Горанов развърза торбата за учители и пенсионери

И в бъдеще ще има финансов натиск заради бежанците, прогнозира той
25 сеп 2015 17:52,
77
Горанов развърза торбата за учители и пенсионери
Снимка: Архив БТА

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че учителските заплати ще се повишат от първи януари догодина. Системата на образованието ще получи и обещаните допълнително 20 милиона до края на 2015 година. Горанов обяви и че почти със сигурност пенсионерите ще получат коледни добавки.

Още по темата

"Със сигурност обещаните 20 милиона за системата на образованието ще бъдат дадени. Те ще стигнат до учителите като възнаграждения, а от 1 януари със сигурност ще има увеличение на учителските заплати. Това решение ще бъде материализирано с годишния закон за бюджета, където сме предвидили значителен ръст на разходите за средно образование", каза министърът.

Горанов отново обясни, че най-вероятно ще има и коледни добавки за пенсионерите. Правителството правело усилие да отпусне толкова, колкото и миналата година. 

Финансовият министър обясни, че има преки и косвени ефекти от бежанската криза върху бюджета заради постоянното ангажиране на хиляди служители от системата на МВР - Гранична полиция, жандармерия, включването и на армията.  

Горанов уточни, че става дума за средства за горива, техника, командировъчни на служители на МВР и МО, хотелско настаняване на командированите от вътрешността на страната по границата. 

Преди дни на срещата на европейските лидери в Брюксел за бежанците, премиерът Бойко Борисов обяви, че справянето с бежанската криза е натоварило бюджета ни с 200-300 млн. лева отгоре.   

"Тези разходи не могат да бъдат ясно идентифицирани като пряко свързани с бежанците, защото са част от изпълнението на бюджетите на съответните ведомства, но по косвени оценки можем да стигнем до числото, коментирано от премиера. То ще дойде като напрежение върху бюджетите ма МВР и МО, на Агенцята за бежанците. Имаше деблокиране и на ресурси от държавния резерв, свързано с бежанската криза", допълни Горанов. 

Според него обаче прогнозите на премиера ще се окажат твърде оптимистични, защото не се вижда краткосрочно решаване на проблема.  

"И в следващите бюджети ще има натиск от този голям хуманитарен проблем", каза той.

Министърът обясни и че е рано да се каже с какъв бюджетен дефицит ще завършим годинаната.

"Много зависим от управлението на европейските средства и от начина, по който ще завършат общините. Знаете, че много голяма част от ресурсите, отчетени в предходни години, трябва да бъдат усвоени до края на тази година. Вероятно това ще окаже негативно влияние върху салдото на консолидираната фискална програма, което няма да може да бъде изцяло покрито от по-доброто изпълнение на приходите", обясни Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
18
 
! Отговори
Georgieva преди 8 години
"Мижи да те лажем",че идват избори, а после старата песен на нов глас,от стари бок'уци
10
0
 
12
 
! Отговори
Верно ли? преди 8 години
Верно ли се сетиха тъпите милиционери,че света не се върти около тях?Сега остава и *** отдел кадри на ДС да не се месят в образованието и да се вписват в ролята на БИГ БРАДЪР,но това са вече прекалени блянове и мечти!
9
0
 
13
 
! Отговори
gost преди 8 години
тия само лажат като ония дето са по стажанска програма нам каде си искам да попитам тия които ги обучават дали имат образованието което се налага не знам поне да имат някои от тях такова а когато се работи с клиенти клиентдържи на принципите си и затова сам изумен но какво лие наред в даржавата ни та това е хора сас средно заемат постове за разлика от хора които имат поняколко истоят и работят кои каде свари еи затова избяга народа и продалжава да бяга но тия и не искат и не могат да го разберат
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже не можете да смятате ли е причината да триете , колко са 70 милиона от БВП
7
2
 
21
 
! Отговори
horor преди 8 години
Карикатура на финансист с дебели червени връзки.Пръв френд на Пеевски и ученик на Дянков!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този и най големия некадърник. Пълен *** и неудачник. ***.
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горанов развърза торбата с предизборни обещания. В края на годината ще се окаже, че добавки няма да има за всички пенсионери, а само за най-ниските пенсии ще дадат по двадесетина лева. Пенсионерите, разбира се, както винаги ще налапат въдицата след подходяща кампания и ще гласуват за този, който ги излъже най-добре.
4
3
 
29
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Дрън, дрън,дрън...... Торбата с лъжите преди избори се отваря !!!
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предизборно искат да ни купят. С държавни средства,предизборна стръв.
2
2
 
25
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Те за себе си тази "торба" не са я завързвали!
1
3
 
25
 
! Отговори
пропуск преди 8 години
Само дето е пропуснал да заяви, че от догодина ще дава пари на пенсионерите за Рамазан-байрама и Курбан-байрама!