9 септември в парламента: Възход vs ужас

Социалистите възхваляват, ДСБ порицава
Обновена: 9 сеп 2015 12:24 | 9 сеп 2015 12:24,
202
9 септември в парламента: Възход vs ужас
Снимка: БТА

Взимането на властта от комунистите на 9 септември 1944 година стана повод за поредния сблъсък в парламента. БСП и Реформаторите излязоха с декларации за възхвала и порицание на спорните събития преди 71 години.

Соцдепутатът Янаки Стоилов обяви, че 9 септември 1944 година е символ на приноса на българската съпротива срещу фашизма. "На поредния девети септември е хубаво да си припомним какво загуби мнозинството български граждани откакто започна идейното заклеймяване на социалната практика на социализма. Хората трябваше да забравят, че всеки може да има дом, гарантирано здравеопазване, всеобщо образование...", каза соцдепутатът.

Той обясни, че в десетилетията след 9 септември България достига до групата на първите 30 държави в света според индекса на човешкото развитие и икономическия си капацитет.

"Днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар и на последно място. Все повече от развиващите се страни, на които сме помагали, ни задминават.", констатира Стоилов.

Той допълни, че страната ни е начело на други класации - по ръст на безработицата, на милионерите, на неграмотните, не емигрантите, болниците и университетите.

Според Янаки Стоилов 9 септември е сложил началото на революционни преобразявания в българското общество. "Днес светът, Европа и България имат възможност да извършват радикални промени", каза още социалистът и призова българите да искат от политиците си да участват в тях, защото те ще доведат до солидарност, справедливост и развитие.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък нарече 9 септември 1944 година ''мрачна историческа дата''.

"Днес ние свеждаме глава и се прекланяме пред паметта на жертвите и пострадалите не само от деветосептемврийския преврат, но и от репресиите след него, отнели живота на хиляди представители на левите", каза той. Кънев нарече това политическо насилие и диктатура.

Лидерът на ДСБ нарече преврата на 9 септември смяна на един уродлив режим с друг. Кънев констатира и че по време на комунизма страната ни е била откъсната от нормалните европейски демократични ценности.

"Няма да забравим как в първите дни след девети септември комунистическата партия започна саморазправа с интелигенцията и опонентите си, няма да забравим и как по време на последните си издихания се обърна към националсоциализма", каза още лидерът на ДСБ. Той обеща, че със съмишлениците си няма да престанат да разказват на младите хора в страната за ужаса на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народът бяга вече 25 години от България, защото не вижда перспектива тук в България, а обещаното му от демократите светло капиталистическо бъдеще в България, си остава все така недостижимо.
56
1
 
1
 
! Отговори
Народа преди 9 години
До Пешко Така е. Всички са с по пет коли , две къщи , носталгици , пътуват до Канарските острови и което е най лошото , в България нищо не правят. Уникален начин на фантазиране.Но народа прави прости работи , обира си крушите и дим да го няма .не му допадат фантазиите с които го убеждаваш.
55
1
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До До 112 ПешкоАми лично съм предавал мляко някога и съм наясно какво как се правеше.
54
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До НародаНие народа много добре го виждаме каква оценка дава - част от него плюе в нета и се оплаква от някакво статукво, чека наготово с други думи, докато други ходят по Канарските острови (вж колегата носталгик по-долу) и явно си живеят живота (което не им пречи пак да си плюят). А посмей да кажеш на някой носталгик, че сам си е виновен, малиии - ще те започне, че не си му ни на нивото, ни на парите, ни на знанията и ще те довърши с пет коли и две къщи. Ама иначе нещата са от зле по-зле де
53
1
 
1
 
! Отговори
До 112 Пешко преди 9 години
Колкото сега млякото отива в капиталистическата млекарница, толкова и тогава млякото е отивало в социалистическата млекарница., както си написал ти.
52
1
 
3
 
! Отговори
Народа преди 9 години
До ПешкоОценките за дадени периоди ги дава народа , а какво днес мислят хората и как днес постъпват е излишно да се посочва. Лично аз не съм очаквал , че този народ е толкова мъдър. Дори в диалог с днешните не влиза ,дори не протестира , вдига си крушите и дим да го няма. Проблемът вече не е актуален , защото след някоя и друга година , дори ЦРУ и ООН знаят какво ще стане с тази страна , благодарение на умните , красивите и можещите , щях да кажа и разнополовите като Пешко , капиталисти.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от такива като Пешко, за които всичко е черно и бяло, а различните нюанси на сивото ги няма. За тях всичко между 1944-та и 1989-та е било лошо, а всичко преди 1944-та и след 1989-та е добро. Ами не е така черно-бели ми наивници. Вижте докъде ви е довело промиването на мозъците в последните 25 години!
50
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До До ПешкоАз пък защо помня много добре, че всичкото мляко отиваше в социалистическата млекарница, а за теб оставаха две-три гюмчета, после млякото се кръщаваше едно убаво и се пакетираше в едни жалки найлонови торбички, дето беше истински късмет да уцелиш непробита. Сметай сиренето и кашкавала какви са били
49
4
 
3
 
! Отговори
До Пешко преди 9 години
Продължаваш да манипулираш.Бонбони - имаше разни видове, например: Черноморец, Сюрприз, Дипломат, Таралежки, лимонови резенки, ... вече не ги помня. И да имаше шоколад, имаше марципан, който страшно много харесвах, но отдавна вече го няма, имаше много работи и главната разлика с сегашните е, че бяха истински, а не ментета. Ти предполагам даже не знаеш вкуса на истинското мляко - прясно и кисело, защото в България вече доста отдавна не го продават. Същото е и с сиренето и кашкавалаи с ...
48
2
 
5
 
! Отговори
До Пешко преди 9 години
Пишеш едно, после спориш за другоПишеш, че "Мед някой да е ял през соц-а (ако не си е гледал сам)?"После спориш за "Ако говориш за "медения продукт", дето и сега го пробутват за закуска по разни постсоц хотели, то нещо не си ме разбрал"Та да те питам - в магазин влизал ли си, та твърдиш, че едва ли не мед не сме яли? Имаше си мед от някой от магазините непрекъснато в къщи поне по два големи буркана. Като свърши единият веднага се купува вторият - да има, защото медът е полезен. И си беше мед
47
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 99, какво статукво бе другарю правоверен носталгико? Нали ти се дава възможност сам да предприемеш нещо, ами вземи предприеми, не "храни" по форумите нормалните хора, дето много добре помнят какво е било по великия соц, и то дори не по мракобесните 40,50,60, ами 80-те, когато примката вече се поотпускаше
46
1
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Ей, ама как забравих и другите бонбони - Таралежки (тия за рожден ден) и Черноморец (тия по селата вирееха). Иначе локум, халва - ама истинска, БДС, да не помислите нещо, нали си пишеше на етикета. Стотинки бяха, стотинки, ама все даваха по едно локумче или бонбонче на дете, и то невинаги. Що така според вас?
45
1
 
1
 
! Отговори
kk преди 9 години
V Balgariq nikoga ne e imalo fa6izam,bili sme na 6 mqsto v Evropa po standart na jivot .varnahme si Dobrudja. Makedoniq i belomorska Trakiq a kakvo se slu4i sled 09.09.1944g,vseki normalno misle6t znae.
44
2
 
4
 
! Отговори
До 92 преди 9 години
Не лъжи! Отпуската ти не е била 15 дни. При това явно не знаеш, че тогава отпуската беше в календарни дни, а не в работни дни и затова беше номинално повече. Вече не помня колко беше, но мисля, че беше не по-малко от 30 дни. Е, може да е имало някакви по-специални с повече дни, но то и сега си ги има.
43
1
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До До 94 ПешкоАко говориш за "медения продукт", дето и сега го пробутват за закуска по разни постсоц хотели, то нещо не си ме разбрал. Иначе много яко на морето - дебнеш сутрин да си първа смяна - хем да е останало от всичко, хем първи да си задраскаш утрешното меню, че като си първа изборът е от три яденета, а не е само едно. Велико нали
42
1
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До До 85 Отговоря сега кажи как едно време всеки месец си ходил на Канарските острови да ни затапиш веднъж завинаги
41
2
 
2
 
! Отговори
До 94 Пешко преди 9 години
Щом питаш за меда, значи не знаеш как е било. А като не знаеш, не се ли сещаш, че е по-добре да си замълчиш, вместо да ръсиш небивалици?!
40
3
 
1
 
! Отговори
До 85 Отговор преди 9 години
Ходил бил до Гърция. Ами и аз сега се върнах от Канарските острови, но не се хваля с това. Ти за колко време беше в Гърция? За 20 дни ли или за 7 дни? Защото аз бях за 7 дни и докато мигна и почивката свърши. 20 дни ми е цялата отпуска и за нищо не стига.
39
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Убаво си време беше едно време бе - дойде Нова година - айде на сички деца по едно пликче с портокалче, шоколадче Кума Лиса и от ония бонбонки, дето по сватбите ги хвърляха... Кеф отсекъде, щото иначе у всяко семейство има по една бонбониера Амфора за гости, останалото са лимонени резенки и родопчета (чист шоколад, нема Е-та нема нищо). Мед някой да е ял през соц-а (ако не си е гледал сам)?
38
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Миналата власт се е грижела за хората за държавата сега няма държва няма предприятие което да работи А онази власт създваше работна ръка . Сега погледнете държавата в какво състояние направете си извода за нещатата който стават .