Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди
17 сеп 2015 14:37,
355
Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!
Снимка: архив, Булфото

Парламентът свали давността върху наказателното преследване на престъпления, извършени от ръководни кадри на БКП и от партийни функционери от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година. 

Депутатите решиха това с промени в Наказателния кодекс. Текстовете за падане на давността върху преследването на престъпленията на комунизма внесоха народни представители от ГЕРБ и РБ, сред които Методи Андреев, Цвета Караянчева, Петър Славов и др. Падането на давността беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ДПС, част от ПФ, против бяха БСП, АБВ и двама депутати на Патриотите.

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди и караници в пленарната зала.

"Аз не се разкайвам за живота на моите бащи и дядовци. Някои от тях са били комунисти и социалисти, но някои не са били", каза Янаки Стоилов от БСП. Той обясни, че тези, които винаги изоставяли своите собствени убеждения в името на моментната изгода, са онези, които ще подкрепят този закон. 

Стоилов обясни и че преследването на извършителите на престъпленията по време на комунизма ще бъдат трудно определени, защото по онова време е имало разделение на властите. Много от решенията били вземани и от колективни органи като общинските съвети. 

Четин Казак от ДПС пък обвини българския съд, че не е пожелал досега да извърви докрай делото за Възродителния процес.

"Искаме чрез този закон той да получи знак, че трябва да си свърши работата", каза депутатът.

"Как хем сте комунисти, хем социалисти? Или сте комунисти, или сте социалисти, крайно време е да изберете", призова Мартин Димитров и припомни, че голяма част от интелигенцията е била пратена на съд и този закон трябва да възцари справедливост затова.

Методи Андреев пък призова социалистите да изберат или пътя на кървавото си минало, или на модерното настояще. 

Страстите в залата се разгоряха, когато Велизар Енчев обвини реформаторите, че са наследници на БЗНС, а военният министър нарече крипто фашист. Това накара председателстващият заседанието Димитър Главчев да го изгони от залата. По-късно Главчев изгони и Филип Попов от БСП, който нарече приемането на поправката "нищета на парламента".

Това предизвика безредици в пленарната зала. БСП заудряха с ръце по банките си с викове "Оставка" и "Цецка". Заради това Цачева пристигна в залата и сложи ред. 

"Ако бяхте предложили текст за капитана, разстрелял ястребинчетата, да получи своето наказание, щях да гласувам "за", вашето лицемерие няма край", коментира след гласуването Димитър Горов от БСП. 

Станимир Стоилов от "Атака" пък припомни колко хора са били избити по време на османското робство без парламентът да им отдаде дължимото. А сега вие сега ще гласувате този куц и с двата крака закон, от който нищо няма да произлезе  и само ще разбърка обществото", каза националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези които имат носталгия по режима преди 1989, нека да потърсят специализирана помощ.
123
14
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До bolbovДа бе, направо да не повярваш, че къщите с външни *** до 89-та са към 80%. Топла вода нямаше по селата, пък ти си фантазирай. Електричеството - постоянно с режим на тока, та всички си лягаха с кокошките. Транспорт от градовете - веднъж на ден за по-големите села, веднъж-дваж седмично за по-малките да заредят хляб. В хоремага - нищо - лукчета, гвоздеи, консерви, бонбони амфора (тия са за гости) и родопчета. И бачка отвреме навреме
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До bolbovРоден съм през 1870 година и се преместих от Истанбул в едно софийско село през 1895 година. Не мога да ви опиша какви чудеса се случваха тогава в това село. Селяните започнаха да орат с метални плугове, вечер си светеха с газени лампи вместо борина. Използваха кибрит вместо чакмаци. На прозорците слагаха стъкла вместо старо сукно, ето такива небивалици ставаха по времето на Стефан Стамболов.
121
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 179Появата в селата на канализация, електричество, водопровод през миналия век се случва в цяла Европа, не само у нас.Както и това, че днес има компютър и таблет във всеки дом, не е благодарение на падането на комунизма.
120
5
 
9
 
! Отговори
666 преди 8 години
Да живее БКП, и дружбата с братския руски народ.
119
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз искам да попитам какво означава изразът "ПЕТ ЗА ЧЕТИРИ" и от кога се използва.жокер: използва се от времето на комунизма и означава калпава работа. Произлиза от комунистическия лозунг "Петилетката за четири години"
118
4
 
14
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Соца няма да се върне, бъдете спокойни, но агресията спрямо онова време, и напъните да се заличи и подмени с пропагандата "Страшен Ад беше", само кара още повече хора да изпитват носталгия по него и все повече да го харесват и да търсят идеи там:)
117
2
 
3
 
! Отговори
до 70 преди 8 години
Личи си, че нито си живял по това време, нито знаеш за какво става въпрос.
116
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 160До кога ще спекулирате с тези гей паради? Не ви ли омръзна тази глупава руска пропаганда? Вчера синът на руската депутатка от "Единна Русия" Мурзина, и сина на руския министър на търговията са сключили гей брак в Сиатъл САЩ, където са разрешени от скоро. Това ли е пример за морал? Депутатката Мурзина стана известна с внасянето на закон в руската Дума, с който трябваше изкуствено да се осеменяват жени желаещи да забременеят с височайшата *** на товариш Путин.
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който хвали живота на нашенеца в НеРеБе-то е заблуден чиляк на който няма как да се помогне
114
1
 
9
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 8 години
Бойко е обикновен бананов диктатор, които гледа само неговите хора да хващат държавните поръчки..Тоест тука няма никъде ''ПАЗАРНА ИКОНОМИКА''.....ИМА ГАРАНТИРАН БИЗНЕС ЗА МОИТЕ ХОРА, ФИРМИ И ПРИЯТЕЛИ...ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ----КАТО ИВО ТОНЕВ И СТРОЕЖА НА ТРИБУНИТЕ НА ЛЕФСКИ..КАТО ФАНДЪКОВА И ФИРМИТЕ НА МЪЖА И.ГЕРБ СА ВРЕМЕННИ АДМИНИСТРАТОРИ...КОЛОНИАЛНИ АДМИНИСТРАТОРИ.ТО ПО ПРИНЦИП---ВСЯКА ВЛАСТ ТРЯБВА ДА Е ВРЕМЕННА АДМИНИСТРАЦИЯ...А НЕ КАКТО Е ТУКА---ЦАРЕ, БОГОВЕ, ШЕФОВЕ И НАЧАЛНИЦИ.
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През соц-а имаше всичко необходимо в корекома
112
4
 
9
 
! Отговори
до Носталгия по Соца преди 8 години
Тази пропаганда някъде другаде я пробутвай, не струва! И ние сме живели по тези времена! Тези лъжи хващаха декиш до едно време, ама хората вече се посъбудиха. Имаше си всичко необходимо и беше стотинки
111
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БКП - 1 септември 1944 - членове 4000180 000 политически убийства през периода 1944-1989БКП - 1 септември 1989 - членове 500 000няма осъдени за комунистическата касапница
110
5
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Най-големият концерт у нас - Лепа Брена 120 000 през соца. Цялата ни топ-чалгия (дето демокрацията я била докарала) е 1:1 сръбски (тук там гръцки) песни с български текст. Мегабитакът Илиянци - нарицателно за виетнамски квартал в София, виетнамци и китайци всъщност въртяха частната търговийка през великия соц. Ама едва ли тогава някой Сайдер е пискал срещу "мигрантите" и "поазиячването" на София и че са му налагали нещо.
109
2
 
11
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Абе кучетата си лаят ,кервана си върви!!!!!Тоест богатия става по богат,а бедния по беден!!!Червени ,та сини,та розови!!!Цяла ваканция ядоха и пиха заедно ,а сега за пред хората циркове !!!
108
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Е сега да видите каква борба против комунистите ще падне.Хайде всички на гробищата и да започваме - изравяме и бием по пукване.То като нямаме смелост да започнем сегашните управленци ,кого да бием -комунистите разбира се.На гузната съвест все миналото и е виновно.Затрихте България,и какво комунистите ви били виновни -айде сиктир бе!!!!!!!
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затвърди ми се мнението, че тези индивиди от народното събрание са безмозъчни и безгръбначни създания! При толкова крещящи проблеми в момента, те са тръгнали да се занимават с простотии от преди 30 или 70 години. Когато се пускат такива димки в обществото обикновено се прокарват решения, които трябва да останат скрити.
106
1
 
3
 
! Отговори
За Витков! преди 8 години
Би трябвало да няма давност за нито едно престапление !!! Ако ще преди 130 години да е извършено. Има ли прстъпление и може ли да се докаже ако ще на 80 години да е извършителя трябва да бъде съден.
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Законът трябва да наказва и хората които агитират за връщане на мракобезния комунистически режим и оправдават неговите престъпления срещу човечеството. Ако това не бъде направено, отново ще имаме един пореден недоносен закон.