1/3 от българите не знаят, че има и референдум

10% от хората не знаят изобщо за какво се гласува тази неделя
25 окт 2015 09:57,
40
1/3 от българите не знаят, че има и референдум
Снимка: БНТ

Над една трета от българите не знаят, че освен местни избори, тази неделя се провежда и референдум. Това показват данните от национално представително проучване на „Галъп” за обществените нагласи към местния вот и националното допитване, направено по поръчка на Нова телевизия и Българската национална телевизия.

91% от анкетираните посочват, че  на 25 октомври се избират местни органи на властта, докато едва 64% знаят, че ще се гласува и на референдум.

Близо 10 на сто от запитаните изобщо не знаят за какво се гласува.

81 % от анкетираните са заявили, че кампанията за референдума не им е повлияла. Едва 1/10 от хората твърдят обратното, а 5 % коментират, че изобщо не е имало кампания.

"Опитът от такива изследвания показва, че около 30% от хората вземат решения по време на кампанията", коментира Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл болкан". 

"Все пак този референдум трябва да има по-висока активност  от референдума за АЕЦ "Белене", защото той съвпада с изборите. Така гласи логиката", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЦК на либераститеКак ще го има като тайничко е решено бюлетината за референдума да се дава само при поискване...
8
6
 
7
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Бай *** винаги е бил *** селянджър, но разбира се - с безкрайни претенции!! Балканският *** и без това е полу-трезвен до обяд и полу-пиян следобяд. Та за него да има някакво значение за какво е реферандума!? Дай му ти на него бутилка джибрица да се нацоца зурлатан.ът!!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се гласува по електронен път - дистанционно за референдуми , това значи , че такива като мен - българи извън България ще гласуват . Да се чуе и нашето мнение . Вътре на ромите не им трябва , тях ги подкупват да гласуват !
6
2
 
4
 
! Отговори
знайко преди 8 години
И аз не знаех?! Добре че прочетох тази статия,сега вече знам!!!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не живея в България , но следя новините .Ще ми каже ли някой за какво е референдума ?
4
3
 
9
 
! Отговори
И ако знаят ? преди 8 години
Вижте изказване :" Очаква се гласуването за референдума да е по високо , от това за АЕЦ Белене , защото съвпада с местните избори " ???А Референдума за АЕЦ Белене не беше зачетен от Бойко Борисов ! Направо се подигра с него и послуша САЩ , а не българския народ !!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да знаят хората че има референдум. Нали месеци наред независимите медии,които са на стотно място в света по свобода на словото и Али Баба и двеста и четиридесетте разбойника, мълчаха като бити участници в прайд. Даже в западни медии излязоха статии с заглавия от сорта " тихо българите да не би да разберат че има избори и референдум "
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kak dane znaqt glasuvat za masoni koito gi istezavat sas glad
1
4
 
15
 
! Отговори
хм преди 8 години
Голяма част от тази 1/3 не могат дори да произнесат думата референдум пък камо ли да гласуват по електронен път.