уса не може да си позволи лукса да загуби марионетката си
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъвто народа - такива и управниците !
32
2
 
14
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Уважаеми "днес.бг", моля Ви редактирайте си статията за да не заблуждавате хората. Изследването е на "Галъп ИНТЕРНЕШЪНАЛ" . Тази поръчкова агенция на голфърите милионери К. стойчев и А. Райчев няма ниииииииищо общо с уважаваната агенция "Галъп". Тези "социолози" мнооого обичат да си присвояват имена/ама и вие умишлено си правите оглушки де/:)) Утре очаквам "изследване" на "институт Иван Хаджийски":)) Сиреч, пак същите манипулатори-милионери. Напишете Блек сий рама" в нета!! Вижте кой, кой е!!
31
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бсп няма да имат повече от 10%. Гаранция!
30
11
 
8
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
Колко мъка има в приказките на другарите . На последните избори червените *** бяха още по категорични , че БСП е нещо , а то се оказа едно голямо нищо . ДПС взеха повече гласове от тях.СМЕХ . В момента БСП е една мини партийка и нищо не става от тях, а ГЕРБ набира сила и вече е над 45 % както и трябва да бъде. Който не вярва да изчака до есента и ще види кон боб яде ли .
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рейтинга на всички спада а това е положително
28
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм благодарен че по резултатите на избори можеш да разбереш колко са психично болни в страната ,след като реваха и се тръшкаха срещу комунистите, а избраха комунистите от ГЕРБ . И като започнеш от Прецедента ,Тиквата ,Партиината от Плевен, Партииният на БГА Балкан -К Велчев,Цецо рабфаковецът от ДС и над 50 % комунисти -депутати от ГЕРБ.За съжаление най-ниско Ентелегентните избиратели- поставили управлението в ръцете на комунистите от ГЕРБ.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички партии от НС трябва да бъдат изметени и по затворите. След това да се предложат млади, успешни и смели хора, които да им стиска да бръкнат отзад на мафията и олигархията. Ако това не се случи, просто изчезваме като държава. Със скорост от 50 000 човека на година по данни на Евростат