За Газов хъб "Балкан" ще има работна група с ЕК

Тя ще оцени финансовата и нормативната страна на проекта
Обновена: 10 дек 2015 12:41 | 10 дек 2015 12:30, Веселина Йорданова
14
За Газов хъб "Балкан" ще има работна група с ЕК
Снимка: архив, БулФото

Съвместна работна група ще действа за развитието на търговска концепция, бизнес и финансов план за Газов хъб "Балкан". За това се споразумяха правителството и Европейската комисия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата

Работната група, която бе обявена от заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия, ще започне с оценка на законовите, нормативните и финансови аспекти на проекта.

Ще се търсят и решения за основно срещаните предизвикателства при развитието на стабилна регулаторна рамка и търговска среда, целящи улеснено свързване между България и останалата част от Югоизточна Европа.

"Географското разположение на България и съществуващата газова инфраструктура осигуряват стабилна основа за развитието на регионален газов хъб", заяви Дончев при откриването на съвместната работна група и добави, че правителството полага усилия за създаването на стабилна регулаторна рамка и добре развита търговска среда, в съответствие с правото на ЕС.

Проектът Газов хъб "Балкан" подкрепя стратегията на България да диверсифицира своите енергийни доставки и маршрути.

От името на комисар Мигел Ариес Канете, Клаус-Дитер Борхард подчерта големия интерес на Европейската комисия за развитие на газовия сектор в Югоизточна Европа, за да се гарантират доставките за всички страни в региона. Изграждането на регионален център за газ в България може да бъде важен трамплин за постигането на тази цел и  поради това комисар Канете приветства създаването на работната група.

Борхард заключи, че "Европейската комисия отчита напредъка на България в развитието на газовата инфраструктура, в придвижване на регулаторните й проекти, както и в пълното прилагане на достиженията на правото на ЕС като неразделна част от работата, необходима за проекта Газов хъб "Балкан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
гошо преди 8 години
На кьето и да я вьртим пак на чичко Путин ще се молим
5
3
 
10
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 8 години
Газов хъб "Балкан" е обречен без тръба от Русия (през Черно море)...И не ми говорете за газ от Иран, Азарбейджан, Таджикистан , Индонезия, Австралия и Антрактида....Без руската тръба, няма да има голям ефект....
4
2
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Изгубихме питомното сега гоним дивото. Губим си и стратегическото място на енерго преносител. Даже да не черпим газ, а само да преминава газопровода от тука е от по-голяма полза, отколкото да не минава. Ходи го разправяй на кра.ту.ните...Хъбове са гл.упа.вите хора, които гласуват за про.даж.на.та власт!
3
4
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Явно си роден след 1990 година. И не само това ами приемаш "твърди опиати" а напълно възможно е и да си от "нежните". Прав съм , нали?.
2
1
 
11
 
! Отговори
Ердоган преди 8 години
Хъб а има я няма, но Уа-Хъб-ити те ще дойдат.
1
0
 
10
 
! Отговори
МЕЧТИ, МЕЧТИ преди 8 години
на ПОРОБЕНИ хора