9 септември в парламента: Възход vs ужас

Социалистите възхваляват, ДСБ порицава
Обновена: 9 сеп 2015 12:24 | 9 сеп 2015 12:24,
202
9 септември в парламента: Възход vs ужас
Снимка: БТА

Взимането на властта от комунистите на 9 септември 1944 година стана повод за поредния сблъсък в парламента. БСП и Реформаторите излязоха с декларации за възхвала и порицание на спорните събития преди 71 години.

Соцдепутатът Янаки Стоилов обяви, че 9 септември 1944 година е символ на приноса на българската съпротива срещу фашизма. "На поредния девети септември е хубаво да си припомним какво загуби мнозинството български граждани откакто започна идейното заклеймяване на социалната практика на социализма. Хората трябваше да забравят, че всеки може да има дом, гарантирано здравеопазване, всеобщо образование...", каза соцдепутатът.

Той обясни, че в десетилетията след 9 септември България достига до групата на първите 30 държави в света според индекса на човешкото развитие и икономическия си капацитет.

"Днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар и на последно място. Все повече от развиващите се страни, на които сме помагали, ни задминават.", констатира Стоилов.

Той допълни, че страната ни е начело на други класации - по ръст на безработицата, на милионерите, на неграмотните, не емигрантите, болниците и университетите.

Според Янаки Стоилов 9 септември е сложил началото на революционни преобразявания в българското общество. "Днес светът, Европа и България имат възможност да извършват радикални промени", каза още социалистът и призова българите да искат от политиците си да участват в тях, защото те ще доведат до солидарност, справедливост и развитие.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък нарече 9 септември 1944 година ''мрачна историческа дата''.

"Днес ние свеждаме глава и се прекланяме пред паметта на жертвите и пострадалите не само от деветосептемврийския преврат, но и от репресиите след него, отнели живота на хиляди представители на левите", каза той. Кънев нарече това политическо насилие и диктатура.

Лидерът на ДСБ нарече преврата на 9 септември смяна на един уродлив режим с друг. Кънев констатира и че по време на комунизма страната ни е била откъсната от нормалните европейски демократични ценности.

"Няма да забравим как в първите дни след девети септември комунистическата партия започна саморазправа с интелигенцията и опонентите си, няма да забравим и как по време на последните си издихания се обърна към националсоциализма", каза още лидерът на ДСБ. Той обеща, че със съмишлениците си няма да престанат да разказват на младите хора в страната за ужаса на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
7
 
! Отговори
продан преди 8 години
Комунистите -терористи, които още са живи и се подвизават в България, след като не можаха за 25 год. да се смирят и покаят за престъпленията извършени от тях и синовете им е правилно да заминат спешно за Северна Корея.Там ще се чувстват отлично и няма да страдат и злобият в България
76
3
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До НародаНе отричам обезлюдяването на селата, но отчитам обективните причини - застаряване на населението и урбанизация. Пак казвам - едно е псевдо урабанизацията, друго е икономическата миграция. Неслучайно хората от провинцията масово работят в чужбина, ама масово - и вината не е в липсата на завод за полупроводници, а в по-големите възможности, които им предлага дори нискоквалифицираната работа в чужбина. Чел си интервюта на берачи на маслини в гърция, които нямат никакво намерение да се вр
75
1
 
5
 
! Отговори
До 146 преди 8 години
А колко е струвала окупацията на Германия по държави? Така както си го написал е доста манипулативно. И не забравяй, че все още има американски военни бази в Германия, Япония, ...
74
2
 
7
 
! Отговори
да беше жив Апостола преди 8 години
Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. - Русия не само никога не е освобождавала, а напротив - системно е заробвала българи и окупирала български територии през дългата история на руските хибридни войни срещу българите през вековете. Ако беше жив Апостола с неговите "кунки щеше ви отрежа чепките."..Така да знаете!
73
1
 
3
 
! Отговори
Альоша преди 8 години
Съветската армия е страж на мира-тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на легендарната Червена армия Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила.Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство,хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буква
72
4
 
4
 
! Отговори
Танковата бригада преди 8 години
На 9-ти Септември 1944, Танковата бригада и други армейски части завземат Министерството на войната, МВР, пощата, гарата и радиото. Партизаните слизат от планините. Провеждат се стачки и бунтове. Разбити да много затвори и са освободени хиляди политически затворници. Народът на България завзема властта. Страната е освободена от монархо-фашистката власт.
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати,
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешко мамин(а), кога си се бил за чушки бе чадо? Интересното е, че сега ми е по-трудно да си намеря читави чушки, отколкото преди години, когато народът имаше пари и купуваше по много.
69
5
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До НародаПрав си Пешо,но празните кратуни не го разбират,те само дрънкат!
68
0
 
5
 
! Отговори
До Пешко преди 8 години
Умело смесваш лъжите с истините, браво! Ставаш за манипулатор в днешно време.
67
1
 
3
 
! Отговори
Народа преди 8 години
До ПешкоАбсурд. Първо не употребяваш факти.Но да го допуснем , като възможно , за хората които се изживяват като център на вселената.Но това , да не виждаш ,че селата са обезлюдени , че няма хора , че селското стопанство е унищожено , да не виждаш умиращите къщи и буренясалите дворове , говори за сериозен дефект , авантаджийски.
66
4
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
А примерът ми за 20-те стотинки е от ихтиманско, може да питаш някой възрастен човек, ако познаваш тамошен, колко е бил надникът. Пак за къщите - половината с пръстен под, кенефите отвън, вода ту има, ту не, токът е на късмет. Може ли при великата индустриализация и невероятни соц. успехи по селата да се е живеело като през 19-ти век? А по градовете телефонът да е с дуплекс, постоянно да има липса на нещо от първа необходимост, това нормално ли е? Да се биеш за чушки
65
4
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Хубаво, ти си знаеш твойто, аз мойто. Идеята ми е не е да се спори заради спора, а да се аргументира човек и кой знае - може пък да се стигне до извод или единият да убеди другия. Статистиката не може да посочва другояче при положение, че хората насила са държани във въпросните села, поради разпределения и т.н. обязаности, наложени отгоре. Всеки търси реализация, но не реализация в металургичния комбинат нали така. Иначе за къщите - колкото тогава, толкова и сега са на по два-три ката.
64
5
 
4
 
! Отговори
Народа преди 8 години
До Пешко Да те оборвам с това , че трудоден не съвпада с работен ден , че има и допълнително заплащане в натура ,че никога не е бил 20 стотинки , че къщите по селата от по няколко ката са построени по онова време , няма смисъл. Но това дето го говориш за днешното време надхвърля възможностите ти да импровизираш. Хора по селата няма , животни няма, статистиката посочва по 500 изчезващи на година села. Не знам какво е носталгик , но от теб разбирам какво е това да си загубиш ума , вероятно заради авантата.
63
1
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 128,в моя случай сами си правим и вино, и ракия. Но разполагаш с избор да го дадеш на някоя винарна, която даже и етикет ще ти сложи какъвто искаш - ако щеш Вовата гол на кон да гони мечка. И това срещу скромен процент от твоето грозде или срещу някой лев. Ще добавя пример с гроздето от борсите - на повечето места вече безплатно ти го ронят (за да те привлекат като клиент) - нещо, което доскоро се събираха пет къщи и по една седмица чепкаш по десет часа дневно
62
3
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До НародаНапротив, точно обратното казвам - псевдоносталгиците всъщност са си чудни и всичко им е ток и жица, ама плямпат глупости в нета е така от злоба. Пенсионерите са тези, които по-скоро живеят зле, но за това пак вината следва да се търси в другарите номенклатурчици, които така и не бяха предвидили пенсионни фондове.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешко, ти като човек от село, я кажи, сега тези, които имат малко лозе, като оберат гроздето какво го правят? Сами ли си правят вино и ракия или го дават лично на капиталистическата млекарница, пардон винарска изба, а в замяна получават вино и ракия.
60
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Един трудоден в ТКЗС-то - 20 стинки надник. Добре ли е?
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешко, личи си че си от село, няма нужда да ни светваш. Лошото е, че не разбираш, че освен селото има и градове, а там животът е малко по-различен.
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото хубаво на едното време е ,че бяхме млади!