Караш с превишена скорост – отиваш директно в затвора

Ако си пил, демонтират ти табелите на колата направо на пътя
Обновена: 6 окт 2015 14:50 | 6 окт 2015 13:08, Анисия Иванова
159
Караш с превишена скорост – отиваш директно в затвора
Архив: Булфото

Затвор за превишена скорост, отнемане на книжка, спиране на атомобила от движение, сваляне на номерата му на момента са част от новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс, с които управляващите искат да спрат все по-големия брой катастрофи и жертви на пътя.

Пред Нова телевизия старши комисар Благородна Макева, зам.-директор на Националната полиция, ръководител на групата и участник в изготвянето на новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата, обясни, че ако си шофьор отскоро, може да останеш без книжка, ако те хванат с 0,2 промила алкохол в кръвта.

Още по темата

Такива ще са правилата в продължение на две години, след като се вземе шофьорска книжка, поясни тя.

Едно от новите предложения е съдът да може да ни прати в затвора, ако шофираме с повече от 60 км/ч над разрешеното. Ако пък се качим зад волана, след като сме употребили алкохол или друго упойващо вещество, ще бъдат демонтирани регистрационните табели на автомобила, който шофираме, независимо чия собственост е той.

"Табели ще се взимат в случаите, когато става дума за повече от 0,5 промила алкохол в кръвта на шофьора", уточни  Макева. Според статистиката на "Пътна полиция" голяма част от тежките пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали са от водачи с малък стаж.

Ако си неправоспособен водач или си задържан да управляваш без книжка, се сваля номерът на колата, независимо чия е тя. Освен демонтиране на регистрационните табели ще се прекрати и регистрацията на моторното превозно средство.

След изтичане на на наложената мярка шофьорът ще трябва сам да си понесе последствията - да предприеме всички мерки, за да бъде отново регистрирана колата, да си извади съответните документи за регистрация, допълни тя.

Регистрационните табели ще се свалят на място, където е задържан шофьорът.  Ако това се случи на магистралата например, водачът сам ще трябва да си извика репатриращ автомобил или да си осигури превоз от правоспособен водач.

Относно инцидента, при който пиян шофьор без книжка уби 3-годишно дете в Сливен Макеева обясни, че за него ще действат сегашните разпоредби на закона.

И още нещо, такъв автомобил – спрян от движение, със свалени номера, няма да може да се продаде, категорична е Макева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чак затвор е пресилено. Солени глоби, да. Но да не забравяме, че с нашата съдебна система шанса някой да влезе в затвора за такова нещо е нулев.
95
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз предлагам да се въведе и закон, при който катаджия, който те изнудва за пари и се докаже изнудването, да отива и той направо в затвора...
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве забранете моторите,щото ги карат само лоши.Или до 125 куба,като при арабелите нали се интегрираме.Тогава ще настане рай.Нещастници оправете пътищата
93
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От промени в закона няма нужда - сегашните санкции са прекалено строги. Промяна трябва в прилагането на закона, ама това не виждам как ще стане, как онези шкембелии ще се размърдат и ще престанат да спят в патрулките.
92
1
 
17
 
! Отговори
гост преди 8 години
защо спряха да стачкуват куките - ами защото им разрешиха отново да глобяват както си искат и да се отчитат по веригата нагоре..........МАФИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно, затвор, че и още по-строго трябва да е наказанието, но да не се ограничават само с нарушенията по пътищата, ами да променят и всички останали закони. За неспазване на правилата на етажната собственост, веднага да следва конфискация на апартамента, независимо дали е твой или живееш под наем. За вдигане от пешеходец на шум на улицата през нощта, веднага доживотен затвор. Само така ще ви оправят ...
90
10
 
6
 
! Отговори
А така преди 8 години
Браво! Всеки "бърз и яростен" в панделата до живот!
89
1
 
2
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
а?
88
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
надушвам нови средства от еу за затворите, некое депутатче ши цуцка:)
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако вдигнат пак глобите за нарушения по пътищата, трябва да вдигнат поне десеторно и всички останали глоби в държавата, за да са съизмерими с глобите по закона за движение по пътищата. Примерно, за хвърлен на улицата фас, глоба от 50000 лева. За отсечено дърво без разрешение, глоба от 500000 лева. За силна музика през нощта, глоба от 1 милион лева.
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй,тъй.Затвор за превишена скорост.Не може така да стресирате Бат Бойко .Ето едни мотористи са минали покрай него с висока скорост и сега попа требе да му пее срещу уплах. Тъй амчи затвор.
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сегашните наказания записани в закона са прекалено строги. Новите дето ги иска КАТ са още по-строги. И какво от това? Като няма кой да ги налага тези наказания, все е тая дали глобата ще е 10 лева, 100 лева или 1000 лева. Е, вярно, че КАТ из зад храста вече ще иска не 50 лева рушвет, а ще иска 100 лева, но това не е нещо ново.
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имитация,ч е КАТ прави нещо. Това са тези промени.
83
0
 
8
 
! Отговори
преди 8 години
Що да не може да се продаде движима вещ? Можеш да си продадеш печката, печката също няма номер в КАТ.Не се ли създават предпоставки за кражби на номера, за каране с някакви дубликати или фалшиви или чуждестранни. Много важно, че е свален английски номер. Ще му пратят по колет номера, купени от супермаркета при това съвсем законно.
82
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Тези не са в ред с мисленето,помолил ме е приятел или роднина да му услужа с колата за един ден хващат го ,че е пил и аз оставам без кола без да съм виновен .Друг случай шофьор на ТИР го хващат под пиинал и какво става Тира не е негов собственика гори една година тези въобще не са в час просто *ура* отчима дейност.Съгласен съм,че трябва да има наказания но това не е правилния начин.
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тлъстите *** от КАТ, представяте ли си по колко ще искат за да не влезеш в панделата. Имах такъв случай: Карам градско с електронно ограничена скорост на 50км/ч. Спира ме един такъв орган и ми сочи радара, на който пише 74км/ч. Обяснявам му, че колата ми повече от 50км/ч. не може да вдигне защото е с настройки за градско. Отговорът беше: Колегата е свидетел. И хоп... акт. И какво? За затвора ли съм?
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До зззБраво, разбираш ги нещата. сигурно си излизал в чужбина, на запад - браво!
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смотанани полицайи глупави политици и безсмислени закони които са за ограбване на народа
78
2
 
19
 
! Отговори
ПРЕКАЛЯВАТ преди 8 години
Съгласен съм да има по-строги мерки на пътя, ама ми се струва че прекаляват. Защо ли? Ами нека обясня - има престъпници рецидивисти с по над 20 висящи присъди, заловени отново за кражба, побой и т.н и знаете ли какво става с много от тях - АМИ ХОДЯТ СИ СВОБОДНИ! А какво става ако на междуградски път знак 30 км (например поради ремонт), но е сутринта в 06.00, няма нито кола, нито хора и шофьора просто си минава с 90 км (а може и да не види знака, от дърво или камион отпред). И какво - ЗАТВОР.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласувайте за избори по интернет. Олигарсите както цъкат плюсове и минуси по сайтовете с троловете си тка и ще гласуват вместо вас и ще броят гласовете. Честити ви последни що-годе свободни избери.