Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди
17 сеп 2015 14:37,
355
Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!
Снимка: архив, Булфото

Парламентът свали давността върху наказателното преследване на престъпления, извършени от ръководни кадри на БКП и от партийни функционери от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година. 

Депутатите решиха това с промени в Наказателния кодекс. Текстовете за падане на давността върху преследването на престъпленията на комунизма внесоха народни представители от ГЕРБ и РБ, сред които Методи Андреев, Цвета Караянчева, Петър Славов и др. Падането на давността беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ДПС, част от ПФ, против бяха БСП, АБВ и двама депутати на Патриотите.

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди и караници в пленарната зала.

"Аз не се разкайвам за живота на моите бащи и дядовци. Някои от тях са били комунисти и социалисти, но някои не са били", каза Янаки Стоилов от БСП. Той обясни, че тези, които винаги изоставяли своите собствени убеждения в името на моментната изгода, са онези, които ще подкрепят този закон. 

Стоилов обясни и че преследването на извършителите на престъпленията по време на комунизма ще бъдат трудно определени, защото по онова време е имало разделение на властите. Много от решенията били вземани и от колективни органи като общинските съвети. 

Четин Казак от ДПС пък обвини българския съд, че не е пожелал досега да извърви докрай делото за Възродителния процес.

"Искаме чрез този закон той да получи знак, че трябва да си свърши работата", каза депутатът.

"Как хем сте комунисти, хем социалисти? Или сте комунисти, или сте социалисти, крайно време е да изберете", призова Мартин Димитров и припомни, че голяма част от интелигенцията е била пратена на съд и този закон трябва да възцари справедливост затова.

Методи Андреев пък призова социалистите да изберат или пътя на кървавото си минало, или на модерното настояще. 

Страстите в залата се разгоряха, когато Велизар Енчев обвини реформаторите, че са наследници на БЗНС, а военният министър нарече крипто фашист. Това накара председателстващият заседанието Димитър Главчев да го изгони от залата. По-късно Главчев изгони и Филип Попов от БСП, който нарече приемането на поправката "нищета на парламента".

Това предизвика безредици в пленарната зала. БСП заудряха с ръце по банките си с викове "Оставка" и "Цецка". Заради това Цачева пристигна в залата и сложи ред. 

"Ако бяхте предложили текст за капитана, разстрелял ястребинчетата, да получи своето наказание, щях да гласувам "за", вашето лицемерие няма край", коментира след гласуването Димитър Горов от БСП. 

Станимир Стоилов от "Атака" пък припомни колко хора са били избити по време на османското робство без парламентът да им отдаде дължимото. А сега вие сега ще гласувате този куц и с двата крака закон, от който нищо няма да произлезе  и само ще разбърка обществото", каза националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е комунистите да отидат на съд ....... русофилите също !
183
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nema turci nema bulgari, ima edno robska darjava bulgaria sega 100 godini stesme robi nazapada!!!!
182
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За "доброто старо време" си спомнят хора, на които им е минало времето. :)
181
7
 
12
 
! Отговори
живял през комунизма преди 8 години
Преди 1989 година факти в цифри: Завърших средно /ЕСПУ-гимназия/ през 1986 и тогава започнах работа- заплата чисто 250 лева. Цените тогава: Билет за градски транспорт- 6 стотинкиХляб добруджа- 30 стотинкиЦигари от най нисък клас АРДА с филтър- 60 стотинкиЦигари висок клас БТ кутия- 90 стотинкиСега заплатата ми е 450 лева /ако не съм безработен/Цени днес: Хляб добруджа- 90 ст. Билет градски транспорт- 1 левЦигари най нисък клас- около 4-4,30Цигари висок клас ВИКТОРИ /наши/ - 4,60-4,80
180
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да са го съдили преди 25 години! Сега трябва да съдим децата и внуците на комунистите за делата им след 10 ноември 1989 лъжедемокрацията за грабежа за предателството за хуманния геноцид, за това че ни превърнаха в колония на Америка!
179
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
komunistite raboteha za blagoto na naroda,bez pari,bez zplati--samo za blgoto na naroda--balgarskiat.
178
2
 
9
 
! Отговори
истината преди 8 години
В Нюрнберг ,където съдиха германските нацисти има 17 смъртни присъди, в България 700 плюс избите 20 000 без присъда...все България започна Втората световна война
177
8
 
15
 
! Отговори
истината преди 8 години
Така наречения съд избива политическият и икономическия елит на България за да угоди на онова *** Сталин....на влас идват крадците на кашкавал, чийто деца и днес тъпчат Българите
176
10
 
14
 
! Отговори
истината преди 8 години
Комунистите храниха прасета с Българи - жалко, че пукнаха в леглата си вместо да бъдат обесени публично за престъпленията си :((
175
7
 
13
 
! Отговори
42 преди 8 години
ЗАКОНЪТ Е ПРАВИЛЕН, НО ЩЕ СИ ОСТАНЕ НА КНИГА, ЗАЩОТО Е НЕНАВРЕМЕНЕН. ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СВЪРШИ ОЩЕ ПРЕЗ 1990Г.
174
12
 
14
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
На снимката е най-най-най големият политик на България! Бай Тошо, ти за мен винаги ще си номер 1.!!!
173
10
 
15
 
! Отговори
бах преди 8 години
Предпочитам да чекам за жилище кола банани да чакам но да имам работа и спокойствие а не да мисля че утре няма за хляб, тока изключен, банките звънят денонощно.и кога ще влезнат крадците.и изнасилвачите.Лека нощ.Мойта няма да е.
172
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо са избирали заглавието "Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!"? Нали самите вие казвате за "престъпления, извършени от ръководни кадри на БКП и от партийни функционери от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година". Сякаш всички тези кадри правили само престъпления и нито едно полезно нещо! Престъпници трябва да бъдат наказани, но тези престъпления не говорят нищо за идеята на комунизъма. Говорят само за злоупотреби на отделни хора. Да не манипулирате хората!
171
1
 
1
 
! Отговори
gost преди 8 години
не се интересувам от политика *** като гледам как набарзо се разсипват партии от една в друга това е наи малкото интересно мие колко кадри на бсп има в герб кам момента дето уж не се знаят а задаите си вапроса и се работи по един модел та кадее демокрацията а пак еи затова народа намрази да гласува простотиите не се ли седне да се работи нема да се оправим и след 30 години пална глупост
170
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Спомени от социализмКак да разбирам това- <въпрос на оцеляване> Не е ли сега по голямо закрепостяването. Сега страха да не останеш без работа ни прави послушни роби, без мнение. Дори не можеш никъде да се оплачеш, защото веднага се разбира. Колко хиляди работят инзвънредно сега без да им се заплаща?
169
6
 
10
 
! Отговори
Газдов преди 8 години
При комунизма имаше функционираща държава, а сега узаконена мафия.
168
6
 
11
 
! Отговори
Край преди 8 години
При комунизма правата бяха много огроничени - нямаше право да живееш на улицата в кашони като онази баба до президентсвото, нямаше право да се храниш от кофите за ***, нямаше право на ефтаназия от ром с тесла, нямаше право да се дрогираш /наркомоните в България бяха под 1000/. Много зле беше.
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Sunny rayКогато в една държава хората започнат да се делят, то рано или късно тази държава може да се разпадне. Религиите само разделят хората /виж пример в днешни дни - ИДИЛ/. Не може на една група хора да дадеш права, а на друга не. Бихте ли открили разлика между християни, мюсюлмани и други, ако не са религиите? А бихте ли открили разлика от тогава липсата на бедни /безработни/ и сега със около половин милион безработни от 6 милионна България?
166
3
 
2
 
! Отговори
до 241 спомени преди 8 години
на колко сте години?
165
2
 
3
 
! Отговори
до 228 соц. стан преди 8 години
Мислиш ли че всички като теб с една заплата могат да си купят 5 телевизора и да отидат на почивка в Гърция и Турция. Тогава не само руските и българските тв бяха големи, толкова големи бяха и японските, защото всичко се правеше на ръка, а сега човек само затваря опаковката.