Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди
17 сеп 2015 14:37,
355
Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!
Снимка: архив, Булфото

Парламентът свали давността върху наказателното преследване на престъпления, извършени от ръководни кадри на БКП и от партийни функционери от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година. 

Депутатите решиха това с промени в Наказателния кодекс. Текстовете за падане на давността върху преследването на престъпленията на комунизма внесоха народни представители от ГЕРБ и РБ, сред които Методи Андреев, Цвета Караянчева, Петър Славов и др. Падането на давността беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ДПС, част от ПФ, против бяха БСП, АБВ и двама депутати на Патриотите.

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди и караници в пленарната зала.

"Аз не се разкайвам за живота на моите бащи и дядовци. Някои от тях са били комунисти и социалисти, но някои не са били", каза Янаки Стоилов от БСП. Той обясни, че тези, които винаги изоставяли своите собствени убеждения в името на моментната изгода, са онези, които ще подкрепят този закон. 

Стоилов обясни и че преследването на извършителите на престъпленията по време на комунизма ще бъдат трудно определени, защото по онова време е имало разделение на властите. Много от решенията били вземани и от колективни органи като общинските съвети. 

Четин Казак от ДПС пък обвини българския съд, че не е пожелал досега да извърви докрай делото за Възродителния процес.

"Искаме чрез този закон той да получи знак, че трябва да си свърши работата", каза депутатът.

"Как хем сте комунисти, хем социалисти? Или сте комунисти, или сте социалисти, крайно време е да изберете", призова Мартин Димитров и припомни, че голяма част от интелигенцията е била пратена на съд и този закон трябва да възцари справедливост затова.

Методи Андреев пък призова социалистите да изберат или пътя на кървавото си минало, или на модерното настояще. 

Страстите в залата се разгоряха, когато Велизар Енчев обвини реформаторите, че са наследници на БЗНС, а военният министър нарече крипто фашист. Това накара председателстващият заседанието Димитър Главчев да го изгони от залата. По-късно Главчев изгони и Филип Попов от БСП, който нарече приемането на поправката "нищета на парламента".

Това предизвика безредици в пленарната зала. БСП заудряха с ръце по банките си с викове "Оставка" и "Цецка". Заради това Цачева пристигна в залата и сложи ред. 

"Ако бяхте предложили текст за капитана, разстрелял ястребинчетата, да получи своето наказание, щях да гласувам "за", вашето лицемерие няма край", коментира след гласуването Димитър Горов от БСП. 

Станимир Стоилов от "Атака" пък припомни колко хора са били избити по време на османското робство без парламентът да им отдаде дължимото. А сега вие сега ще гласувате този куц и с двата крака закон, от който нищо няма да произлезе  и само ще разбърка обществото", каза националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
4
 
23
 
! Отговори
на съд! преди 8 години
Парламентът реши: Комунистът, член на БКП, генерал Борисов, отива... на съд!
143
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Притоплят старите манжи . Щом до това опряха работата не е на добре. Очаквай народе изненада!
142
4
 
17
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Стига с тоя комунизъм. Оставете го на историците. Това е само предизборна пушилка за лов на избиратели.
141
14
 
6
 
! Отговори
112233 преди 8 години
РЕВЕТЕ *** , РЕВЕТЕ !!!
140
7
 
8
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Комунистите са отречени и в Русия. Даже разправят че Ленин бил евреин което в Русия е много, много лошо.
139
5
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Борисов започва лов на вещици за неща, които са вече на историческа дистанция от съвременните проблеми на разнебитеното българското общество след 25 годишния криминален преход. Ами да започва от себе си, защото той е най-голямата баба Яга.
138
7
 
12
 
! Отговори
bovbov преди 8 години
До всички Господа Госпожи и Господари:Говорете пишете стреляйте срещу Комунизма ,народът го обича защото беше по честен по справедлив по хуманен от буламача пазарна икономика и демокрация.Нашето дело е право .То ще победи по целия Свят.
137
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за 25 години скапаха държавата и сега ще съдятте са за народен съд не комунрчетата ама нали краварчетата им диктуватняма държава дето са стъпили народа да не е скаран за 10 тилетия напредколкото по скарани толкова по добре - за тях разбира се
136
10
 
21
 
! Отговори
бах преди 8 години
При комунзма имах дом работа семейство храна в изобилие.и всичко със заем на1% лихва.При демократите се разболях и за да се лекувам взех заем 25% лихва. Взеха ми дома разбиха ми семейатвото .гладувам.КОГО да съдя. Да живее КОМУНИЗМА
135
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия антибългари се чудят с какво да баламосват оголелия и обоселия българин и да си оправдават заплатитеи народа да не ги гледа какви далавери вършатама бъэлгарина си го заслужава- да си остави едни алчни марионетки да го управляватирландски пастирки , боратино от банкя, мигленка продажникова и ред други наредени кръвопийци
134
9
 
10
 
! Отговори
до шоп 200 преди 8 години
Тоя вътрак Янаки е с най много парламентарни мандати ..от Великото Народно Събрание до сега е все в Парламента!червен *** е той..и едно магаре за 25г в Парламента щеше да се научи да говори.
133
7
 
26
 
! Отговори
Павел преди 8 години
Тия ****ци само с глупости се занимават в този парламент, комунистите измряха преди сума ти години, след тях само крадци, мошеници, и национални предатели. Комунистите построиха тази държава, ама вече ги няма. Съдете ги посмъртно тупани...
132
3
 
23
 
! Отговори
съсел преди 8 години
Няма лошо. Трябва да приемат закон и за управлявалите ни последните 25 години, които докараха народа до просешка тояга. Да бъдат наказани за геноцида над хората във всяко отношение (работа, средства за преживяне, здравеопазване и т.н.), унищожаване на икономиката, демографската криза,за страданията на хиляди семейства заминали в чужбина за да си намерят препитание. От това по-голямо престъпление срещу собствената си държава няма.
131
5
 
8
 
! Отговори
Винету преди 8 години
До някой, който всъщност си никой, защото се криеш. Що не се поинтересуваш малко, какво точно е правил Бойко Борисов по време на Възродителния процес, преди да пишеш глупости. Малко и интелект и информация трябва и тогава да се изказваш. Иначе червените ви мераци да сваляте Бойко ще ги имате още доста години.
130
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ахахахах е то главните действащи лица вече измряха бе, органите могат да се свържат със Свети Петър за да прочетат обвиненията на подсъдимите.
129
2
 
0
 
! Отговори
:) преди 8 години
Ami to togava samia parlament triabva da se gotvi za proces , Cvucko veche e opravdan po vsichki obvineniq , Bulgaria e durjavata ot iztochniq blok ostavila nai-mnogo politici ot bivshata vlast v segashnoto si upravlenie , dori Rumuniq sveti masloto na Chaushesko agenti chengeta , vidni komunqgi ...kakvo shte sudqt ???
128
3
 
21
 
! Отговори
някой преди 8 години
Супер! Яко! Сега Бойко Борисов да го изправят пред Темида заради Възродителния процес!
127
4
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Я кажете отвреме навреме поругавахте ли Раб. дело в ***, щото немаше хАртия?
126
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като и бежанците не искат да останат тук ,то е ясно колко сме напреднали през тези 25г.Но пък за сметка на това ,олигарси,милионери дръпнаха много добре напред.
125
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на режима на живков имаше една прослойка от обществото - около 0.5% от населението на страната, които живееха нормално