За учителите – повече пари, за учениците – нови учебници

Проф. Тодор Танев в предаването "Полиграф" по Bulgaria ON AIR
25 сеп 2015 11:47,
20
За учителите – повече пари, за учениците – нови учебници
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще има нови учебници за основното и средното образование, ще има и по-високи заплати за учителите. Това се ангажира пред телевизия Bulgaria ON AIR образователният министър проф. Тодор Танев, който бе гост на предаването "Полиграф" с водещ Светла Петрова.

По думите му новоприетият Закон за образованието ще бъде факт съвсем скоро, но той няма да даде плодове веднага.

Още по темата

"В него е залегнало да има нови учебници, ново отношение към учителите, но и към учениците. Ще има възможност за участие на родителите в учебния процес", обеща министърът.

По думите му тази промяна, която законът ще предизвика, е една от най-големите досега.

"Голямата реформа, която се очаква от нас като министерство, е нещо много радикално, много дълбоко – образованието ще бъде свързано с реалния живот, с бизнеса", поясни професорът.

"Ще чуем всички мнения, а ние в министерството ще ги доизгладим", допълни Танев.

Министърът обяви, че очаква да чуе от бизнеса, а и от общините, какви училища и специалности са нужни за дадените региони в страната.

Учебници

След две години ще има нови учебници, но сега се правят корекции на учебниците, които в момента функционират, каза Танев.

В момента са залегнали промените в учебниците и помагалата за ниските класове, защото по думите му с "деца не се експериментира".

Министърът обяви още, че целодневното обучение е заварен проблем от предшествениците му.

"След като е записано в закона, че трябва да го има, защо процесът не е организиран, защо няма назначени още учители, защо не са били предвидени финансови средства?", попита той.

По думите му целодневно образование ще има, но въвеждането му ще отнеме известно време – две или три години.

Заплати

Образователният министър не пожела да коментира вариантите, предложени от финансовия му колега Владислав Горанов за скок на парите за учителите.

"Доколкото знам министър Горанов не е казал нещо твърдо за парите, а е изразил варианти – дали заплати, дали бонуси. Явно този въпрос в министерството на финансите все още не е решен", каза той.

"Искам да ви кажа, че МОН работи самостоятелно по въпроса с учителските заплати, оптимист съм, ще има покачване на заплатите на учителите", допълни проф. Танев, но отказа да фиксира точни цифри, защото те са в ръцете на финансовото министерство.

"Но увеличение ще има още през тази година", зарече се министърът на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
БЪЛГАРИ, НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА ВИ ЛЪЖАТ И БУДАЛКАТ? ТОЗИ ОЧИЛАТКО Е ПОРЕДНИЯТ ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
случва, случва ... преди 8 години
До Анонимен 13Щом не е казал "ще се СЛУЧИ към по-лошо"! Защото, едва забравихме паразита "значи" и многофункционалното "такова-та", характерни за простичките хорица, и ... пламнахме от вездесъщото "СЛУЧВА" от вси слоеве, хеле политици, културтрегери, журналисти. То се случват конгреси, то се случват процеси, то ".. започва едно случване"(театрално!), "днес се случва "паркинг дей", телевизионер "се случва .. с мустак". Но се случва скудоумо парадиране от новите Гристовци с английското "HAPPEN"!
13
0
 
1
 
! Отговори
тнг преди 8 години
Защо сте настръхнали всички срещу учителите . Те са изкупителната жертва на образоването.Не се ,че при 35 деца в паралелка при 40 минутен час той е безсилен.Ами да ни водяттдецата студенти още от детската градина тогава.
12
0
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 8 години
Този"хубавец" от снимката защо не се скрие в дън земя , а има и нахалството съвети да дава , с чужди пари и труд да разполага. Ега ти и министъра .
11
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въведете и задължителен психотест за учителите на всеки 6 месеца.
10
1
 
4
 
! Отговори
s преди 8 години
Тоя същия ***, дето реши основното образование да е до 7 клас, за да стимулира идиотчетата и затъпяването. А учебниците не ми се мисли - сигурно отново ще е на дневен ред отпадането на Ботев или Вазов, понеже "насаждат омраза" към приятелския турски народ, без Гео Милев и Вапцаров, понеже е политически неудобно и т.н дивотии. Съвсем по хамериканския стандарт за произвеждане на глупави деца. Старите учебници ще са направо идеални в сравнение с новите - гаранция!
9
0
 
6
 
! Отговори
Гамен преди 8 години
гледа, като попикано мушкато... заслужава бой до насиране
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
махни се от екрана поличиеска ***
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези блнуси ще ги хранят ли? Ако ли не ,то дайте ги на депутатите ни, а техните заплати на учителите ни
6
0
 
15
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
За партийните печатници - нови пари от учебниците. Всичко по българено. Ок литературата и бъгларскяит се променят слагат се едни и се вадят други произведения, икономическата част от географията се променя, разпада се СИВ идва ЕС, раширява се ЕС, но ПИТАМ аз защо се сменят учебниците по история,математика ,да не за 4-токласниците да са открили нови теориеми или Васил ЛЕвски си е сменил рожденната дата?? Истината е проста - нови учебници нови пари на партийните печатари, все пак бщлетините са кът
5
0
 
21
 
! Отговори
Чалгария преди 8 години
заплати в типична чалга държаваЕС чиновник или футболист на Лудогорец със заплата от 40-50 хиляди лева на месецЕС депутат или чалга певица или банкер в БНБ със заплата от 15-20 хиляди лева на месецучител със заплата 500 лева на месец
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бизнеса няма да даде високи заплати.
3
1
 
15
 
! Отговори
Попоff преди 8 години
...това е най-некадърният министър...
2
23
 
5
 
! Отговори
Ники преди 8 години
И най-вече да им се намали работното време, защото са толкова натоварени,че 50 дни платен годишен отпуск + десетина дни от синдиката + официалните празници са прекалено малко за възстановяване от изнурителния и отговорен труд!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, няма нужда от още нови учебници! И без това все повече намаляват интелигентните хора, които биха могли да ги напишат, така че най-много да стават все по-зле! Има си стари учебници, които не са писани от ***! Изберете от наличните стари учебници най-добрите и ги преиздайте!