1/3 от българите не знаят, че има и референдум

10% от хората не знаят изобщо за какво се гласува тази неделя
25 окт 2015 09:57,
40
1/3 от българите не знаят, че има и референдум
Снимка: БНТ

Над една трета от българите не знаят, че освен местни избори, тази неделя се провежда и референдум. Това показват данните от национално представително проучване на „Галъп” за обществените нагласи към местния вот и националното допитване, направено по поръчка на Нова телевизия и Българската национална телевизия.

91% от анкетираните посочват, че  на 25 октомври се избират местни органи на властта, докато едва 64% знаят, че ще се гласува и на референдум.

Близо 10 на сто от запитаните изобщо не знаят за какво се гласува.

81 % от анкетираните са заявили, че кампанията за референдума не им е повлияла. Едва 1/10 от хората твърдят обратното, а 5 % коментират, че изобщо не е имало кампания.

"Опитът от такива изследвания показва, че около 30% от хората вземат решения по време на кампанията", коментира Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл болкан". 

"Все пак този референдум трябва да има по-висока активност  от референдума за АЕЦ "Белене", защото той съвпада с изборите. Така гласи логиката", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КО ... НЕ!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Za balgarskata darjava, naii-vajnoto e da se mnoji prostotiata i chalgata!.Darjavata provalya referunduma v ugoda na DPS! Spete balgari spete, pa posle kudkudyakaite , " Koi?". Blagoi ot Sofstroi!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Писах OXI
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Референдумът е: искате ли изборни манипулации, лесен платен вот, лесен корпоративен вот, без тайна на гласуването и без идентификация на гласуващите? Кажете, бре, маскари непродажни, дето затруднявате купуването и продаването на гласове е представление.
25
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 8 години
*** народ слаба държава! От зле по зле та ние!
24
1
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
Е това е жалко значи не ги интересува нищо за България! МНОГО ЖАЛКО!
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хич няма да си направя труда да ходя да гласувам. Никой не може против волята ми да ме накара да гласувам. И защо да се приемат такива неща като електронното гласуване и задължителното гласуване (за което ще искат след това да гласуваме), като това руши демокрацията. Не съм ли аз в правото си да откажа да гласувам???
22
2
 
6
 
! Отговори
кракен преди 8 години
значи 1/3 от българите поне са наясно,че няма по-лъжливо,манипулирано и опорочено събитие от изборите...знаят,че всички партии ,политици и кандидат политици са просто пипалата на един и същ престъпен октопод,който със смукалата си пие кръвта ни...а октоподът си има собстеници и това не е дейви джоунс
21
2
 
7
 
! Отговори
tt преди 8 години
Ако заглавието отразява истината,то една трета от българите стават само за производители на естествена тор.Нека после не плачат...
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Otnovo vupreki moderatora (SAFE MODE niama kirilica) pitam: Kakvo shte promeni , ako horata izvun Bulgaria mogat da glasuvat za BSP , GERB ili DPS ?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Анонимен 23 дето пише с CAPSТо и твоята реалност не е самата реалност, тя е реалноста на непрокопсалия, некадърен, необразовен бедняк, дето по цял ден се напива с ракия, псува НАТО и ЕС, които според него са виновни за това му положение. А, да, и СОРОС. Реалноста за качествените хора е съвсем друга.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА ПО-СЕРИОЗНИ НЕЩА КОИТО СА ПО-ЗНАЧМИ ЗА НАРОДА И ЗА СТРАНАТА НИ РЕФЕРЕНДУМ НЯМА А ЗА ДА СЕ НАТЪКМЯТ ОБРАБОТЕНИ ВЕЧЕ В ЧУЖБИНА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ -РЕФЕРЕНДУМ. НЕ ВСЕКИ ОТ ТЯХ МОЖЕ ИЛИ ЩЕ ИСКА ДА ПЪТУВА КЪМ СТОЛИЧНИТЕ УРНИ В ПОСОЛСТВАТА. А ПО ПРИНЦИП ХОРА НЕ ЖИВЕЕЩИ ПОНЕ 3-5 ГОДИНИ В СТРАНАТА СИ НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ ЗАЩОТО НЯМАТ РЕАЛНАТА ПРЕДСТАВА КАКВО СТАВА В СТРАНАТА ИМ.А САМО ОТ МЕДИИ КОЕТО Е НЕ САМАТА РЕАЛНОСТ
17
2
 
3
 
! Отговори
tt преди 8 години
Що за *** трябва да си ,та да не знаеш за референдума???Разбирам някой да е против,някой да не иска да гласува-добре...Ама да не си чувал,че ще има референдум трябва да си егати чукана ***...
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кирливите дъртофелници ще прецакат работата за електронното гласуване.
15
1
 
5
 
! Отговори
Реалиста преди 8 години
Не знаят защото референдума е за тема която не е съществена за голямата част от населението. Ако беше за затваряне на границите за така наречените 'мигранти'. Или някой друг наболял въпрос, ще видите как хората не само ще занаят но и ще гласуват.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо сега казвате че -1/3 не знаят предварително !Защо не го разяснихге , че електронното гласуване е хубаво , защото българите от други държави , могат да гласуват , за да стане нещо хубаво и в България .Това не се изнася на Бойко Борисов ! Той си набавя гласуващи , без да имат мнение !За това тази идея няма да стане ! Те даже и при самото гласуване го крият !
13
4
 
12
 
! Отговори
ист преди 8 години
Референдум - пари на вятъра. Това което може да приеме парламента,лицемерно се възлага на народа. Целта е референдума да се провали.
12
4
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
До знайкоОще не съм започнал бе човек, само загрявам! Истинската веселбаще бъде след това! Наслаждавай се на шоуто, но стой по далече от яките османлийски шамари, когато пляскат по врата на потомствените полутрезви балкански каруцари!!!
11
0
 
8
 
! Отговори
Казанлък преди 8 години
В една от секциите на ОУ Чудомир, просто не ти дават бюлетината за референдума, ако не си я поискаш.Случи се с няколко души, докато гласувах! Правя си извода, че е умишлено , за да се опорочи вота!
10
1
 
4
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до Ястреб ОсманлиятаЕй! Спри се малко!!Прекаляваш!!!