Премахват привилегиите на 6000 чиновници в МВР

Горанов изумен, че досега "чантаджиите" не са били лишени от тях
Обновена: 10 сеп 2015 07:04 | 10 сеп 2015 07:00, Елка Василева
142
Премахват привилегиите на 6000 чиновници в МВР
Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

6000 служители от администрацията на МВР, които премиерът Бойко Борисов неколкократно окачествява като “чантаджии”, ще загубят привилегиите си и ще работят като обикновени чиновници, пише „24 часа“. Министерството на финансите възнамерява да предложи тази реформа във вътрешното ведомство заедно с бюджета за следващата година.

Такава промяна ще има и за чиновниците в Министерството на отбраната. Въпросните служители ще работят по Закона за държавния служител, а не по специалните закони за МВР и за отбраната.

Това означава, че няма да имат право на ранно пенсиониране. Освен това няма да имат и обезщетение до 20 заплати при напускане на службата. По Закона за държавния служител при пенсиониране се изплащат до 6 заплати, ако чиновникът е работил повече от 10 г. в администрацията.

“Учудвам се, че още не е направено”, коментира в сряда финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на “24 часа” дали той ще внесе реформата. “От началото на годината не е предложено нищо, което да оптимизира дейността на МВР”, каза още финансовият министър.

Затова той не възнамерявал да отпусне исканите от вицепремиера Румяна Бъчварова 16 млн. лв. за изплащане на обезщетения на напуснали служители. Преди седмица тя обяви, че заради забавените обезщетения вече са заведени дела срещу МВР.

“Имат си годишен план за бюджета, да си го изпълняват. Не смятам, че всеки проблем в дадено ведомство трябва да стане проблем и на министерството на финансите”, отсече Горанов. Той подчерта, че само на силовите министерства - МВР и на отбраната, не им стигат парите за заплати.

Над 11 хил. са служителите в МВР, чийто труд не е рисков и нямат нужда от ранно пенсиониране. Това показваха разчети на бившия вътрешен министър Веселин Вучков, направени в началото на годината. 6600 са служителите, които изпълняват само чиновнически функции, а още над 5000 могат да бъдат прехвърлени в по-ниска категория труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
8
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Добре, но как ще се постъпи със служители, които са работили по 10-15 години на улицата, в арестите или на пожарите, през това време са учили задочно за сметка на свободното си време и полагащите им се отпуски, за да се развиват, явявали са се на конкурси и когато могат да са най-полезни на службите със знанията и уменията си, ще бъдат принудени да напускат? Това е свръх малоумство! А може и да не е случайно.
77
0
 
6
 
! Отговори
до 105 преди 8 години
Много сте далече, на светлинни години от тази заплата 1500.
76
3
 
4
 
! Отговори
ник преди 8 години
Вчера ме спряха без причина.
75
5
 
5
 
! Отговори
Чети повече, палячо преди 8 години
Това изказване е доказателство за некадърност и некомпетентност. Некадърност, защото не може да напълни хазната, а некомпетентност, защото не познава законите. Всички постъпващи на служба след 01.04. на чиновнически длъжности в силовите министерства са държавни служители по закона за държавния служител. Като се засягат придобити вече права, ще има хиляди дела, за които ще плаща пак българския народ, а не това смешно човече - подобие дянково.
74
9
 
9
 
! Отговори
умно решение-дали??? преди 8 години
Много грешен ход предизборно.Основната маса население гласуващи са именно държавните служители и ромите.Ромите ги знаем,но държавните служители гласуват според интереса,заплати,привилегии.Тези които се радват на тази новина са електорат на управляващите,които каквото и да направят ще получат тези гласове.Но..Герб да си направи една проста сметка колко гласове ще загуби от тези служители.Не е тайна,че полицията гласува за тази партия.Какво ли ще стане при едни парламентарни избори?
73
1
 
25
 
! Отговори
Мая преди 8 години
Същите мерки да се приложат и към магистратите.
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И САМИТЕ ПОЛИЦАИ И ВОЕННИ САМО КРАДАТ И УБИВАТ, А РОЗОВИТЕ МЕРЦЕДЕСИ КЪДЕ СА
71
5
 
2
 
! Отговори
Ffff преди 8 години
Alooo ti si ministar na finansiite ti si tam da mislish za pari...ujasno aroganten chovek
70
1
 
3
 
! Отговори
Чантаджия преди 8 години
Не ме интересува, аз не работя в тези министерства. Бачкам в частна фирма за държавни поръчки. Много сладка работа.
69
3
 
1
 
! Отговори
Румен преди 8 години
До пипи 94 Така ли и ти най отпред ли ще бъдеш на тези размирици, кво защитаваш ли тези търтеи а, щото по вечето ги мразим.
68
2
 
19
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
А привилегиите на корумпираните управници няма ли да премахнат
67
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мачкай Горанка. Катаджиите и те трябва да бачкат поне до 60
66
12
 
10
 
! Отговори
пипи преди 8 години
Тази *** мижитурка ще се наака, ако станат размирици. И НСО няма да може да ги опази.Ще папкат хурката в най-скоро време.
65
10
 
6
 
! Отговори
Доп Военен преди 8 години
Е това е България ве. Тея дето като се наспат и ходят да пият бедни хора по улицата, ще им се плаща :) Пък тея се трепят денонощно няма да им се плаща. Имам няколко познати в тея министерства и ги знам :) Военните ходят да оиздънят по някой наряд и после ги няма на работа по няколко дни, какъв им е риска, от препиване ли ? Тея от пожарната отиват адат спат и после минимум три дена почиват :) Ченгетата и те позспиват колкото си щат. И това ако основание за плащане за риск.... Муахахаха :)
64
11
 
6
 
! Отговори
Военен преди 8 години
Хахахахахаха :) Демек ще се ударят единствените коитоправят нещо в тези министерства :) Хайде да видим какъв ще е ефекта накрая :)
63
10
 
20
 
! Отговори
Пеньо преди 8 години
Ех, Бойко, ех Борисов, от къде ги намери тия некадърници за министри?
62
3
 
33
 
! Отговори
само така преди 8 години
Тези привилегии не трябваше да се допускат въобще. Какво значи да стоиш на пост пред някое учреждение, цял ден да си клатиш краката и накрая хот първа категория, бонуси, 20 заплати, безплатни карти, огромни отпуски. Та този труд равен ли е на тези, които преследват убийци, наркотрафиканти, луди и т.н.? Рестарт на цялата система.
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕМАХВАНЕ НА ПРИВИЛЕГИИТЕ НА ВСИЧКИ *** И СЪКРАЩАВАНЕ ДО 10 000!НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА ИЗХРАНВА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА..МИЛИОНИ ИНДИЙЦИ И НАТРАПЕНИТЕ НИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ АФРОАЗИАТЦИ!
60
4
 
23
 
! Отговори
Така е преди 8 години
За това действие само адмирации и едно голямо БРАВО!
59
1
 
24
 
! Отговори
SS преди 8 години
така трябва да се направи и за чиновниците в МО. Откъде-накъде те ще ползват привилегиите на униформените военни?