Сланина, винетки... Тръгват преговорите за вот срещу кабинета

БСП иска да разбере кой е в опозиция, кой в управлението
Обновена: 17 дек 2015 13:05 | 17 дек 2015 13:03,
80
Сланина, винетки... Тръгват преговорите за вот срещу кабинета
Снимка: БСП

БСП обяви, че започва преговори за вот на недоверие срещу кабинета. "Червените" ще търсят подкрепа от всички парламентарни група и от независимите депутати.

Още по темата

Темата ще бъде уточнена по време на разговорите, но мотиви ще се търсят в почти всички сектори на управлението, включително и протестите, както и в изказванията за сланина, ракия, винетки. Това стана ясно от декларация на БСП, прочетена от говорителя на левицата Атанас Мерджанов. С вота си на недоверие социалистите ще искат да стане ясно и кой е в мнозинството и кой е опозиция. 

"Пазарлъкът, на който, сме свидетели, е недопустим за една демокрация. Не може отделни народни представители да влизат и излизат от мнозинството все едно става дума за някаква квартална кръчма", каза Мерджанов. 

Той иронизира реформаторите, начело на която има двама председатели - единият управляващ, а другият - в опозиция. Той предупреди, че управлението не е детска игра, а министерското кресло не трябва да се използва за примамка на партийци. 

"Ще е честно в настоящата обстановка премиерът да препотвърди легитимността на сегашното правителство, за да стане ясно на българските граждани кой кой е", каза говорителят на червените.

Мерджанов обяви, че кабинетът се е провалил в предизборното си обещание - гаранцията за стабилност. "След като активно участваше в дестабилизиране на кабинета на Орешарски, ГЕРБ обеща, че ще настъпи стабилност. Но настъпи ли?", попита социалистът.

Той припомни многото протести - на синдикати и работодатели, на полицаи, надзирателите, съдиите, музейните работници, бежанци, българи срещу роми и роми срещу българи... "На тази реалност се отговаряше с цинизъм, с отсъствие на министрите от парламентарния контрол, с изказвания за поршета, с разсъждения за ракия и сланина, за да се стигне до изявлението на Лиляна Павлова, която като същинска Мария-Антоанета обяви, че който няма пари за винетки, да не пътува", каза депутатът.

Мерджанов обясни, че с вота си ще дадат възможност на тези, които казват, че са опозиция, да го докажат. Той даде да се разбере, че вотът може да е във всяка сфера - енергетика, където има задължения за милиарди, в сигурността - заради протестите на полицаите и ежедневните стрелби, включително и гаубици в центъра на София.

"В областта на обраната, където един министър излъга, че му е предлаган подкуп и излага на риск пилотите ни", каза още Мерджанов. Той добави и външната политика, здравеопазването, образованието, социалната политика и др. 

"От подкрепата ще съдим кой е опозиционер и кой скрита лимонка. Отворени сме за вашите предложения, уважаеми нови опозиционери", завърши словото си Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
21
 
! Отговори
ноби преди 8 години
Странен народ сме българите. Два пъти избират тая тиква начело на държавата и се радват като зелки, колко зле били загубили комунистите. *** народ това заслужава. Радвайте се на мизерните си заплатки. Всеки да се спасява по еденично.
18
3
 
9
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
Да, Бойко прекали с цени и данъци, но ако си мислите, че ще цъфнем и вържем с БСП и ДПС се лъжете. Отново всичко ще изпадне в летаргия както при всяко тяхно управление!
17
1
 
19
 
! Отговори
реформа преди 8 години
Трябва да има на целия политически "елит". Да вземат всички да се гръмнат, за да тръгне на някъде тази държава. КОЙ ли не се смени за 26 години, от некадърен, по-некадърен, за да стигнем дъното с Лиляна Павлова(да ходи да се реформира на дебелариум в Австиия). Целия парламент са крадливи комунисти, един (Бат Сали) и една много проста и ***(г-ца Баракова). Обидно е тези хора да се наричат НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. Те са обида за човешката раса.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чисто и просто - що е то?Къпано камуне :)
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само защото не одобряваш политиката на герб, не значи автоматично, че си червен, син или някакъв друг, просто може да си реалист и сам да си прзаруваш от супермаркетите.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе къде се покри онзи червения съсeл Станишев дето се целуваше с Местан?откак лапна голямата заплата в Брюксел, забрави вече да ни оправякъде си бре Станишкоо??
13
4
 
16
 
! Отговори
не на сланината преди 8 години
Тикваря само тикви ли яде, та е като фиданка в снагата?
12
2
 
13
 
! Отговори
Tina преди 8 години
То и аз искам да разбера, защото вече съвсем се оплетохте като свински черва...
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОСТАВКА! МАФИЯ! ВЪН! ***!
10
9
 
9
 
! Отговори
Червени мухоморки преди 8 години
Тези дрънкат пълни глупости. Вот на недоверия трябва да има основно за това че престъпността избуя напоследък- не минава ден без обир или убийство, но явно другарете са свиканали на това и не е повод за безпокойство.
9
16
 
11
 
! Отговори
г преди 8 години
Сидеров премиер.
8
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От Нова година сложете към сланината и винетките и тока, а след него и всичко. Тогава ще видим дали няма да има избори.
7
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз искам да дойде пак пишман-експерта Орешарски, да събори още някоя банка и да назначи Пеевски за шеф на ДАНСмного му се кефех как се криеше по задните входове от народната любов
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ке видим кои според бае Митре са као муде - Искат да участват ама да не влизат
5
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще има избори. Тези си заминават. Лошо е, че няма кой.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие не сте ли във ваканция?
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какво стана с другаря Станимишев, дето щеше да отваря 250 хил. работни местаа отвори само едно в Брюксел с тлъста заплата и сам седна на неговече забрави да ни оправя
2
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП започва преговори...само Миков да изтрезнее и почват
1
0
 
30
 
! Отговори
хм преди 8 години
Интересен ще е вота на Дпс, другите са ясни