Премахват привилегиите на 6000 чиновници в МВР

Горанов изумен, че досега "чантаджиите" не са били лишени от тях
Обновена: 10 сеп 2015 07:04 | 10 сеп 2015 07:00, Елка Василева
142
Премахват привилегиите на 6000 чиновници в МВР
Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

6000 служители от администрацията на МВР, които премиерът Бойко Борисов неколкократно окачествява като “чантаджии”, ще загубят привилегиите си и ще работят като обикновени чиновници, пише „24 часа“. Министерството на финансите възнамерява да предложи тази реформа във вътрешното ведомство заедно с бюджета за следващата година.

Такава промяна ще има и за чиновниците в Министерството на отбраната. Въпросните служители ще работят по Закона за държавния служител, а не по специалните закони за МВР и за отбраната.

Това означава, че няма да имат право на ранно пенсиониране. Освен това няма да имат и обезщетение до 20 заплати при напускане на службата. По Закона за държавния служител при пенсиониране се изплащат до 6 заплати, ако чиновникът е работил повече от 10 г. в администрацията.

“Учудвам се, че още не е направено”, коментира в сряда финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на “24 часа” дали той ще внесе реформата. “От началото на годината не е предложено нищо, което да оптимизира дейността на МВР”, каза още финансовият министър.

Затова той не възнамерявал да отпусне исканите от вицепремиера Румяна Бъчварова 16 млн. лв. за изплащане на обезщетения на напуснали служители. Преди седмица тя обяви, че заради забавените обезщетения вече са заведени дела срещу МВР.

“Имат си годишен план за бюджета, да си го изпълняват. Не смятам, че всеки проблем в дадено ведомство трябва да стане проблем и на министерството на финансите”, отсече Горанов. Той подчерта, че само на силовите министерства - МВР и на отбраната, не им стигат парите за заплати.

Над 11 хил. са служителите в МВР, чийто труд не е рисков и нямат нужда от ранно пенсиониране. Това показваха разчети на бившия вътрешен министър Веселин Вучков, направени в началото на годината. 6600 са служителите, които изпълняват само чиновнически функции, а още над 5000 могат да бъдат прехвърлени в по-ниска категория труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забавяне изплащането на заплатите при пенсиониране или обезщетение води до дела, които се губят от МВР 100%. Цената на едно такова дело е около 3000 лв. Аритметиката е проста - 1000 дела х 3000 лв., около 3 млн. лв. Тези пари ги плаща МВР, т.е. данъкоплатеца, ами ако делата са повече.
57
0
 
11
 
! Отговори
donato преди 8 години
kakvi policai sa to vsi4ki daskali stanaxa policai tova e
56
0
 
7
 
! Отговори
donato преди 8 години
i o6e mn ne6ta ima da se premaxnat
55
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предизборните лъжи на гербавите не спират. Докато трудът на един старшина без образование е оценен в първа категория, а на хирурга, учителя.... в трета глуха нищо няма да се промени.
54
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо няма да променят гербавите ченгета и ***. И до днес на ръководни места стоят бивши 50-60 годишни милиционери, някои от които и пенсионирани, и си пресмятат трудовия стаж за 1-ва категория и 20-те брутни заплатки при пенсиониране. Те никога няма да приемат какъвто и да е риск за каквото и да било, освен ползваните привилегии. А на улицата вълна от хиляди безработни млади хора. Реално ангажираните в борбата с бандитизма са ощетени и са по-малко от чантаджиите.
53
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Горанов това го говореше и г-н Симеон Дянков ама кой да го чуе впрочем това министерство и на отбраната са единствените в който все още няма никаква структорна РЕФОРМА още действат по Сталински/Комунистически следва да се промени МАНТАЛИТЕТА и мисленето на тези хора!:)))
52
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да,бе,да.Хвърлят прах в очите на хората предизборно.Тава щяло да стане,ама догодина.Тате ще ми купи колело,ама някой друг път.Горанов да не се прави на умряла лисица,защото 4 години+2 е във властта и никога не се е сетил за тази мярка.Така че не вярвайте на поредната партенка на ГЕРБ.Пак ще излъжат.
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най после, някой се осмели да бръкне по на дълбоко.Леле сега какво ни чака, то вой, то компромати,то развалени домати.Апропо,днес домати неможе!Босия му е студено, !
50
0
 
1
 
! Отговори
Вили преди 8 години
До Анонимен"чийто труд", грамотни човече:)
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно решение ! да почват и военните-какви са тези пенсии,апартаменти по два/три и привилегии във военна болница- повечето цял живот са в кабинет,на санаториум,банкет или на вилата-подарена от държавата, а работягите отдавна в гроба
48
2
 
4
 
! Отговори
Джамбазки преди 8 години
До Анонимен 78 Ако те бе посрещнала хилава *** тогава щеше да е трагично положението . Щом и те там " при такава мизерия " са охранени какво те смущава ?
47
2
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Вземайте пример с една действаща силова система каквато е Халифата . Бъчварова да бъде пратена в командировка и да се запознае с параметрите на бюджета им на място !
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над 11 хил. са служителите в МВР, чийто труд не е рисков и нямат нужда от ранно пенсиониране."служителите" - мн. число ==> *чиито
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Горанов най сетне доживяхме амо ще не ги съкратите с поне 10% тези чантаджии игати раздутия щат на това министерство
44
1
 
21
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
И така до следващите избори ,когато някой министър пак ще бъде изумен от факта че някакви привилегии още са в действие
43
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само на чиновниците, а на ВСИЧКИ в МВР трябва да се махнат тези привилегии! С какво са повече от другите?! Нищо не им застрашава животеца освен собствените им престъпленийца...
42
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам кого ще махат и кого ще оставят ,но в полицейските участъци е ужасна мизерия и смрад.Наскоро ми се наложи за справка да посетя един от централните софийски участъци.От външната врата те посрещат огромни ***.Какво повече да очакваме от тази институция.Може ли банките да блестят от лукс,а държавните институции да са в толкова отчайващо състояние.Парцалива държава с богати банкери.
41
1
 
18
 
! Отговори
.. преди 8 години
А защо и по Закона за държавният служител, да работят като всички останали - щатни на по 400-450 лева или извънщатни по ПМС на 380, както работим повечето в държавната администрация ....
40
1
 
9
 
! Отговори
виц преди 8 години
До ВасилевПо-добре ходи да си вземеш заплатката от някоя американска фондацийка.Ако верно копаш картофи,щеше да си на полето и нямаше тук да копаш по клавишите.
39
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радващите се и плюещите.Нещо да кажете за 16 млд.заем.Къде са парите,какво се случва.?Работнте места ли се увеличиха,животът на хората ли се подобри?Само се чува:няма пари,затягане на коланите,но 16 млд никой не споменава.Орешарски ли,да му ядете краката.Това ла**о е толкова тъпо и елементарно,че ако излезе на диспут срещу Орешарски ще му лъсне "интелекта" до такава степен,че и баба Вуна с трето отделение ще го разбере.