Рашидов за творбите си: Не дарявам, а продавам!

Министърът предпочитал да дари парите от продажбата
7 сеп 2015 16:02,
13
Рашидов за творбите си: Не дарявам, а продавам!
Снимка: БТА

Министърът на културата Вежди Рашидов направи поредното си откровение – той не обича да дарява скулптурите си, а да ги продава.

Рашидов призна това след като подари бронзов портрет на художника Йоан Левиев на брат му, композиторът Милчо Левиев. Скулптурата е дело на министъра.

Още по темата
Той обясни, че подаръкът е опит за извинение към музиканта заради провалена среща преди години.

"Реших, за да му се извиня, да му подаря портрета на Йоан. Но съм ревнив към неща, които са добри и симпатични, трудно се разделям с работи. Например, аз не дарявам скулптури. Продавам ги и мога да даря парите - това е по-разумно", обясни министърът на културата.

Милчо Левиев пък обеща “да осигури свободен достъп“ до бронзовия портрет на своя брат, изваян от Вежди Рашидов през 1987 г. Световноизвестният джазмен отговори шеговито на репортерски въпрос къде ще държи пластиката, която днес му подари министърът: "В гостната, естествено. И ще обявя "вход свободен".

Според Милчо Левиев творбите на големите майстори са национално богатство на държавите и не бива "да се крият" в частни колекции - трябва всички желаещи да могат да им се насладят, не само притежателите им, независимо от милионите, които са платили.

Музикантът определи като подигравка с изкуството оценяването в милиони сега на работите на автори, които са живели в крайна бедност. "Оцениха "Слънчогледите" на Ван Гог на 45 млн., а приживе той не е имал пари за бутилка вино", каза Левиев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като пишете за творец, поне покажете творбите му, мързели такива.
10
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Правилно. Ще продавате. С благотворителността е до време. Да не говорим, че Вашите творби са от най-скъпите, защото са ценни.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШибиРибиI DVAMATA SA IZVESTNI SAMO V STOLIPINOVO I V AV FILIPOVZI.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOI LI KUPUVA IZPRAGNENIATA MU.
7
1
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
До 8Нищо по-лесно от това да ръководиш министерство, фасулска работа когато има държавна политика и ти само я следваш. Напротив, таланта е недостижим ако го нямаш. Но държавна политика няма и няма да има, а михлюзи за министри винаги ще има.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШибиРибиТалантливи са, няма спор. Това, обаче, няма нищо общо с умението (или липсата му) да ръководиш министерство. Иначе е прав Веждито - да дариш пари за кауза е по-добре от това да дариш скулптура за същото.
5
2
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Талантливи хора и Милчо и Вежди , но доста надценени, едни прилагателни ги съпътстват постоянно, чак човек може да им забрави имената а да помни само "световно известен". И това е столичната фабрика за етикети... ми щом им харесва.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веждичката като пийне малко, не знае какво прави. Добре, че го няма сниман на видео :-D
3
1
 
7
 
! Отговори
луд фен преди 8 години
Дарява пари ... на Цецо мустака
2
1
 
6
 
! Отговори
художника преди 8 години
Не е вярно. Ван Гог се е издържал от брат си и е получавал повече от минималното заплащане за времето си. Плюс боите, платната и четките, пак с пари от брат му.
1
1
 
10
 
! Отговори
? преди 8 години
А какво подари на Илия Павлов?