Борисов уговори ДПС за Конституцията! РБ се дърпа

Премиерът за правосъдния: Сам не може да се справи – ще го омачкат
Обновена: 22 юли 2015 14:33 | 22 юли 2015 14:22,
181
Борисов уговори ДПС за Конституцията! РБ се дърпа
Архив: БТА

ДПС дават подкрепа за базисните промени в Конституцията. Това се разбра след извънреден председателски съвет в парламента между лидерите на всички партии в Народното събрание и премиера Бойко Борисов. Така гласовете за ремонта напрактика вече са събрани. Реформаторите обаче, които досега търсеха съгласие за промените, не са дали окончателната си подкрепа и предстои да вземат решението си, стана ясно от думите на премиера.

Още по темата

Пред медиите Борисов обяви, че са събрани необходимите гласове за разделянето на съдийската и прокурорско-следователската колегия. Има намерена подкрепа и за засилването на ролята на Инспектората и за кариерното развитие. Спъни-камъкът за съгласиета на Рефрматорите, обаче, се оказва квотите в двете колегии. В момента предложението е 8 съдии срещу 5 от квотата на парламента в съдийската колегии, и 6 на 6 в следователско-прокурорската. Сега се предлага 6 на 5 за прокурорите и 8 на 6 за съдиите. Реформаторите трябва да решат дали ще го подкрепят, или не.

"Казах им, че независимо, че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове и да се промени Конституцията, ако те не постигнат единно решение на РБ, буквално заявих и на тях - ще отида на поражение в петък, но няма да дам условия за напрежение върху РБ. Затова се надявам да намерят сили и воля да подкрепят подобно решение, защото в петък при липсата на гласове ще бъде огромно поражение и за ГЕРБ и за РБ", каза Борисов. Той отново повтори, че всички партии дават подкрепа, без БСП и РБ?

Ако се стигне до съгласие, партиите са се разбрали между първо и второ четене да се пита Конституционният съд дали има проблеми в поправките. 

По неофициална информация обаче в кулоарите на парламента до гласуване в петък едва ли ще се стигне и проектът на Реформаторите ще отпадне от само себе си. 

Борисов пък даде пълната ни подкрепа за правосъдния министър Христо Иванов. Той обяви, че реформата му не е бламирана.

"Аз водя тази битка за двете колегии заради изричното изискване на министъра. Аз от негово име ходя да се разправям дни наред. Правя го заради него, той сам не може да се справи, видно е, сам ще го омачкат", каза премиерът. На въпроса ще му поиска ли оставката при провал на реформата, той отъврна: "Напротив, стоя зад него и го подкрепям и върша това заради него.

Премиерът обясни и че Христо Иванов не е от квотата на Реформаторите, а от тази на ГЕРБ, защото той го е оставил в кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
5
 
! Отговори
дам преди 8 години
До шпинделда дразни ме раданчо , защото се мисли за някакъв фактор ...Добре утре отиваме на нови избори , колко мислиш че ще спечели Раданчо 6.7..10% ...да ама му трябват не 30 депутата , а 160 ...Те и лудогорец искаха да играят в ШЛ , ама си има правила .... само с искане не става
38
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 години
Странна правописна грешка е допусната, вярното заглавие очевидно е: "Борисов се договори с ДПС за Конституцията". А може би грешката не е случайна, по-скоро намирисва на поръчкова :))
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много жалки тези протестърчета .Днес 50 човека се събрали пред парламента и си мислят , че говорят от името на народа.Могат да сатанизират Борисов , ако неговите депутати са решаващи за да не им минат исканията , но реалността е друга , от тази в която си живеят деформаторите.Трябват 160 депутата за да им се получат исканията , да ама ГЕРБ и РБ имат 110 депутата ...останалите 50 Бойко да им ги нарисува ли , при положение , че от другите партии са против РБ
36
0
 
1
 
! Отговори
шпиндел преди 8 години
До дамти това ли искаш, да е един отбор с ДПС, БСП и АБВ? това ли е критерият за успялост? какъв мъж да е, като парите за политика се държат от ДС и наливат в разнородните и креатури и така дподдържат едно и също стаукв вече 25 години. Радан лично е най-малко такава креатура. това дразни ли те?
35
1
 
10
 
! Отговори
Соц преди 8 години
Цветанов и Пеевски ли ще я променят ??? Еееееееее видяхте ли жоженцата какво направиха...
34
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Протурските партии ГЕРБ и ДПС заедно ще променят БЪЛГАРСКАТА конституция? Е, в коя друга държава има подобно 'чудо'.......
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както ДПС и БСП промива мозъчетата, по същият начин и ГЕРБ и РБ. Познавам членове на всички от гореизброените партии. Не познавам член на Атака и АБВ. Всички тези познати са на възраст под 30, с промити мозъчета слушащи вождовете. Използват слогани подадени им активните дейци в партията и ги използват без дори да се замислят какво казват. Никога не изслушват другият какво има да каже. За тях това което са им пуснали отгоре е върховно и не подлежи на коментар. Мисля че с право се казва че които има акъл с политика не се захваща.
32
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До voronкакво значи единствени били срещу статуквото , ти не може ли да се замислиш , че в тази държава се провеждат избори и явно хората нямат доверие на Рамадан .Нека народа да им гласува доверие и тогава да се изявяват на говорители от името на народа.имат 20 депутати от 240 .... това какво ти говори.По същата логика , може Валери Симеонов с неговите 15 депутати , да иска да е министър председател , защото без него и Рамадан и Борисов стават малцинство
31
2
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 8 години
Този съвсем се тиквоса и започна да плещи каквото му дойде на устата!
30
2
 
6
 
! Отговори
дам преди 8 години
До шпинделако на бойко не му стигали 84 депутати, как на рамадан да му стигнат 20 .. като не се разбира нито с Валери Симеонов , нито с Първанов , нито с БДЦ , нито с Местан , нито с Миков ...По скоро с кой се разбира ..... с никой май ...няма никаква подкрепа , освен от Борисов ... това са фактите.Като е такъв мъж Рамадан , да се оттегля от управлението и нови избори , ама да не очаква пак с 6-7% на избори да получи половината министерства.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горкия Боце, хем трябва да не направи смислена реформа за да не разсърди Местан, хем иска да си припише заслугите на реформатор... кога ще го измитаме тоя най-накрая?
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко е питона, прегърнал зайчето Радан и стяга ли стяга прегръдката, а отстрани гледа и се хили собственика на зверилника, Бай Ахмед !!!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На магнолията май му е звънял международно телефона, по американски :-) :-) и след като са му набили канчето вече пее друга песен!!!!
26
1
 
0
 
! Отговори
voron преди 8 години
До хахадеформаторите са единствените срещу статуквото. вие, братята ви от ДПС и социтата сте само и единствено за статуквото. кво си тръгнал да се хилиш не е ясно
25
2
 
5
 
! Отговори
шпиндел преди 8 години
До дамима, калинките на мутрата ББ са много по-смешни (или жалки всъщност). събрани от кол и въже, с фалшиви дипломи. защо ББ не си изгласува нещата с помоща на въпросните 84 депутата? не му стигат май силиците..
24
3
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Боко,няма да я бъде.Подготви си...оставката.На нея пиши;аз Боко Банкянски се отказвам веднъж за винаги да бъда...премиер и да не мъча електората с безплодните си аматьорски изяви,ако случайно ме...изберат,ще емигрират на остров Тамбукто.
23
2
 
6
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Това деформаторите са най наглите хора участващи във власттав реформаторския блок , нямат съгласие и 7 партии имат различно виждане , а искат от другите да им козируват.Следващия път като подкрепата ви стане от 7% на 47% тогава поставяйте условия и се правете на велики.Бойко им бил виновен , че със 7% резултат на изборите им даде половината министерства.Такова преяждане с власт и депесарите не са имали.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦИРК,ТЕАТЪР,ПАРОДИЯ,ФАРС,ИМИТАЦИЯ,МАХЛЕНСКА СЕДЯНКА ДАЛИ ИМА ЕДНА ДУМА ЗА ДА ОБЕДИНИ НЕДОРАЗУМЕНИЯТА И АБСУРД6ТИНАТА В БГ ПОЛИТИКА?
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До балбук. Всички са от комунистическия *** театъра ще продължи
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коалицията БОСТАН в действие!Тежко и на България