Караш с превишена скорост – отиваш директно в затвора

Ако си пил, демонтират ти табелите на колата направо на пътя
Обновена: 6 окт 2015 14:50 | 6 окт 2015 13:08, Анисия Иванова
159
Караш с превишена скорост – отиваш директно в затвора
Архив: Булфото

Затвор за превишена скорост, отнемане на книжка, спиране на атомобила от движение, сваляне на номерата му на момента са част от новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс, с които управляващите искат да спрат все по-големия брой катастрофи и жертви на пътя.

Пред Нова телевизия старши комисар Благородна Макева, зам.-директор на Националната полиция, ръководител на групата и участник в изготвянето на новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата, обясни, че ако си шофьор отскоро, може да останеш без книжка, ако те хванат с 0,2 промила алкохол в кръвта.

Още по темата

Такива ще са правилата в продължение на две години, след като се вземе шофьорска книжка, поясни тя.

Едно от новите предложения е съдът да може да ни прати в затвора, ако шофираме с повече от 60 км/ч над разрешеното. Ако пък се качим зад волана, след като сме употребили алкохол или друго упойващо вещество, ще бъдат демонтирани регистрационните табели на автомобила, който шофираме, независимо чия собственост е той.

"Табели ще се взимат в случаите, когато става дума за повече от 0,5 промила алкохол в кръвта на шофьора", уточни  Макева. Според статистиката на "Пътна полиция" голяма част от тежките пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали са от водачи с малък стаж.

Ако си неправоспособен водач или си задържан да управляваш без книжка, се сваля номерът на колата, независимо чия е тя. Освен демонтиране на регистрационните табели ще се прекрати и регистрацията на моторното превозно средство.

След изтичане на на наложената мярка шофьорът ще трябва сам да си понесе последствията - да предприеме всички мерки, за да бъде отново регистрирана колата, да си извади съответните документи за регистрация, допълни тя.

Регистрационните табели ще се свалят на място, където е задържан шофьорът.  Ако това се случи на магистралата например, водачът сам ще трябва да си извика репатриращ автомобил или да си осигури превоз от правоспособен водач.

Относно инцидента, при който пиян шофьор без книжка уби 3-годишно дете в Сливен Макеева обясни, че за него ще действат сегашните разпоредби на закона.

И още нещо, такъв автомобил – спрян от движение, със свалени номера, няма да може да се продаде, категорична е Макева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е да се вземат мерки. За нашата държава 531 загинали от началото на годината са много!!!
75
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Седнали да мислят и след дълго мислене установили че само седят.
74
1
 
16
 
! Отговори
ganeca преди 8 години
Свалянето на номера е пълна глупост, защото ще започне масово да се крадат номера на автомобили след това!
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадеш като политик, накрая те наказват с конституционен съдия без нищо да разбираш от това или с някоя друга блага работа
72
3
 
5
 
! Отговори
Good fellow преди 8 години
кокошка пред хамбаря, ко ,ко, ко, кокошка пред хамбаря ко, ко, ко, зове, крещи повтаря - ко, ко ,ко, къде сте ми дечица, ко , ко , ко , намреих ви храница - ко,ко,ко!Поздрав за джигитите !
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медиите са ни долни и продажни, платени от чужди частни олигарси. Ние сме лишени от правото да бъдем информирани, а сме пропагандно зомбирани и заблуждавани системно 26 години, като с всяка година парите все повече съсипват медийната свобода и се налага дива цензура, чийто елемент е и тая истерия с няколкото катастрофи в повече, отчасти заради съкратените много полицаи отчасти заради тъпата реформа с камерите и бойкота на свикналите да лапат и да делят с разни също корумпирани шефчета и шефища
70
1
 
15
 
! Отговори
Пиян ли? преди 8 години
Пияният шофьор защо изобщо се решава да шофира пиян и го прави само в България? Същият този шофьор и през ум не му минава да шофира пиян в Германия например.
69
1
 
17
 
! Отговори
BEEE преди 8 години
ОТ ЦЯЛАТА ДАЛАВЕРА ЩЕ НАМАЖАТ НАЙ МНОГО КАТАДЖИИТЕ. И СЕГА СИ ИМА ДОСТАТЪЧНО ЗАКОНИ АМА НЯМА КОЙ ДА ГИ ПРИЛАГА
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато си отговорите на простият въпрос - защо тези според вас откачалки, като шофират извън България са примерни шофьори, както и обратното защо примерните в родината си чужденци, когато шофират в България стават, както вие пишете - откачалки, тогава ще разберете, че е напълно безмислено да се търси вина в шофьорите. И подсказвам, в чужбина не ги плашат високи глоби, а нещо по-страшно, факта, че ако нарушат правилата, веднага ще последват санкции.
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вучков сложи камери на полицаите да не рекетират хората по пътищата. Те спряха да работят, катастрофите се поувеличиха но управниците и от това направиха капитал, сега със затвор щели да решат проблема, а що не накарат катаджиите да работят, но и те се разработиха, като им позволиха да бачкат без камери. Цирк дьо ГРОБ. Само Вучков, един честен човек бе изхвърлен от хунтата.
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега се разбра защо бе тая истерия с катастрофите - за предизборно отклоняване на вниманието на хората от празните им джобове и дълговете им и за "решението" на проблема - жалки управници, скапана държава изтерзано общество. Като ви купят и гласовете и готово. Поредния постен и успешен сценарий.
65
6
 
10
 
! Отговори
BG преди 8 години
мммда..... Като гледам коментарите, ясно е едно, а именно:Българина бърка карането на кола с правенето на секс. Не иска да му дават наклон на ***! Много рев ве, много нещо ! Ако ще разстрел да правят КАт на пътя при нарушения, на ВАс какво ви пука, нали сте изрядни водачи и всеки може да върти геврека? Ало в Гърция и Англия като карате и правите секс, що се държите прилично!
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рапона да строи затвори. Целта му е да се смажат окончателно хората, да има страх и противопоставяне за да властва. Кой разврати и лиши от надежда младите, кой скапа оброзованието, кой наложи чалгата и простащината, кой свали до нула морала и унищожи интелигеннността и независимостта, кой краде като луд и бедността смазва всичко? Всяко правитилство което се е натрисало на хората. А Рапона финализира разрухата и упадъка на морала. Тази разруха е в основата на безобразията по пътищата.
63
2
 
3
 
! Отговори
Anon преди 8 години
"Според статистиката на "Пътна полиция" голяма част от тежките пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали са от водачи с малък стаж"Поради факта, че те спазват правилника за движение по пътищата! Писна ми на междуградски път с органичение 90км/ч покрай мен да летят с над 110км/ч...
62
1
 
9
 
! Отговори
До 55 преди 8 години
Калпавото обучение е най-малката причина за проблемите на пътищата. Не знам за човек, който да се е научил да шофира само след един шофьорски курс. Винаги си трябва голяма практика, която шофьорският курс не може да ти осигури. Задачата на шофьорският курс е да ти даде достатъчно начални умения, както и познаване на писаните правила, за да можеш след това да се научиш да шофираш вече в реална обстановка.
61
4
 
8
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Хах ,как ще му свалиш номерата , кото те са занитени с нитачка ? А , госин Тиква ? Xax axa aaxaxaxaxaxaxaxa
60
2
 
11
 
! Отговори
Затвор викате преди 8 години
Айдеее-адвокатите пак намазаха тлъстия хонорар! Сега ако примерно не видя знак 50 км и мина със 115 и ме засекат, тогава адвокатът ще ме спасява от затвора срещу доста солидна сума. Честито, адвокати, идва вашето време!
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължение:Един вид, принуждават някой да си дерегистрира колата и спре от движение,а именно те са му издали безсрочно такова разрешително (ако си покрива ГТП всяка година) и регистрационни номера.И трябва да му върнат с лихвите 120 лв за закупените номера,за платен предварително годишен данак,за винетка и т.н. и трябва да докажат,че колата не е годна за движение понеже това че аз съм направил нарушение не значи, че колегата във фирмата не може да качи във нея.Шефовете няма само коли да регистр
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано да има ефект, че започнаха да се избиват по пътищата като касапница. Ако почнат да им конфискуват книжките и колите чак тогава ще се спрат - с глоби нещата не свършват - бутне 20 лв. на катаджията и продължава да кара като обезумял докато не сгази някое дете по улиците както вчера за пореден път гледахме по новините.
57
9
 
6
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
Браво-напълно подкрепям-само така-!