Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди
17 сеп 2015 14:37,
355
Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!
Снимка: архив, Булфото

Парламентът свали давността върху наказателното преследване на престъпления, извършени от ръководни кадри на БКП и от партийни функционери от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година. 

Депутатите решиха това с промени в Наказателния кодекс. Текстовете за падане на давността върху преследването на престъпленията на комунизма внесоха народни представители от ГЕРБ и РБ, сред които Методи Андреев, Цвета Караянчева, Петър Славов и др. Падането на давността беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ДПС, част от ПФ, против бяха БСП, АБВ и двама депутати на Патриотите.

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди и караници в пленарната зала.

"Аз не се разкайвам за живота на моите бащи и дядовци. Някои от тях са били комунисти и социалисти, но някои не са били", каза Янаки Стоилов от БСП. Той обясни, че тези, които винаги изоставяли своите собствени убеждения в името на моментната изгода, са онези, които ще подкрепят този закон. 

Стоилов обясни и че преследването на извършителите на престъпленията по време на комунизма ще бъдат трудно определени, защото по онова време е имало разделение на властите. Много от решенията били вземани и от колективни органи като общинските съвети. 

Четин Казак от ДПС пък обвини българския съд, че не е пожелал досега да извърви докрай делото за Възродителния процес.

"Искаме чрез този закон той да получи знак, че трябва да си свърши работата", каза депутатът.

"Как хем сте комунисти, хем социалисти? Или сте комунисти, или сте социалисти, крайно време е да изберете", призова Мартин Димитров и припомни, че голяма част от интелигенцията е била пратена на съд и този закон трябва да възцари справедливост затова.

Методи Андреев пък призова социалистите да изберат или пътя на кървавото си минало, или на модерното настояще. 

Страстите в залата се разгоряха, когато Велизар Енчев обвини реформаторите, че са наследници на БЗНС, а военният министър нарече крипто фашист. Това накара председателстващият заседанието Димитър Главчев да го изгони от залата. По-късно Главчев изгони и Филип Попов от БСП, който нарече приемането на поправката "нищета на парламента".

Това предизвика безредици в пленарната зала. БСП заудряха с ръце по банките си с викове "Оставка" и "Цецка". Заради това Цачева пристигна в залата и сложи ред. 

"Ако бяхте предложили текст за капитана, разстрелял ястребинчетата, да получи своето наказание, щях да гласувам "за", вашето лицемерие няма край", коментира след гласуването Димитър Горов от БСП. 

Станимир Стоилов от "Атака" пък припомни колко хора са били избити по време на османското робство без парламентът да им отдаде дължимото. А сега вие сега ще гласувате този куц и с двата крака закон, от който нищо няма да произлезе  и само ще разбърка обществото", каза националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
5
 
5
 
! Отговори
Sunny ray преди 8 години
Най-голямото престъпление на комунизма не е смяна на имената и това е нищо в сравнение с останалите престъпления на комунизма срещу основните човешки права като право на живот,на свобода на вероизповедание,свобода на словото, на говорене и прогласяване на истината,на справедлив процес и присъда,на избор на местоживеене и др.И всички тези престъпления,от които най-чудовищни са масовите неправедни убийства и забраната на Книгата на истината-Библията, повечето не само ненаказани, но и продължаващи!
163
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Социалистически реалАко нямахме право да пътуваме в чужбина, то как така имаше <голяма екскурзия> на наши сънародници през юни 1989 година? Сега не е ли пак така- ако не си човек на някой, може изобщо да си без работа. Колко хиляди останаха без жилище, заради безработица, мизерия и <добри банкови и др. кредити>? Колко стотици заводи са заличени от земята? Колко стотици хиляди остана без работа? Колко милиона българи заминаха в чужбина, за да оцеляват? Това ли е доброто?
162
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 8 години
При социализма в магазините нямало нищо. Не е вярно тогава имаше малко стоки - не добре опаковани НО Истински. Сега ако храните почнат да се правят само от истински продукти - народа гладен ще ходи. 80 г. България беше на второ място по брой на овце на човек от населинието. Сега вече магазините са ви големи опаковките шарени НО не са български. Българите са изтикане от търговията - пазарувате от чужди вериги масло с крварката в ъгала. ЕС смята че българите и за говедари не стават.
161
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До соц. стандартСтига си лъгал. През 1986 завърших средно /ЕСПУ - гимназия/. Започнах работа тогава и вземах по 250 лева. А че тогава телевизорите, както и техниката са били скъпи, така е, защото не са били масово разпространени. Нека си спомним, преди 15 години /при нас вече беше демокрация/ колко струваше GSM който първо беше голям почти като тухла, беше черно бял, а сега със супер екстри са по евтини. Пазара определя цените. Колко беше билет за градски транспорт, цигари и др.
160
5
 
10
 
! Отговори
Не се карайте!!! преди 8 години
СЕДЕМТЕ ЧУДЕСА НА КОМУНИЗМА:1. Всички имаха работни места.2. Въпреки че всички имаха работни места - никой не работеше.3. Въпреки че никой не работеше - планът се изпълняваше 100%.4. Въпреки че планът се изпълняваше 100% - в магазините нямаше нищо.5. Въпреки че в магазините нямаше нищо - всички имаха всичко.6. Въпреки че всички имаха всичко - всички крадяха.7. Въпреки че всички крадяха - имаше за всички.
159
1
 
5
 
! Отговори
сова преди 8 години
Тези които бяха партийни членове ( а не комунисти) и измениха на партията, много ги е страх да не се върне комунизма, защото ще им се търси отговорност и може пак да има народен съд. А повечето бивши партийци са такива. Ставали са членове на БКП за облаги. Сега пак са такива. РЕНЕГАТИ.
158
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 8 години
Които познава историята знае че България никога не е била толкова слаба икономически, военно и политически. Началато на миналия век България е по-мощтна от всичките си съседи. Така е до към 60те. години на миналия век. До тогава гърците са яли маслини и риба когато хванат и са гонили козите по камънаците. 80г. Берое би Фенербахче в Ст. Загора и коменатара без всякаъв ентусиазъм каза че това е нормално предвид разликата в класите. Турция беше изостанала страна.
157
4
 
14
 
! Отговори
край преди 8 години
Инжинера е много ***. Не можеш да сравняваш минало и настояще с различните технологии. Трябва да се сравнява живота в България тогава спрямо живота в останалите страни в европа и на балканите и живота в България сега спрямо европейските страни. В България нямаше клошари и нямаше просяци. Не мога да гледам деца да ровят в кофите в страна която може да храни двойно повече население. Не ви казвайте че те сами го искат.
156
5
 
5
 
! Отговори
Закономерно преди 8 години
До соц. стандарт Надъханото поведение трябва да го съчетаваш с образованост и култура . няма да Ви обяснявам кога и как започва това производство , какви са ламповите и какви тези с процесори и полупроводници. Когато в България струват по 900 лв по света са над 1500 долара и много над това число. По добре щеше да направиш ако обясниш какъв телевизор , радио , телефон и всякакви други електрически прибори е ползвал българина до 44 година.
155
1
 
3
 
! Отговори
Извинявайте, преди 8 години
ама сега да ни го казвате тоя БЪЛГАРСКИЯ народ явно за много;***; го мислите
154
4
 
3
 
! Отговори
дарко преди 8 години
този от дпс четин казак не е никакъв казак турското му име е четин черказ,хем от дпс хем пък и казак .сега остава да си смени и първото име например Атаман Казак ,или пък Донски Казак ,
153
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година"а след 10 ноември
152
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са последните издихания на седесеусраната сороска пасмина.Светът се променя и завалиите надушват дебелия.Затова *** като скопени ***.Скоро много от тях ще се опитат отново да врътнат резбата.Бойко май вече усети откъде духа вятърът,ама пустото му досие в ЦРУ все още му връзва ръцете.
151
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
депутатите не само са крадци и блюдолизци на който е силен в момента, но са и пълни ***. Страната е в колапс и продадена на САЩ, краде се на умряло, хората няма с какво да живеят, Европа е мъртва, заливат ни араби, а те се сетиха кво било станало през 1948...
150
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нещо казаха ли за агентите на ДС Иво мИнджев,Петър Стоянов,Илиян Василев,Асен Агов,Георги Коритаров...
149
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Idealistамериканчетата ни натискат да приемаме този закон за да забраняват комунисти да проникват на тяхна територия.а света се обърка достатъчно и народните недоволства и бунтове ще са в ущърб на янките.
148
2
 
4
 
! Отговори
Ани до идеалист преди 8 години
Вярно е че смъртността сред мутрите е по-голяма от средната за страната. Това има както морален, така и материален израз. Обществото трябва да си възстанови заграбеното! Продуктивния труд на хората трябва да бъде поощряван!
147
4
 
9
 
! Отговори
se преди 8 години
Тия дето са гласували за този закон са деца и внуци на комунисти бре!В момента се гледа да се отвлече вниманието на хората защото герберите ще загубят доста от местната власт.Именно преди изборите се приема този закон за да се разгорещи битката за милиардите които уж Европа ще ни отпусне в следващите години.Но поговорката гласи: Който нож вади от нож умира.А падането на комунизма е доказателство.Следва,че и демокрацията е в опасност поради човешката глупост и алчност.И ще дойде хунта тук.
146
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще има съд за продажниците и крадците на милиони през прехода???
145
8
 
7
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Комунистите са две категории:1. Бандити които трябва да получат възмездие2. Балами които им вярват като онази религиозна бабичка която хвърлила клонка в кладата на Ян Хус. Разправят че от кладата се чуло: "O! Santa Simplicitas!"Много от комунистите ще умрат преди да са получили възмездие.