Привилегиите на полицаите - според рисковете

Мартин Димитров иска разсекретяване на доклада за КТБ
5 ное 2015 21:27, Анисия Иванова
72
Привилегиите на полицаите - според рисковете
Снимка: БТА

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров изцяло подкрепя идеята за реформа в сектор "Сигурност". Пред телевизия Bulgaria ON AIR той обясни, че трябва да има разлика между полицаите, които са на терен, и хората зад бюрото.

Той подчерта, че е трябвало да има "по-задълбочени консултации със засегнатите страни”.

"Едно е да си полицай на улицата, да си рискуваш живота, да си там, където се случват инциденти. Целият им съзнателен живот минава, поемайки сериозни рискове. Тогава тези социални придобивки трябва да останат. Друго е да си администратор", обобщи депутатът и поясни, че "това разделение отдавна трябваше да бъде направено".

По думите ме заплащането и социалните придобивки трябва да се определят от това кой какви рискове поема.

„Щеше да има много по-голяма справедливост и хората като видят, че има индивидуален подход, според рисковете”, коментира Димитров и подчерта, че лично той е склонен да даде повече пари на полицая, който е на улицата и рискува живота си.

Депутатът обяви, че е инициирал подписка в Народното събрание с искане за разсекретяване на доклада от международното събрание за КТБ. Финансовият министър може да предостави този доклад, убеден е той и поясни  „искаме да видим замесените хора, политици”.

По отношение на доклада на Сметната палата за банковия надзор до декември 2014 той подчерта, че е убийствен и призова новото ръководство на БНБ да оповести какви мерки ще предприеме занапред. По думите му „след този доклад ще са необходими нови корекции, за да се види, че реагират много сериозно” на тези изводи.

Попитан за законопроекта за таван на заплатите в БНБ и други регулаторните органи, който беше отхвърлен на 4 ноември, той посочи, че приемането му ще стане след пореден скандал по темата.

Димитров коментира и темата с увеличението на минималните осигурителни прагове и минималното възнаграждение от следващата година като изтъкна, че това има различно отражение в различните части на страната.

България е много различна. София и Пловдив са едно, но съвсем различна е ситуацията в малките населени места. "Ако осигурителните прагове за София са поносими, за едно монтанско, врачанско село не са. Затова поставяме въпроса за регионализация", поясни депутатът.

Според него до средата на 2016 е напълно възможно да се изготви проект за подобно райониране с оглед икономическото развитие и минималното възнаграждение в страната.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия рискове как и кой ще ги определя? Незапознатите със спецификата не са наясно,че понякога седящите зад бюро носят на гърба си рисове и отговорност,не по-малка от тези,които са на улицата!
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марто пелтека и той дава акъл хахаха оставка ставка оставка кой взе 16 000 000 000
2
3
 
2
 
! Отговори
Frendly преди 8 години
Romka, sakrastenia v mvr ste ima, razdiala s personal ste ima. :-)Ama da e razdiala s uvajenie, blagodarnost i s dobro. Jivota prodaljava i v nekoi nov badest moment kat sa srestnete ministarka i osvoboden ot dlajnost personal da ne ste omrazni vragove - ot edin narod i edna viara ste. Parite sa vajni, no dobrata rabota za radost i red na obstestvoto v bg e visoka cennost, za koiato s grija, postoianstvo, staranie, usavarshenstvane i lubov da rabotim vsichki ot bg naroda i da se podkrepiame+++
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
POMAGAITE NA BEDNITE POLIZAI--GENITE IM IZLIZAT V 5 CASA SUTRINTA I ROVIAT V KOSHOVETE DA DONESAT NA SEMEISTVATA IM NESHTO ZA HAPVANE.