41% неодобрение за кабинета, Борисов обаче най-харесван

Проблемите ни: Липса на работа, обезлюдяване, лоша инфраструктура
116
41% неодобрение за кабинета, Борисов обаче най-харесван
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Цялостната оценка за дейността на правителството бележи лек спад спрямо април - 20% одобрение срещу 41% неодобрение, според проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 07-13 юни сред 1026 българи в страната.

Премиерът Бойко Борисов остава незасегнат от този спад  - с 33% рейтинг той продължава да е най-харесваният политик в страната, но редица министри от неговия кабинет фокусират недоволството на по-широки слоеве, или точно определени социални групи.

Поредица от събития през последните месеци като планираното повишение цените на тока, дискутираните реформи в здравеопазването и пенсионната система, конфликтите в ромски махали и дебатите около съдебната реформа повишават социалното напрежение, критичността и разочарованието от ефективността на изпълнителната власт.

Новата тенденция, която социолозите регистрират през юни и която се наблюдава изключително рядко, е нарастване едновременно и на доверието, и на недоверието към няколко ключови министри. Най-изявен е този феномен в отношението към здравния министър Петър Москов и социалния Ивайло Калфин. Наред с регионалния министър Лиляна Павлова те продължават да формират Топ 3 на най-успешните членове на кабинета, като обаче увеличават както ядрото на своите фенове, така и кръга на своите противници.

В ситуация на поляризация на отношението към Москов и Калфин, регионалният министър Лиляна Павлова се откъсва като лидер в класацията на най-успешните министри с 30.7% положителни и само 3.8% отрицателни оценки. Одобрението за дейността на Петър Москов също нараства спрямо април (от 24.3% до 27.8%), но интензивно се увеличават и критиците му (от 10.5% през април до 16.1% през юни). Аналогична е тенденцията в мнението за работата на социалния министър Ивайло Калфин (нарастване на положителните оценки от 19.7% до 25% и на отрицателните от 9.1% до 11.7%).

С близък до Москов индекс за дейността е и министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Макар и в значително по-малка степен, той продължава да е сред популярните имена в кабинета (15.6% положителни и 4.9% отрицателни оценки).

На обратния полюс – най-неодобряваните членове на правителството – хората продължават да поставят образователния министър Тодор Танев (3.9% одобрение и 20% неодобрение) и икономическия Божидар Лукарски (3.2% одобрение и 17.2% неодобрение). Притесненията около повишението на цените на тока понижават рейтинга и на енергийния министър Теменужка Петкова (1.3% одобрение и 14.9% неодобрение).

Най-значим спад е налице в оценката за работата на министъра на културата Вежди Рашидов. Със 7.3% положителни и 18.4% (вторият най-неодобряван министър след Тодор Танев) отрицателни оценки той се срива от челото в дъното на таблицата.

Личните рейтинги на президента Росен Плавнелиев (24%) и министър-председателя Бойко Борисов (33%) са по-високи от тези на повечето държавни институции. Следващите месеци ще покажат дали тe ще са в състояние да спечелят обществено доверие за невралгичните реформи и така да спрат ерозията на институционално доверие или обратното – ерозията ще повлече и тяхната подкрепа, ако проблемните сектори не бъдат успешно реформирани.

На дъното по обществено доверие сред държавните институции продължава да бъде съдебната власт. Съд  и следствие събират по 8% доверие, прокуратурата – 6%. Аналогично е и отношението към БНБ (9%). С действията си по казуса КТБ централната банка срина дълго трупания си капитал на доверие и вече една година не може да го възстанови. Малко по-високо е доверието към полицията (18%) и армията (19%), но и при тях трендът е негативен. Единствените обществени институции, при които доверието доминира над недоверието, са БНТ (52%), БНР (48%) и Българската православна църква (35%).

55% от анкетираните смятат, че инициираният от президента референдум за изборните правила може да донесе позитивни промени в излъчването и контрола над народните избранници. Приблизително толкова е и делът на хората, които възнамеряват да участват в допитването, което означава, че сме на практика на границата за валидност на референдума. Оттук нататък от партийната мобилизация и гражданската активност ще зависи дали ще се промени настоящото статукво в изборния процес.

Доверието в основните държавни институции остава в рамките на регистрираните през последните години ниски граници. Парламентът продължава да е институцията с най-нисък рейтинг (10% доверие срещу 52% недоверие).  Малко по-високо, но също преобладаващо негативно е и отношението към неговия председател Цецка Цачева (16% доверие срещу 43% недоверие).

Ако следващата неделя имаше избори, парламентарно представените партии биха запазили в общи линии подкрепата, с която влязоха в 43-то Народно събрание. От началото на годината ГЕРБ бележи постепенен лек спад, но остава първа политическа сила (21.9%). БСП излиза от най-ниската си точка и реализира символичен ръст (11.5%), ДПС запазва устойчиви позиции (7.3%). Двойствената позиция, която заемат ПФ и АБВ – едновременно на участници и критици на правителството, очевидно им носи известни бонуси. Патриотите достигат електорално РБ, който е в застой (и двете партии имат по 5.7% подкрепа), АБВ нараства до 3.5% и така изпреварва Атака (3.2%).

На национално равнище ГЕРБ запазва доминиращата си лидерска позиция ( 21.9%), но бележи плавен спад спрямо началото на мандата. БСП остава втора политическа сила и дори леко подобрява позициите си (11.5% ), но все така е на минимална преднина пред ДПС (7.3%), което като правило мобилизира рязко избиратели непосредствено преди избори. Лек отлив се наблюдава и в Реформаторския блок. Тактиката на „подкрепа и критика“ се оказва успешна за ПФ и АБВ – те леко подобряват позициите си – съответно на 5.7% и 3.5%. Реформаторският блок, към чиито министри имаше най-много атаки през последните месеци, запазват вота си от 5.7% .

Доверието към лидерите на основните политически сили следва в общи линии посоката на електоралната им подкрепа. Борисов запазва най-висок личен рейтинг сред партийните лидери – остава незасегнат от спада на правителството и някои министри, но и не добавя нова подкрепа. Лидерите на БСП Михаил Миков и на ДПС Лютви Местан запазват одобрение основно от собствените им електорати.

Лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, също както и самият Патриотичен фронт, подобряват леко позициите си. Аналогична е тенденцията при Георги Първанов, а сред извънпарламентарните политици Татяна Дончева е с най-висока подкрепа. Противоречиви са тенденциите при лидерите на РБ – Божидар Лукарски, Радан Кънев и Николай Ненчев бележат лек спад, а рейтингът на Меглена Кунева остава практически без промяна.

Електоралната картина на национално равнище не е показателна обаче за съотношението на политическите сили в местните избори, където съчетанието от мажоритарен вот и регионална тежест на партиите има водеща роля. Въпреки че голяма част от тях не са издигнали своите претенденти за кметските постове, с наближаването на изборите нараства обичайната нагласа в България „за промяна”.

Общо 51% искат да запазят настоящите си кметове, а 47% се обявяват за промяна. Твърде е вероятно на много места изходът от надпреварата да се реши на втори тур в зависимост от уменията на кандидатите да формират обществена подкрепа, по-широка от чисто партийната.

Водещите три проблема за мнозинството от гражданите в общините са много тясно свързани един с друг – липсата на работа, обезлюдяването на регионите и лошата селищна и междуселищна инфраструктура. С изключение на най-големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас -  тези проблеми са водещи във всички останали общини. В големите градове на мястото на обезлюдяването идват корупцията и лошото административно обслужване на гражданите.

Продължаващата емиграция на хората в активна трудова възраст към големите градове и чужбина променя рязко икономическата и социална картина в регионите, увеличава рисковете от битова престъпност, пълзяща гетовизация и контролиран вот.

Добре известните изборни практики, придружаващи местния вот  - компромати, черен ПР, контролиран вот - могат да откажат мнозина граждани да гласуват и така да затвърдят статуквото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРИЗНАВАМ СЪСИПАХА НИ ВЕРНО С НАША ПОМОЩ,ЧАК СЕГА РАЗБРАХ КАКВО НЕЩО СА ПАРИТЕНАС НИ ВЪЗПИТАВАХА В ЧЕСТНОСТ,ДА НЕ ЛЪЖЕМ, А ТО БИЛО ТОЧНО ОБРАТНОТО,КОТО ЛЪЖЕ И КРАДЕ СТАНА НАЙ БОГАТ.ВЗЕМЕТЕ ВСЯКО НАСЕЛЕНО МЕСТОКОЙ Е НАЙ БОГАТ,ГРАД ,КУРОРТ И ЩЕ СЕ ОБЕДИТЕ,ВСЕКИ ГО ВИЖДА,НО СИЛАТА НА ПАРАТА ОБЪРНА ЦЯЛОТО СЪЗНАНИЕ НА НАРОДА,УНИЩОЖИХА НИ,НЕ СТИГА ЧЕ УНИЩОЖИХА МАТЕРИАЛНОТО КОЕТО СЪЗДАДОХМЕ,НО УНИЩОЖИХА ДУХОВНОТО,ВЪТРЕШНИЯ МИР НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН,ЗАПРИЛИЧАХМЕ НА ПАРИЧНИ ПАРЦАЛИ ДА МИСЛИМ ЗА ВСЕКИ ДЕН.
68
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 8 години
БЪЛГАРИЯ,ТАЗИ КРАСИВА И ГЕРОИЧНА СЪС СВОЯТА ИСТОРИЯ СТРАНА Я ПРЕВЪРНАХА В КОЛОНИАЛНА ЧАСТ КЪМ БОГАТИТЕ ,ЗА ПАРИ И МАЙКА СИ ЩЕ ПРЕДАДЕШ И УСПЯХА,ЕТО ТОВА Е РАЗУЗНАВАНЕ ДА СЪУМЕЕШ БЕЗ ВОЙНА С ПРОПАГАНДА И ПАРИ ДА УНИЩОЖИШ ТАКЪВ СЛАВЕН НАРОД.ВИЖТЕ ХОРАТА ПО УЛИЦИТЕ,ТЕ ПОЧТИ НЕ СЕ ПОЗДРАВЯВАТ,НЕ СИ ВЯРВАТ,ГЛЕДАТ СЕ КАТО КУЧЕТА И КОТКИ,КОЙ КОГО ЩЕ ИЗЛЪЖЕ,ЗА КОЛКО,КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИ,КАК ДА ГО ПРЕКАРА,С КОЛКО.КАК МОЖЕ АМО ЗДРАВЕТО ДА НИ Е ПЕТ ПЪТИ ПО СКЪПО/ПЕТ ПЪТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ СЕ НАДПИСВА/това ли ви е ДЕ
67
0
 
2
 
! Отговори
клошар преди 8 години
Верно, от целата кофа най свежичък беше. Да видим за следващият банкет, пардон избори какво ще наберем
66
1
 
1
 
! Отговори
11 преди 8 години
До СвиленаЩо бе, Свилена да е кратко времето? То на Орешарски беше още по-кратко, но на някои дълго им се видя та излязоха на втория ден на паветата и така - до края.
65
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Как да вярвам в тези соц проучвания?Повече от година ми казват,че Йорданка Фъндъкова била най одобрявания политик в България.Значи и Силистра,Казанлък,Кърджали,Русе,Бургас и т.н. хората много я одобрявали и защо ли?Какво е направила госпожата за тях ,нещо не мога да схвана.Значи или народа е *** или има нещо сбъркано с тези проучвания,или просто там също играят много пари,с цел манипулиране на общ. мнение.
64
7
 
4
 
! Отговори
Живена преди 8 години
ГЕРБ правят това което диктува икономическата ситуация в България,тя винаги управя бакиите на предшественика си,естествено за сметка на нас,защото няма друг кой да обере негативите.Пари в държавата вечно няма защото битува останките от комунизма,тяхните закони и правила които са приети за др.вид система и тоталитарно управление и до скоро никой от управляващите не се нае така отговорно да следи парите на народа за какво и как се харчат ,при кого отиват и защо,едва ГЕРБ започна да го прави .
63
3
 
8
 
! Отговори
Българче преди 8 години
До българинНенаситни червени лапачи са именно господарите ти от ГРОБ, които освен да крадат пари от асфалтиране на пътищата, за нищо друго не стават. Да, АЕЦ-Белене и Южен поток щяха да оси гурят десетки хиляди работни места и милиони левове от транзитни такси, и това е безспорен факт. Сигурно Виктор Орбан и унгарците са по-глупави от нас, щом строят руска АЕЦ?! Да не говорим, че у нас имаше референдум за АЕЦ-Белене и народът подкрепи този проект. Срам и позор за вас, гробаджийските ***!
62
8
 
3
 
! Отговори
Свилена преди 8 години
И какво му е на Борисов и правителството,какво очоквоте да стане за толкова кратко време ,за кратко време става революция от която не се знае кой ще спечели в такова мътни времена.Хубавите неща стават с много и опорит труд,постояннство и отговорност.Другото е алабализми и празни приказки.В труда е разковничето на положителните промени,ако не искаме да го разберем дълго ще си приказваме едно и също.Разбирате ли ?
61
3
 
8
 
! Отговори
Българче преди 8 години
Или накратко казано - докато има зомбирани зяпачи на турски сапунки и слушачи на порно-чалга, ще има и герберо-депесарски тарикати.Каквото народът сам си е надробил, това и ще сърба.
60
2
 
9
 
! Отговори
Българче преди 8 години
След вчерашния зелен светофар за грабеж, който престъпниците от ГРОБ и техните съучастници дадоха на банките и на частните съдебни изпълнители, би трябвало олиигархичното събрание да бъде окупирано, ако бяхме нормален народ, но уви. Масата предпочита да сътрудничи на собствените си душмани в името на своя бог мамона. Жалка и тъжна картинка.
59
4
 
11
 
! Отговори
Българче преди 8 години
Гробаджийското управление е безспорно най-престъпното и българофобско от 1989 г. до днес. Никой нормален народ не би търпял гробаджийските престъпници дори 1 месец. За отрицателно време тези българоубийци направиха куп поразии - загробиха народа с нов 6+16 милиарден заем; провалиха важните за народа проекти "Южен поток" и АЕЦ-Белене, които щяха да осигурят десетки хиляди работни места; замразиха безсрочно пенсиите и доходите на хората; увеличиха многократно тока и т.н. Срам и позор за народа!
58
8
 
2
 
! Отговори
Рая преди 8 години
Дълго време ще имаме проблемите които ни връхлитат в момента,защото 25г.никой не ги решаваше,Борисов неможе с магическа пръчка да ги реши за кратко време но трябва непрекъсната работа за това.Честото правене на избори ,неспокойната обстановка и агресията от страна на някои лидери не дават доверие на чуждите инвеститори към държавата ни и това е от огромен минус за всички ни.Политиците да си мерят приказките и действията и да не навреждат на държавата с поведението си ,особено такива като Местан
57
6
 
2
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Не са само тези Проблемите г-н Борисов има доста неща още като например Етнически Конфликт умишлено създаден от Тодор Живков и Пенчо Кубадински 1986 който Манипулативно се покри , така че има Проблеми още от Комунистическия Режим
56
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
Трудно ми е да реша, кои са ми по-противни, тук, във форума - ГЕРБ-авите или "критиците" им от "Атака", БСП и АБВ, или пък мазните гадини от ДПС. Показателно е също, че гласовете от тези, ачик комунистическите "партии", отиват евентуално към ПФ - сбор от ченгета и ***, подобно на "Атака". РБ изглежда изолиран, защото там НЕ ВСИЧКИ са комунисти. Чудна картинка. С тоя акъл, нещастни мои сънародници, дето си харесвате всичките комунисти, ви предричам само 2 пътя - към Терминал 2 и към Малашевци.
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние матрияла останал в България най си харесваме милиционера.
54
1
 
21
 
! Отговори
красота преди 8 години
Борисов най-красиво реже лентички и лети със самолети и въртолети. Също така прави и най-красивите задкулисни договорки с ДПС.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
алоууква стана тя бре гербави продажни лаячигермания се деверсифицира с още две тръби от нов северен поток вчера подписахаасаудитския принц иска сътрудничество в атомната област - демек руски централиа ония буклуци не купуват - и не знаят че има велика американска компания уестингхаускат наште гербериа ние ще се деверсифицираме с руски газ от румъния гърция или турциякъде ви е *** да изпраска една статийкащо мълчите като бити ***
52
0
 
13
 
! Отговори
5555 преди 8 години
КАКВО ЗНАЧИ 33% ГО ХАРЕСВАТ А 41% НЕ - А ОСТАНАЛИТЕ ДО 100% КАКВО ГО ПРАВЯТ ДА НЕ БИ ДА МУ СЕ РАДВАТ ЗНАЧИ И ТЕ НЕ ГО ХАРЕСВАТ - СТИГА СТЕ СЕ МЪЧИЛИ ДА ГО ИЗКАРАТЕ НАЙ ХАРЕСВАНИЯ НАЙ УМНИЯ И КАКВО ОЩЕ НАЙ - КОГА ЩЕ БЪДИТЕ МАЛКО ПО ЧЕСТНИ И ЩЕ КАЖЕТЕ ИСТИНАТА
51
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко е най-добрия за момента.Другите са комунистически шушумиги, дори не смеят да станат премиери, правят измами като в Костинброд, слагат *** като Орешарски да се излагат пред света...
50
1
 
19
 
! Отговори
Ъъъъъ преди 8 години
Браво Боко, ти си най-готиния, всички ционистки статистики само те хвалят. Сега след като знаем от медиите, че си най-харесван, ще си знаем че печелиш на изборите, нищо че ще си напечатате още 200-300 000 бюлетини. Когато Плевнята си прокара тъпия референдум за електронното гласуване, вече ще можете да си ги гласите гласовете евтинджос, без печатане...само някой да пипне сървърчето и готово!