Компромисна Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лв.!

Според министърката пътищата в Румъния били много по-лоши
12 ное 2015 10:30,
367
Компромисна Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лв.!
Снимка: bTV

Винетната система предполага актуализация от около 5 лв. на година. Реалната цена на винетката е 150 лв. но не взехме това решение, защото подобна цена щеше да е трудно поносима за хората, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по повод решението на правителството цените на винетките да се увеличат от следващата година.

"Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 година в България е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък", добави тя.

Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв., на месечната – от 25 лв. на 30 лв., а на дневната – от 10 на 15 лв.

За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Още по темата

"Който руши повече, ще плаща повече и постепенно ще се въведе тол такса за тировете и те ще плащат на изминато разстояние", обясни министърът на регионалното развитие. Предстои обществена поръчка за новата система, както и за въвеждане на електронни винетки.

Мотивът е, че са нужни средства за строителство на нови пътища и ремонт на съществуващите, както и фактът, че цената на винетките е замразена от 2008 година, а оттогава минималната заплата се е увеличила над 60%.

Относно сравнението с други държави – цена на винетка, дължина на магистралите и средна работна заплата - Павлова призова да не се сравняваме с Румъния, защото те имали само една магистрала, а на места там пътищата били по-лоши от нашите.

Министърът на регионалното развитие уточни, че именно ниските заплати у нас са били причина години наред да не се увеличава цената на винетката.

Относно коментарите на шофьорите, че не може да се плаща по-висока цена за тези лоши пътища, Лиляна Павлова обяви, че спорът дали първо трябва да е плащането или ремонтът е като този за кокошката и яйцето.

Тя обеща правителството да се постарае максимално много в ремонта на третокласните пътища, които са в най-лошо състояние, но уточни, че те няма как да бъдат подновени още следващата година.

Павлова обяви, че държавата има готовност за зимата – 2000 почистващи машини ще бъдат разположени на 2500 опорни пункта.

"Бих казала, че имаме готовност, но нека всеки един от нас да е мобилизиран – да има зимни гуми и да караме през зимата със съобразена скорост", призова министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
219Ти с какво право казваш кой може да се настанява в градовете и кой не бе оли го френ?Ти на трактор не си се качвал, но тракторът ми е колкото 10 твои коли и тогава ми говори за стандарти бе. И не че нямам възможност да купя панелна кутия - не искам в шиб ания ти град да живея . Такива като теб с меките китки нямат място при нас, не ние там ! Голям гражданин , голямо нещо - жив п е д е р а с
194
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лили, тези пари няма да ти стигнат за свещички за теб, вожда ти и сие.
193
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тряба ли да има пак кръв за да се разкара крадливата мутра и цялата му хахка от властта?!
192
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Средно между 15 и 20% от парите инвестирани в пътища се открадват, за такава кражба реално ресорния министър се беси ! Павлова да поразсъждава на тази тема !
191
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
225Винетките са за извънградско, в града не се изисква.
190
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички на протест! винетки, горива, ток, мутри! дойде часът на разплатата! не ви търпиме вече!
189
2
 
11
 
! Отговори
Китов преди 8 години
България има население 7 милиона с автомагистрали 760 км.Румъния има население 18 милиона с автомагистрали 706 км.Добре е и това да се каже като се правят сравнения.
188
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги ли е срам ? Вчера от дупките на бул.Прага ми се разкачиха кабелчетата на стартера отдолу и не искаше да ми пали колата при светнало табло. (добре, че ми се наложи преглед на канал за друго та да го видят хората този "проблемен стартер"). Цялата ми предница се разхлопа от такива улици и булеварди като Симеон, Борис 3, Прага и т.н. павирани и пълни с дупки ....На мен кой ще ми плаща ремонтите по колата ??!!
187
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
долу герберската крадлива ***! уууууу! защо не казахте преди изборите мижетурки мутренски?! марш от властта!
186
1
 
19
 
! Отговори
Дойде време ставайте преди 8 години
През Османското робство народът ни така не тормозен и ограбван. Десятък са плащали нашите прадеди. 100 лева винетка ще искате Павлова да справледливо е - НО КОГАТО ТЯ Е ДЕСЯТЪК НА МОЯТА ЗАПЛАТА ! А АЗ НЕ ПОЛУЧАВАМ 1000 ЛЕВА !!! И който каже ами аз ги получавам пък - колко са като вас? Колко хора в страната? ДОЙДЕ ВРЕМЕ СТАВАЙТЕ БЪЛГАРИ, ОТ СЪН СЕ СЪБУДЕТЕ ! ОТ ДНЕС СЪМ НА ПЛОЩАДА - НЕ ВДИГАЙТЕ ВИНЕТКИТЕ, ВДИГНЕТЕ НИ ЗАПЛАТИТЕ , СВАЛЕТЕ ИМУНИТЕТИТЕ , ЧЕ ИДВАМЕ - ЩЕ ПАТИТЕ !
185
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо не се протестира сега? ченгетата взеха парите за пътищата. са ше им плащаме на куките 20 заплати. на мига всички пред мс до дупка протести! крадци долни!
184
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карам автомобил само в града. Навън излизам с автобус, влак или самолет. Какво сте се юрнали с тези коли където ви видят очите? Ни можете едно уиски да пиете, нито нищо. Мислете малко.
183
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A колко плащат турските тирове за да преминат през България, знае ли някой ?
182
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е реалната цена на трупното свинско?
181
8
 
7
 
! Отговори
гост преди 8 години
Аз нямам против високите цени, даже бих бил по-доволен, ако са още по-високи. Дивия селски бек с раздрънкания таралясник шеста употреба, пътуващ всеки божи ден на някъде (вместо да развива селското стопанство, туризма и т.н., неща които са правили родителите му), трябва да бъде дран до кокал.
180
1
 
7
 
! Отговори
дали... преди 8 години
Дали трябва да слушам изобщо какво плещи тази личност--макар и БГ министър, или дори точно затова, като си спомня , че същия интелект , бе заявил: 1. Че от дърветата падат талпи и 2. Да не ходим по пътищата зимно време , защото нямало пари за тяхното почистване..... Отделен е въпроса кому се кланя и на кого духа .....супата.
179
1
 
5
 
! Отговори
До Перо преди 8 години
До Перо Ами... с нашата фирма, участвахме в строителството на един обществен обект,ама да не казвам кой е. Цената на квадрат ни беше с около 40% повече от цената, която предлагаме на другите ни клиенти... Е, нали се сещаш, че шефа ни пак е взел толкова колкото си взимаме на всички, а тия 40% горница са дадени на който трябва...
178
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Черепа потрива доволно ръчички...Догодина с Бойко ще лапнат няколко стотин милиончета повече...!
177
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Али Баба и двеста и четиридесетте разбойника, са се разбягали панически преди минути. Притеснени са, за крадливите си чутури, да не би да им ги натрошат с павета. Банкянския вдигнал кръвното и брадатите доносници му баят.
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У нас масово заплатата се получава,проблема е че тези които бачкат трудно оцеляват,така че спора е безмислен