Местан заигра нетърпимо с Турция, Доган е на ход

Имало условия бившият лидер да бъде разследван за измяна
28 дек 2015 10:14,
84
Местан заигра нетърпимо с Турция, Доган е на ход
Снимка: архив Булфото

Отношенията на Лютви Местан с турските политици минаха търпимите граници. Решението на Доган да го отстрани с един замах пък показва, че той очевидно се завръща в голамата политика и сега той е на ход. Така бившият шеф в Държавна сигурност проф. Димитър Иванов анализира скандала в ДПС, който разтърси родната политика по Коледа.

Според Иванов има условия Лютви Местан да бъде разследван за държавна измяна.

Още по темата

"Дали има държавна измяна или не е друг въпрос, но аз бих препоръчал на хората, които отговарят за този сектор на българската правозащитна система, да се заемат с този проблем за по-скорошното му изясняване", призова още Иванов.

Според него бившият лидер на ДПС не е издавал държавни тайни на Турция, но има други притеснителни неща.

"Достатъчно е да визираме, примерно, че се внася чужда концепция в друга държава. Да кажем, че говорим за линията на неосманизма на Давутоглу", каза Иванов. Той припомни,че турците у нас са компактни и ако им се влияе политически, не е изключено да се прокарат чужди интереси. 

"В последните 100 години имаме примери с определени аспирации на турски дейци към части от българската територия и т.н. Имам колеги от Шесто, които са написали книги по темата. Тази тема се повдига винаги", добави още Иванов.

Според него има косвени белези за обвързаност от страна на Лютви Местан с турски държавни дейци.

"Белезите са много и не са от скоро. Много пъти сме го чували да говори за НАТО и в полза на евротлантизма. ДПС била единствената евроатлантическа партия... Личните му отношения с турските държавни дейци явно минаваха естествените и търпими граници на един национален политик", смята още Иванов.

Според него Доган очевидно се връща в голяма политика, щом с един замах може да смени лидера на партията. Иванов смята и че обръщението на почетния председател на ДПС не е било само към Местан, но и към целия политически елит. А той, напомни Иванов, с изключение на Радан Кънев, мълчи.

"Крайно недопустимо е в международната практика е един министър-председател да се обажда на друг министър-председател и да го моли да вземе определена политическа позиция по проблеми в трети политически субект", така Иванов коментира разговора на Борисов с Давутоглу и натиска, който той, по признание на Бойко Борисов му е оказал да вземе страната на Местан.

"Това още един път показва колко е правилно решението на Ахмед Доган", смята Димитър Иванов.

Според анализатора проф. Людмил Георгиев, който също бе член на ДПС до 2010 година, Доган продължава да е реалният лидер на ДПС, а тримата временни председатели Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак, не биха се справили.

"Тези тримата младежи няма да се справят. Много са малки, крехки са", каза Георгиев пред bTV.

Критиката му към Доган и към целия политически елит е, че са забравили максимата на Аристотел, че целта на политиката е подобряване качеството на човешкия живот.

"Необходимо е по най-бързия начин възстановяване на икономическите отношения с Русия и опит да се възстанови проектът "Южен поток", каза още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Balgarka преди 8 години
До TURCHINAko schitash sebe si za turchin varvi si v turciq I osvati balgarite da si badem balgari v darjavata!!! ei tam ravninata golqma otidi da zaselvash I tam da si chukash glavata v poda dokato se molish na izmisleniq ti gospod
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната пропаганда на Русия от ИТАР ТАСС и подпомагането за Руската пропаганда от Българската медия - БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (БТА) !!!
44
0
 
2
 
! Отговори
Yosif преди 8 години
Някой си мисли, че народът е наивен или глупав. На никой от ДПС не му пука за държавата. Ясно е, че се опитаха да приватизират ДПС, парите и обръчите.
43
1
 
3
 
! Отговори
Бай Гецо преди 8 години
Туркофилите в турция, русофилите в русия! България е за българите!
42
3
 
24
 
! Отговори
681 преди 8 години
Тези люде с ислямски имена и религия бяха и си останаха еничари.Предците им къде от страх,къде доброволно преди векове са приели тази религия за да оцелеят.Замисъла е бил да им изтрият родовата памет,да ги направят дървета без корени т.е еничари.Успели са.Потомците им мразят всичко българско,родно,мило,мразят християните,мразят българите (и това не може да се скрие зад благи думи),тази омраза витае тя се усеща все по-силно и по-силно чрез делата им.Съжалявам ги,истината и правдата не е с тях.
41
21
 
11
 
! Отговори
Го4о преди 8 години
Българските турци мразят тези които им смениха имената: БКП, БСП, ДС, КГБ! Сега ДАНС ще послужи за маша на русофилите и ще разследва Местан!?!?!? А Даган кога и кой ще го разследва?
40
8
 
11
 
! Отговори
drug tur4in преди 8 години
Dogan vinagi e bil nai umnia politik v B1lgariq i qvno vidq 4e Mestan raboti za 4ujda d1rjava
39
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не купувайте стоки-внос от Турция.Пише си на етикета,дали стоката е турска.
38
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тролчетата на ДСБ и Рада Глубокая пак са налазили форума ,явно от Америка срещу България пак са им подхвърлили по някоя пържолка.....
37
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено,че Тикваря,ще удари едно рамо на Местан,нали в други ден,ще го привикат в US амбасадата и гащите са на пода
36
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Българските" политици ни продават пред очите ни
35
8
 
48
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Не само Местан. Да не забравяме и Плевнелиев и Борисов
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха,докат спорят за краден петрол другите си продават свободно и се радват на дълги пасове нещо като позиции,а тия се правят на утепани,че пък искат да им ръкопляскат като на лисици попаднали в каруцата с ловена риба,тия вълчета се побъркаха от гладия и освен на кумичката лисичката нема на кого да се кланят за свежа рибка да папат,другите за тях са стари вълци нещо като еди капиталисти дет би требвало на тех да приличат,а като дедо спи в каруцата за баба на тигана рибка йок,остава му ходенето.
33
1
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разследван?Има ли нужда да бъде разследван. Той не се крие, че е за Турция и против България. Крие се в Турсктото посолсвто. Подвизава се с Турския посланик. Среща се сам с Турския президент и премиер.Има ли нужда изобщо да се разследва. Ако сме нормална държава ще изгние в затвора.
32
64
 
18
 
! Отговори
янев преди 8 години
РУСИЯ ИСКА ДА ЗАПАЛИ ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТ В БЪЛГАРИЯ ! ТОВА НАТО НИКОГА НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ! НЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЛЮЗИИ! А РУСКАТА АГЕНТУРА - ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ !!!!!
31
11
 
1
 
! Отговори
маке преди 8 години
не че казвам нещо ново но бат ви Бойко у кое посолство се консултираше Станишев у кое и по принцип има ли некой политик да се консултира с тоя дет требеай наздраве за сведение я се консултирам с жената хи хи хи за сичко друго но не и за ракийката
30
3
 
48
 
! Отговори
питанка преди 8 години
Аз още в началото на тая история питах, какъв е този български политик, който отива в турското посолство за да си "организирал сигурността" ? ДАНС, МАНС и останалите служби освен да нагъват кебапчета и да пият друго могат ли да правят ?
29
2
 
30
 
! Отговори
Пионерче преди 8 години
Спомнете си Доган преди да се оттегли дойде премиерът на Турция и не искаше даже да го види, след това с намесата на Анкара дойде Местан и си го посрещнаха радушно турците. Обаче Местан с тяхна подкрепа обаче доста дръпна и дойде моментът да шкартира Доган. Доган усетил това и загубил отдавна подкрепата на Турция се обърна към Русия, точно когато се обтегнаха отношенията с Турция заради сваления самолет и изряза Местан, като в замяна прокарва руските интереси. Та това е с две думи.
28
3
 
12
 
! Отговори
Рюрик преди 8 години
В случая Димитър Иванов е прав макар и да се изразява твърде меко и заобиколно за предателството на Лютви, но защо коментира човек който е пряко свързан с комунистическите служби за репресия на инакомислещите? Той е човек от друго време с други виждания и е свързан с компрометирана организация. Освен това си спомнят, че предсказанията му не са точни. Беше казал, че Цветан Василев не е виновен за КТБ и разследващите да се насочат другаде а както се видя точно Цветан Василев е виновния.
27
14
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
Плав е Б.Б. да се скатава. Защото шоуто тепърва започва. Това с Местан е едва началото. мислите ,че това унижение на Турция от страна на Доган ще му се размине....Помните ли Бисеров...... Братски служби дали документи. Скоро за Доган и за КОЙ ще постъпят сигнали от братски служби. Това е голяма и последна грешка на Доган.......Забрави или нямаше избор. България е в Нато и ЕС........