Компромисна Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лв.!

Според министърката пътищата в Румъния били много по-лоши
12 ное 2015 10:30,
367
Компромисна Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лв.!
Снимка: bTV

Винетната система предполага актуализация от около 5 лв. на година. Реалната цена на винетката е 150 лв. но не взехме това решение, защото подобна цена щеше да е трудно поносима за хората, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по повод решението на правителството цените на винетките да се увеличат от следващата година.

"Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 година в България е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък", добави тя.

Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв., на месечната – от 25 лв. на 30 лв., а на дневната – от 10 на 15 лв.

За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Още по темата

"Който руши повече, ще плаща повече и постепенно ще се въведе тол такса за тировете и те ще плащат на изминато разстояние", обясни министърът на регионалното развитие. Предстои обществена поръчка за новата система, както и за въвеждане на електронни винетки.

Мотивът е, че са нужни средства за строителство на нови пътища и ремонт на съществуващите, както и фактът, че цената на винетките е замразена от 2008 година, а оттогава минималната заплата се е увеличила над 60%.

Относно сравнението с други държави – цена на винетка, дължина на магистралите и средна работна заплата - Павлова призова да не се сравняваме с Румъния, защото те имали само една магистрала, а на места там пътищата били по-лоши от нашите.

Министърът на регионалното развитие уточни, че именно ниските заплати у нас са били причина години наред да не се увеличава цената на винетката.

Относно коментарите на шофьорите, че не може да се плаща по-висока цена за тези лоши пътища, Лиляна Павлова обяви, че спорът дали първо трябва да е плащането или ремонтът е като този за кокошката и яйцето.

Тя обеща правителството да се постарае максимално много в ремонта на третокласните пътища, които са в най-лошо състояние, но уточни, че те няма как да бъдат подновени още следващата година.

Павлова обяви, че държавата има готовност за зимата – 2000 почистващи машини ще бъдат разположени на 2500 опорни пункта.

"Бих казала, че имаме готовност, но нека всеки един от нас да е мобилизиран – да има зимни гуми и да караме през зимата със съобразена скорост", призова министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо да върнат стикерите СИК и ВИС и да карат само тези с скъпите коли!
214
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А реалната ми заплата трябва да е минимум 2000 евро!Но Вас това не ви интересува,нали?
213
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i az ne haresvam i ne glasuvam za Borisov....no molq vi kajete koi sa alternativite???????
212
2
 
9
 
! Отговори
сс преди 8 години
Я още никой не е обвинил Костов и за това. Какво чакате?
211
4
 
13
 
! Отговори
ДОЙДЕ ВРЕМЕ СТАВАЙТЕ преди 8 години
ТОЗИ БОЙКО ОТ ДНЕС - 12.11.2015 Е ОТПИСАН ЗА МЕН - ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ БЕШЕ ДО ТУКА АМИ КАК НЕ ЗНАЕХМЕ ЧЕ ТОЛКОВА КМЕТОВЕ ДА СИ НАВРЕМ , НО И НА ТЯХ СТОЛА ИМ СЕ КЛАТИ !!! САМО СЕ КОЛЕБАЯ - ДАЛИ НА ПАЛАТКОВ ЛАГЕР ДА ПРОТЕСТИРАМ ИЛИ САМО ПРЕЗ ДЕНЯ , СТРАХУВАМ СЕ ОТ СТАЧКУВАЩИТЕ ПОЛИЦАИИ , ДА НЕ ИМ СЕ ПРОМЕНЯТ ИСКАНИЯТА ИЗВЕДНЪЖ КОГАТО БОЙКО ПАДА
210
3
 
20
 
! Отговори
ДОЙДЕ ВРЕМЕ СТАВАЙТЕ преди 8 години
1. НАЙ-УСПЕШНИЯТ МИНИСТЪР НА БОЙКО С ТАЗИ ИЗДЪНКА ЗА ЦЕНИ НА ВИНЕТКИ ПРИ 4 ГОДИНИ ЗАСТОЙ НА ИКОНОМИКА И ЗАПЛАТИ ?!?2. ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР ГОРАНОВ СЕ ДЪНИ С ПРОЕКТ ЗА ПОЛИЦИЯ !3. ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР СЕ ДЪНИ С ПРОЕКТ ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА БОЛНИЦИ !4. ПЛЕВНЯТА СЕ ДЪНИ ДА ДАВА ОРДЕНИ НА ХОРА ПЛЮЕЩИ НА СВЕТИНЯТА НИ
209
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ейййййй, ама много са прости тия от ГЕРБ. Отдавна ме е срам,че гласувах за тях. За съжаление обаче, не виждам някой друг да може да се организира да го управлява това гето България......... Тези наглеци с *** комунистически номера излизат всеки ден - и си мислят,че ние трева пасем. Ами да бяха казали преди изборите,че 200 лв ще е винетката, пък после да остане пак 67 лв........ ***....
208
4
 
13
 
! Отговори
ДОЙДЕ ВРЕМЕ СТАВАЙТЕ преди 8 години
ТОВА АЗ НЯМА ДА ГО ТЪРПЯ ПОВЕЧЕ -ОТ ДНЕС СЪМ НА ПЛОЩАДА:>>>>>>> НЕ ВДИГАЙТЕ ВИНЕТКИТЕ, ВДИГНЕТЕ НИ ЗАПЛАТИТЕ, СВАЛЕТЕ ИМУНИТЕТИТЕ - ЧЕ ИДВАМЕ, ЩЕ ПАТИТЕ !<<<<<<<<<<<<<<<НАРОДНО СЪБРАНИЕ -18:00 СПОНТАНЕН НАРОДЕН ПРОТЕСТ С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ - ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА - БЕЗ ПРЕГОВОРИ, УЛТИМАТУМИ И ОБСЪЖДАНИЯ НА ИСКАНИЯ !!! ОСТАВКА !!! ОСТАВКА !!! ОСТАВКА !!! НАРОДА ВЕЧЕ НЕ ТЪРПИ - НАРОДА СЕ ОБЕДИНИ !!! БОЙКО ОСТАВКА !!! КАТО ЖЕНА НЕ СЕ ДРЪЖ, *** СИ КАТО МЪЖ
207
1
 
4
 
! Отговори
Бачо Кико преди 8 години
Хей *** що има цензура за ч*е*п*? Сигурно ако искам някой ч*л*е*н* или орган да коментирам пак ще го цензурирате.
206
1
 
14
 
! Отговори
Бачо Кико преди 8 години
Хайде нека винетката играе ролята на полица - нека ни оправят гуми, джанти и окачване. Тогава и 200 ще отделя. Другото е смешно. Кокошката или яйцето. Тя кокошката иска да се вдигнат винетките. И типично по герберски 145 лв - майтап бе 97. Видиш ли реално била 150 лева. Реално ти не ставаш за *** за зеле, ама Я министър си.
205
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 8 години
е как я изчисли
204
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи си *** и ограничен за какво живееш
203
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dnes.bg защо махнахте новината от колонката "водещи новини" ? Какво ни пробутвате кои държави си затваряли границите за бежанци...! Защото във форума се заговори за стачки ли ?!!!Само посмейте да ми махнете поста ! СТАЧКА!!!
202
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПАВЛОВА И БОЙКО, ЗАЩО КАТО Е ТОЛКОВА ПРАВИЛНО И ДОБРЕ ТЕЗИ РЕФОРМИ НЕ ГИ СЪОБЩИХТЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ - ДА ЗНАЕМ ЗА ВИНЕТКИТЕ, ДА ЗНАЕМ ЗА ПОЛИЦАИТЕ, ДА ЗНАЕМ ЗА ЛИПСАТА НА ЙОДНИ ТАБЛЕТКИ , ДА ЗНАЕМ ЗА ЛИПСАТА НА ДЕТСКИ ВАКСИНИ ? Искам винаги преди избори ГЕРБ ДА КАЗВА какви реформи смята да прави. Сега свалим ли го България е спасена ! Не бив да се продължава с този геноцид на Бойко. Време ти е Бойко - *** си с мир ! Управлящите не се наядохте бе - за свещи да ги давате това дето сте откраднали !!
201
1
 
18
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
Демек ,мадам Павлова, пак сме на печалба !!! Е няма такава наглост !!!
200
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колеги шофьори, аз подкрепям недоволството ви. Принципно бих се съгласил цената на винетката да е 100 лв, но ако съм сигурен че тези пари до стотинка се връщат в ремонтите на пътищата. За жалост обаче те няма да се използват по предназначение, защото знаем че Горанов е доста неграмотен и не може да върже един бюджет. Първо искаше да удари полицаите, там не мина, сега реши дупките в бюджета да ги изкара от нас чрез винетки. Утре очаквам и други активни мероприятия. Нужна е активност от нас!
199
2
 
21
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Така е- реалната цена на винетката е 150 лв, но реалният доход на българина трябва да бъде 2000лв, което е съпоставимо с цените в другите европейски страни. Те и пътищата не би трябвало да са осеяни с дупки, но...ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ
198
1
 
14
 
! Отговори
Bond преди 8 години
Pavlova, i tvoita realna zaplata triabva da e 500 lv, no mai ne e!
197
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пътищата са с евро пари. значи винетките се гепат. знаете от кого.
196
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
228 да, но проблемна е цялата инфраструктура наречена "пътища" в България. И магистралите са скапани!