Камерън ни хвали: За пример сте как се охранява граница!

Борисов разходи британския премиер до оградата с Турция
139

Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов запозна премиера Дейвид Камерън с охраната на държавната ни граница, която е и външна за Европейския съюз.

Още по темата
Камерън посочи, че е силно впечатлен от ефективността на охраната и коментира, че страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос. България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато. Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват. Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол", каза той.

Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС. "С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани", подчерта той.

Двамата премиери пристигнаха днес с хеликоптер на ГКПП Лесово и обходиха изграденото на българо-турската бразда инженерно съоръжение (ограда от бодлива тел - бел.ред.), чиято цел е да спира мигранти, опитващи се да преминат незаконно на територията ни и в ЕС. При инспекцията си те бяха съпровождани от старши комисар Стоян Иванов, зам.-директор на ГД "Гранична полиция".

Борисов и Камерън отново подчертаха необходимостта от солидарност и обединени действия на всички държави-членки за спиране на мигрантската вълна и преодоляване на кризата в Европа.

Двамата премиери коментираха, че това може да стане при решаване на проблемите при техния първоизточник, чрез подкрепа на усилията на Турция за овладяване на бежанските потоци и чрез ефективно прилагане на сключените реадмисионни споразумения с ключови трети държави.

По-късно, при посещение в регионалната дирекция на "Гранична полиция" в Елхово, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев представи пред британската делегация създадената организация за контрол на границата, системата за видеонаблюдение, както и другите предприети мерки за възпиране на нелегалните мигранти, за тяхната проверка и регистриране.

По данни на МВР, през 2015 г. са задържани 29 308 незаконни мигранти. 5150 бежанци са получили статут.

Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули. Продължава изграждането на инженерното съоръжение по границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
никакводоверие на англия това е коварна имперска държава държала вековеколонии изобщо не и пука за българия тя е стожер на турция камерън изобщо не еразбрал къде се намира
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазим я разбира се ! Ония като минат на Капитана или Малко Търново, ние ги хващаме чак на Калотина или Видин !!! А и да не ги хванем поне виждаме че от там са минали за Европа !!!
79
1
 
2
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Засилената гранична охрана и телената ограда е едно от малкото неща свършени добре в тази държава от много време насам и това стана единствено заради воя на българите който стигна до небесата та управляващите трябваше да се вслушат напук на всякакви упреци от неправителствени толерастични организации. Глас народен - глас БОЖИ е казано, ако управляващите слушаха народа за повече неща щяхме да сме много по-добре.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A ZASHTO NE POSETIHA STOLIPINOVO,ZA DA VIDI KAMERAN V KAKVI USLOVIA GIVEIAT NIAKOI BALGARSKI GRAGDANI
77
0
 
2
 
! Отговори
Рв преди 8 години
Баце, то с дувар лозе се не пази бре, всекой мож го скокне.с армия се пази отечество! Па и ти си го не строил тоз комарник, мой оня - орешарски я опъна тая мрежа. Министерскио съвет има повече самолети от армията ни, май и повече коли има кат ва гледам колко профучавате по магистралите. Дека са ти граничарите? Кучетата? Заставите? Сензори има ли? Пфу.
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Три папи по главата са го галили,та един Камерон няма да ни пофали.
75
2
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 8 години
Това е така , като нещо е за похвала трябва да си го казваме! Така са партньорите!
74
0
 
8
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Заведохте ли го в тоалетната на Капитана Андреево да види в какъв вид са на вратата на Европа?
73
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Долу НАТО!!! Русия е велика!
72
1
 
19
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
Голяма лъжа!Недовършена ограда ,счупени джипове,неефективни закони,източват МВР чрез обществени поръчки!
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то на Русия не й се наложи да стреля в Крим. Не винаги нападението е решение. Играта сега започва! А който мисли, че Русия е в изолация, нека да погледне на картата на света й да види какво е съотношението между страните, които са против и които са за Русия. Ще е изненадан!
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов и Камерън - двама европейци в петзвездния хотел "Европа", а отвън нашите душмани са се хванали гуша за гуша. България никога не е била в такова привилегировано положениние, за което са мечтали нашите възрожденци и всеки истински българин. Амин !
69
2
 
2
 
! Отговори
Хуйнстън Напърчил преди 8 години
Не беше Уинстън... или...
68
0
 
0
 
! Отговори
до 100 преди 8 години
Или си мислиш че вместо да си охраняват Националните Граници ще тръгнат дс те защитават тебе щото си по важен от тях
67
0
 
3
 
! Отговори
до 100 преди 8 години
при евентуален сблъсък за бързо ще рсзпърдът гърнето половинатащото тежко им горко
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е да ама така не може как ще изправиш Натовски Войник срещу Натовски Войник между един Комарник Така не бива
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе защото пазят добре затова ги хващат я край Елхово я в Столипиново, я в София, я в Хаинбоаз а някои май изобщо не ги хващат
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, мечтай си как Турция ни анексира! Дори и да го е планирала, не е взела предвид 500 000 руснаци, които вече са си купили имоти у нас и живеят тук. А Русия не изоставя своите!
63
1
 
3
 
! Отговори
до 89 преди 8 години
тука става въпрос за ограда на междусъюзнически страни Ти кво ще кажеш
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажи му Тиква и повече не го обиждай :)))