Референдумът: 1,8 млн. "Да" vs 704 хил. "Не"

Действителните гласове в допитването са 2 587 593
30 окт 2015 15:42,
27
Референдумът: 1,8 млн. "Да" vs 704 хил. "Не"
Снимка: архив Булфото

Пет дни след гласуването в референдума за електронния вот ЦИК обяви окончателните резултати.

Общият брой на действителните гласове е 2 587 593. С "Да" са отговорили 1 883 411, а с "Не"- 704 182. Това съобщи Централната избирателна комисия, цитирана от БТА.

Още по темата
Според данните 1137 са били бюлетините без плик, а 6481 е броят на сгрешените бюлетини. Недействителните гласове за референдума пък са били 122 339.

ЦИК обяви и че има разминаване между броя на гласувалите според подписите в избирателните списъци и броя на гласувалите според пуснатите за допитването бюлетини. По първия показател участвалите във вота са 2 708 716, а по втория - 709 210 души.

Общият брой на имащите право на глас за референдума според избирателните списъци е 6 766 619 души.

Още в деня на вота стана ясно, че активността не е достатъчна, за да може резултатите да принудят властта да въведе електронния вот. Гласувалите в допитването обаче са повече от 20%, което по закон задължава парламента да обсъди въпроса и да реши дали да се съобрази с искането на мнозинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
до 19 питане преди 8 години
Не, ще го контролират както банковата дебитна карта, а ако си още с бурканите и дюшека ,погледни в календара годината..
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно е, че негласувалите на референдума са все едно гласували с НЕ. Ако искаха да се промени сегашното състояние щяха първи да тичат и да гласуват с ДА. Тук има и още един момент - да кажеш НЕ чрез негласуването води и до намаляване на избирателната активност, а с това реално гласуваш референдума да не се признае, поради недостатъчна активност.
19
1
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Не, директно от арена Армеец, където се търкалят бюлетини по пода и в калабалъка дируктно се подменят чувалите!
18
4
 
9
 
! Отговори
asd преди 8 години
Когато не отидеш да гласуваш - даваш гласа си доброволно на тези, които имат мнение и са си направили труда. Защо пък негласувалите ги броите като хора с мнение това не ми е ясно. Може пък да не е имал възможност да отиде да гласува, но да е бил за ДА, а вие го броите като НЕ, защо? Освен това може част от негласуващите да са толкова невежи, че изобщо и да не са разбрали че има избори и за какво служат , ама вие и тях броите като против, защо?
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе каква е тая разлика между броя на подписалите се че са участвали в референдума и броя на подадените бюлетини .Че то има разлика от два милиона .Подписи 2 708 716 ,а бюлетини 709 210 .
16
8
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
За разлика от гласуването за партии, където няма нито една свястна партия, гласуването на референдума е нещо съвсем друго. Когато не гласуваш за партиите, които ти предлагат, ти казваш, че всичките тези партии ти не ги искаш и така изразяваш активната си гражданска позиция. Когато не гласуваш на референдума е друго - с негласуването си, ти изразяваш активната си гражданска позиция и казваш, че промяната която се предлага не я одобряваш и искаш да остане досегашното положение.
15
11
 
10
 
! Отговори
Георги преди 8 години
1,8 милиона (сигурно 20-30% фалшификация) са взели грешното решение. При положение, че над 1 милион гледат Биг Брадър не е изненада. Електронно гласуване в България при целия хаос и продажба на гласове е огромна глупост! По-безсмислен въпрос за референдум не може да има. Благодаря Росене!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пред мен 2-*** човека си пуснаха бюлетиние без плик и въпреки че ги видяха: "къдети е плика....карай, пускай." бяха думите на наблюдателя в изборната секция.Тези избори във всеки един аспект бяха пародия.
13
12
 
11
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истината е, че очевидно негласувалите на референдума, са против да има и електронно гласуване. Затова писах по-долу, че 27.5% от избирателите искат и електронно гласуване, а 72.5% не искат. Тези 72.5% в по-голямата си част не са гласували, понеже не искат да има електронно гласуване.
12
3
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 8 години
И какво ще да значи новата българска думичка vs? А в САЩ гласуват ли електронно или не са дорасли?
11
8
 
2
 
! Отговори
asd преди 8 години
Глупости, за референдум се подписваш в отделен протокол, няма как да не ти дадат бюлетина и да те карат да се подписваш, че после да слагат бюлетини. Освен това в секциите има представители на всички партии, как ще допуснат да се правят чак такива манипулации. Фантазьори!
10
3
 
14
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 8 години
ТОВА Е ЛЪЖА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ПОЧТИ НЕ СЕ ДАВАХА БЮЛЕТИНИ И НАКРАЯ ХОРАТА КОИТО СА ОТ ГЕРБ И РБ СИ ГИ ПОПЪЛНИХА И ГИ ПУСНАХА ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ И ЗАБЕЛЯЗАХА ТОВА
9
5
 
8
 
! Отговори
asd преди 8 години
Който не е гласувал не значи че е против, а че е *** като *** и не вижда по-далеч от носа си да отиде да си каже мнението. Гледат се активните граждани какво искат, другите ще ги броим ако направим задължително гласуване. Ще ми се да направим референдум и за образователен ценз. Ама политиците ще ги е страх.
8
7
 
13
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истината е, че само 27.5% от избирателите са подкрепили да се гласува и електронно. Останалите 72.5% не са го подкрепили.Всичко останало е извъртане в стил Плевньо
7
2
 
3
 
! Отговори
бедни ми преди 8 години
СТРАНДЖАбуахаххахахахах страхотен виц
6
2
 
8
 
! Отговори
манипулация преди 8 години
измислени цифри , в референдума са гласували не повече от 1. 8 млн души , активността е около 30 процента
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На резултатите от референдума вярвам точно толкова колкото, че Фандъкова печели с над 60%.Пълен резил. Този път герберите се надскочиха по измами.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
още малце ике повервам!да бе,да!***!
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мои познати в Сащ, които живея постоянно там мислят ,че българите в чужбина, които живеят постоянно в дадена страна не би трябвало да гласуват. Първо тях това не ги засяга, второ те изобщо не са наясно какво точно става в България, имайки предвид нашите подкупни медии. А пък от техните медии, още по-изкривена информация.
2
3
 
8
 
! Отговори
hmm преди 8 години
Абе вие сега след всичкото гласуване гледайте да не го вземете предвид...