Давутоглу след среща с Борисов: Вие сте вратата ни към ЕС

Няма преграда между нас, помагаме си, рече българският премиер
Обновена: 15 дек 2015 17:07 | 15 дек 2015 14:54, Веселина Йорданова
224
Давутоглу след среща с Борисов: Вие сте вратата ни към ЕС
Снимка: БТА

България е врата на Турция за ЕС, каза турският премиер Ахмет Давутоглу, който е на посещение у нас, след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

Още по темата

"След срещата с моя приятел г-н Борисов в продължение на 4 години, докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните", каза Давутоглу и обеща ръст на търговския стокоомбен.

Гостът заяви още, че между двете страни ще се осъществяват големи транспортни проекти, като даде за пример скоростния влак от Истанбул до София и обратно.

"Решени сме да свържем Истанбул със София", заяви още той, цитиран от "Фокус". Турският премиер посочи, че се предвижда и интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан.

Имаме общ ангажимент към турското население в България, което е мост между двете страни, допълни той.

Премиерът Бойко Борисов на свой ред коментира, че на нашата граница няма миграционнен натиск, за което Турция е положила много усилия.

"Няма преграда между България и Турция, искаме всичко да е законно и си помагаме", каза българският министър-председател в отговор на въпрос за оградата по границата.

Борисов уточни, че съоръжението помага да няма нелегални имигранти, а всички да минават през граничните пунктове.

Според него Европа е подходила по възможно най-демократичния начин по въпроса с бежанците и като резултат милиони имигранти се насочиха към европейските страни.

"Някои с абсолютно право - да спасят живота си и други, които тръгнаха по икономически причини. Моята позиция в Европейския съвет беше незабавно да спрем притока на имигранти", заяви Борисов.

По думите му не е честно ние да казваме "колкото ще дойдат, толкова ще приемем", след като нямаме тази възможност.

Борисов съобщи, че вътрешните министри на България и Турция планират съвместни операции срещу трафикантите на хора. По думите му има лица, които се замогват от човешката трагедия на бежанците.

"С колегата Давутоглу пред целия Европейски съвет поемаме ангажимент да дадем пример как ще се разправим с тези хора и се надявам нашите служби да покажат тези видими резултати", добави българският премиер.

Борисов призова да не се заобикаля една или друга държава, а да се направи така, че всички да имат газ.

"Надявам се в следващите 1-2 години България, като страна на кръстопът, да спомага за бързото придвижване на хора, товари и бизнесът да го усети максимално", коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
14
 
! Отговори
De преди 8 години
Na praga na sinora v tursko kam bulgarsko - ogromni metalni zabi se usmihvat na asfalta za dovijdane:-):-):-):-)
108
3
 
24
 
! Отговори
истината преди 8 години
Нека подръжниците на турците да напишат дали има турски или арабски учен живял през 17,18 19 или 20 век който да е от ранга на Никола Тесла,Джон Атанасов или Виден Табаков.Тази малка частица от света е дала тези а и много други светли умове.Какво е дала Османската империя освен клането в Батак,Бояджик или например "Челекула" в Сърбия.Живеещите на запад от Сърбия никога не трябва да забравят,че тяхната цивилизация я има защото 5 века българи,сърби,гърци и румънци са воювали с Турция всеки ден!!!!
107
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГЦелият проблем е в това, че в България няма независими политици.
106
1
 
22
 
! Отговори
ник преди 8 години
Да обобщим,каракачанката и пудела Валери отварят вратата на Турция към Европа
105
3
 
26
 
! Отговори
да,ама не! преди 8 години
И каква врата ме му?През България-та до Сърбия.И там гледаш усмихнал се стой и чака Путин!А скоро жив натовец в Сърбия няма да смее да се весне,още повече ако е турчин или американец.
104
2
 
32
 
! Отговори
българин преди 8 години
Турция води преговори за членство в ЕС от1962 година.Вече 3-то поколение турски чиновници водят такива преговори.Преди няколко години по ЕВронюз показаха клип как полицаи пребиват жестоко женски мирен протест на връх 8-ми март.Кадрите бяха покъртителни-жените стояха на едно място и държаха плакати с надписи.Полицаите им нанесоха такъв побой какъвто никъде не съм виждал.Не знам какви бяха надписите-турски не знам.Но такава страна няма място в ЕС!
103
0
 
26
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Вие сте вратата ни към ЕС - ммммм дано няма предвид задната врата... :)
102
1
 
23
 
! Отговори
БГ преди 8 години
КАК МОЖЕ КЕРИ ДА ХОДИ В МОСКВА,ДА РАЗГОВАРЯТ, КАТО ХОРАТА,А НИЕ МОЖЕМ ДА ИМАМЕ ТАКИВА ПОЛЗИ СЛЕД КАТО РУСИЯ И ТУРЦИЯ СИ РАЗВАЛИХА ОТНОШЕНИЕТО,НИЕ ДРЕМИМ,ПРАВИМ СЕ НА ДЕВИЦИ ПРЕД ТУРЦИЯ.БОЖЕ, КОЛКО МАЛКО МОЗЪК НИ ТРЯБВА И ЩЕ БЪДЕМ БОГАТИ.
101
2
 
39
 
! Отговори
Цък преди 8 години
Комшулъка е хубаво нещо, но "парен - каша духа".Пет Века Геноцид ни стигат!!!!!!!Всяка жаба да си знае гьла!
100
2
 
15
 
! Отговори
До табураджията преди 8 години
Ами то по твоята логика няма и българи.Имало е едно тюркско чергарско племе което се е претопилао в аморфното славянско море и толкова.
99
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хах , къв азерски газ му се привижда на мустакатото джудже бе аахахахаха той тръба няма построена няма и да има ,газ щял да пренася хахахахаха
98
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз нямам нужда от нови технологии,стигат ми храна ,вода и дом,другото е втълпен стремеж на системата.Превърнаха ни в консуматори на техните играчки.Хората са живяли по спокойно и без тези високи технологии
97
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Машалла, ашколсун, Бойко ефенди
96
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв стокообмен ще увеличават като хора не останаха в България ? Та ние не сме пазар,ние сме бедняци ,ние даже не сме и потребители.Тук боза,локум и баклава има в изобилие,дънките са ни турски,какво може да предложи Турция???България има нужда от стратегии и популация на населението,ние имаме земя от която можем да се храним целогодишно,ние нямаме кой знае каква нужда от пазари,ако ние насарчим българското и го развиваме ние ще бъдем най развитата страна в Европа,другото е лакомиия и борба
95
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука някой се старае да изкара турците ангелчета с крила. Да, ама не. Говорим за турците, не за местното мюсюлманско население, което не е турци, да си имаме уважението! Исляма е чист фашизъм, маскиран като религия, поради простия факт, че през средновековието всяка политическа доктрина се е представяла като религиозно течение поради специфичния мироглед на епохата. И точно ние на Балканите не трябва да си губим историческата памет, ако искаме нещо от нас да оцелее като народ и територия!
94
0
 
27
 
! Отговори
Изстребител преди 8 години
Турция винаги ни е смятала за "задната врата към Еврапа". На някои това им харесва - личи си, че са се подложили и то не за първи път.
93
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знам историята на рода си. Моят пра...дядо преди много години едва не е бил отвлечен от турците за еничарин. Местният хекимин е бил близък на баща му и му пошушнал да бягат бързо.Напуснали през нощта града и се спасили. Това разбира се е далечно минало, но не бива да се забравят и тези неща, ако искаме да гледаме честно в очите настоящето и бъдещето.
92
0
 
30
 
! Отговори
От опит Ви казвам преди 8 години
Не Ви знам какви турци познавате само ,че аз за малко да се оженя за туркиня/истинска/ познайте защо не се оженихме-религията. Техните доста се постараха-условието беше детето да е мисюлманче или няма сватба.Сватба нямаше имаше аборт! Ние сме два различни свята....Турците са прекрасни хора и приятели но ДОТАМ. Стигне ли се до по-сериозно Алах е на първо място и ние ставаме като втора ръка.Парите нямат значение, религията им е на 1во място.
91
1
 
23
 
! Отговори
Тико преди 8 години
В интелектуално отношение разликата между Давутоглу и Кратунчо е незмерима.
90
3
 
19
 
! Отговори
До тракиеца преди 8 години
А как са живели твоите деди до преди да се наложи да бягат от там.Да не би дотогава да са били поданици на руския цар,как са успели да се сдобият с имоти,земи,стопанство,нали и до 1913 също са били роби.Я я задвижи мисълта в главата ако можеш.