Дипломат: Русия има нужда от България, не обратното!

Илиян Василев твърди, че Путин търси отбор за премахване на санкциите
Обновена: 19 авг 2015 14:10 | 19 авг 2015 09:18,
438
Дипломат: Русия има нужда от България, не обратното!
Снимка: Reuters

Русия има необходимост от България в момента, затова и президентът Владимир Путин смекчи тона към София, обяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев по повод думите на руския държавен глава от последните дни, че България остава партньор на Русия, въпреки членството си в НАТО.

По думите му в България има чуваемост, затова и Бойко Борисов на няколко пъти се обявил за прекратяване на санкциите срещу Русия, "а за Путин е важно да събере отбор за премахване на санкциите", посочи Василев.

Още по темата

Според него неслучайно руският президент е развил темата за България, именно в Крим. Той припомни, че през есента предстои динамика в българо-руските отношения, в началото на октомври ще има и среща на НАТО, на която ще се обсъди присъствието на Алианса в Източна Европа.

"В Източна Европа има две групи страни – едните смятат Русия за заплаха и искат засилване на ролята на НАТО на територията си и други, сред които и България, които не смятат Русия за чак такава заплаха", коментира той и допълни, че това е една от причините Путин да вижда съюзник в лицето на София.

Според дипломата изказването на Путин, че България се е отказала от "Южен поток" е част от "ритуални изказвания" на руския държавен глава.

"За Русия това е начин да натиска Украйна", каза той отново и допълни: "Никой в България не може да направи нищо за това да стане ли "Южен поток" или не".

Според него Владимир Путин не е в състояние да играе твърдо срещу България, защото няма особен ресурс, затова сега е моментът страната ни да защити интереса си.

Илиян Василев посочи още, че България остава зависима енергийно от Русия и се засилва тази зависимост.

"Прекратяването на това зависи от нас, имаме своите възможности, а това, че не ги използваме, са местни особености", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
3
 
3
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 8 години
Путин превърна Русия в жалко подобие на себе си. В Путинистан, страна, в която се чува единствено думата на аятоляха Путин. Страна, в която лъжата и убийствата на политическите противници са нещо нормално, агресията и отнемането на земи от съседите е нещо естествено, а размахването на пръст, дрънкането на оръжие и заплахите срещу света за проява на висш патриотизъм. Докато Путинистан съществува никакво сближаване и рестартиране на отношенията не ни трябват.
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За десет години Имперска Русия се е стопила със 5,000 000 души,представяте ли си 5,000 000
187
1
 
5
 
! Отговори
Истината говори преди 8 години
това, което се построи 45 години, още не може да се разграби и все още се ползва... И какв се построи за 25 години демокрация?! - Нищо!!Само се изнесоха 3млн българи, като тенденцията е да продължават да се изнасят. Българите се заменят с роми и араби. Който не му е ясно - Пази Боже Сляпо Да Прогледне...
186
5
 
2
 
! Отговори
Бургаз преди 8 години
Тия руски ни направиха страната с най скъп Дизел в Европа. Ще ги разцепя батка тез смешници. И тук се правят на туристи , умрели от глад, ко стана , а? Правят опашки по супермаркетите да си вземат по едно бургаски за 45 стотинки. Тва ли ви е имперсия народ от огладнели дураци
185
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между БГ и ГР нема митница.
184
1
 
0
 
! Отговори
Ни в клин преди 8 години
До АнонименБъркате коловоза господин ***. Покликайте на арабските статии. Тука не е за вас
183
2
 
5
 
! Отговори
Каратист преди 8 години
Тука некакви се карат нещо за петрола виждам. По голяма Мафия от Лукойл в БГ няма. Тия краднат повече от Американските златари . Лукойл вън от Нефтохим!
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До ЦистернатаАкцизите са различни за страните членки на ЕС. Нещо се бъркате господине. Виждам че ви се върти бизнес план в главата ама айде малко по сериозно
181
4
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Свърши тя, щом США са оценили руския потенциал за инвазия в БГ на 4 танка и 160 морпехи, смятай колко са силни братушките. Ше дочакате зелени човечЕта колкото и зелен хайвер...
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тъй наречения гурбетчияМного те бива да коментираш и българи, и руснаци, и Путин, и какво ли не още.Но защо мълчиш като нас..ан по повод убийството на Халед Асаад, археолог със световно име! Убит по най-зверски начин от последователите на най-миролюбивата религия! А?
179
0
 
1
 
! Отговори
Тодор Колев преди 8 години
До До ЦистернатаА границата момче, Тая цистерна нали трябва да влезе в България? С 1.20 само на рафинерията няма да минеш. На границата и има митнически контрол. Прочети колко е сводката.
178
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Дипломат: Русия има нужда от България, не обратното!"Ех мечти,мечти-и-и-и :)
177
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДай боже пак да ги провали. 45 години се наживяхме на руски облаги и се накарахме на москвичи. НЕ МЕРСИ !!!
176
1
 
1
 
! Отговори
do 86 преди 8 години
До АнонименРуски бежанки?Не си го пожелавай,че те това и чакат!Тежко ти и горко!
175
3
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
До АнонименНай не реализираният натегач в държавата се казва Волен Сидеров,колкото и да ближе и да се натяга Русия така и не го припозна,путин така и не го покани на срещаТИ НЕ ГЛЕДАЙ ,ЧЕ ПУТИН НЕ ГО ПОКАНИ ! ГЛЕДАЙ ,ЧЕ ПУТИН МУ ДАДЕ 20 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА ДА ПРАВИ ПРОРУСКА КАМПАНИЯ В БЪЛГАРИЯ ! С КАКВИ ПАРИ МИСЛИШ СИДЕРОВ МИНАЛАТА ГОДИНА ПЛАЩАШЕ ХОТЕЛСКАТА СТАЯ В ПАРИЖ ,В КОЯТО ПОЧИВАХА ТОЙ И ПРИЯТЕЛКАТА МУ ,А В ТОЗИ ХОТЕЛ ЕДНА НОЩУВКА Е 15 ХИЛЯДИ ЕВРО ?!
174
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази седесарска креатуура Василев навремето провали българо-руските отношения докато беше в Москва. Този нищо не разбира нито от дипломация нито от политика.
173
0
 
2
 
! Отговори
До Цистерната преди 8 години
Кух си точно като цистерна-акциза на горивото е един и същ на литър без значение дали е от Бургас или Гърция тутманико.Така ,че ако в бургас горивото е 1.20 без данъците и таксите ,а в Гърция е 1 лв ,ще печелиш по 20 ст на литър.Дали обаче в Гърция е 1 лв се пита в задачката
172
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най не реализираният натегач в държавата се казва Волен Сидеров,колкото и да ближе и да се натяга Русия така и не го припозна,путин така и не го покани на среща
171
2
 
1
 
! Отговори
Цистерната преди 8 години
До До 299Как ги вкарваш тия цистерни от Гърция??? Некъде дупка в плета ли си намерил??? Акциз не ти ли се плаща? Големи транспортери тука бре? Много кухи лейка , като в чалга клуб е
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До идиотиМожат?***!