Докладът от Брюксел пак лош, пак няма резултати

Еврокомисията намекнала, че оценката за Румъния ще е по-добра
Обновена: 15 яну 2016 20:28 | 15 яну 2016 20:27,
128
Докладът от Брюксел пак лош, пак няма резултати
Снимка: ЕК

Посоката е правилна, но няма резултати. Това ще заключава за девета поредна година докладът на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност и корупцията в България. Оценката на Брюксел ще бъде публикувана на 27 януари, а днес правосъдният министър Екатерина Захариева се срещна със зам.-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс и комисарят за правосъдието Вера Юрова.

"Докладът ще е обективен. Ще отчете позитивните стъпки, както и фактът, че няма достатъчно напредък“, съобщи министърът, уточнявайки, че документът не ѝ е бил показан, а само преразказан.

Като постижения в него се посочвали промените в конституцията и създаването на съветът за координация на реформата. Сред слабостите отново са приключването на делата от висок обществен интерес, корупцията по висшите етажи на властта и борбата с организираната престъпност.

Захариева съобщи, че по време на разговорите ѝ с двамата еврокомисари, с българския представител в ЕК Кристалина Георгиева и с генералния секретар на Комисията Александър Италиенер не са коментирани конкретни епизоди от съдебната реформа, включително и телефонните разговори между съдийките Янева и Ченалова.

"Видимите резултати няма да се получат от днес до утре. Не искам да обещавам, за да се случат нещата трябва да се приемат промените в закона за съдебната власт и да се увеличи доверието в система. Реформата ще сме постигнали, когато хората излизат доволни от съдебните зали“, заяви министър Захариева.

Тя добави, че ѝ е било намекнато, че докладът за Румъния, която също се наблюдава за реформите в съдебната реформа, за втора поредна година ще е по-добър от българския.

"Те постигат по-добри резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, както и с делата от висок обществен интерес“, поясни министърът на правосъдието.

Екатерина Захариева съобщи, че Европейската комисия е приела молбата на премиера Бойко Борисов от декември да изпрати свои експерти, които да помагат в писането на закони и подзаконови актове и да съветват за прилагането им. Освен от Брюксел молба за специалисти Тимерманс ще отправи и към европейските столици.

Министър Захариева напомни, че практиката не е непозната у нас. Чужди експерти са работили в енергийното министерство, МВР и пътната агенция. Един французин и сега съветвал правосъдното министерство за качеството на обучението по право в университетите. Правителството обаче нямало да чака чужденците да дойдат, а ще се захване веднага с промените в закона за съдебната власт, защото там било ясно какво трябвало да се направи след приемането на поправките в конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Чебурка преди 2 години
Прави си гювеч
79
0
 
0
 
! Отговори
Промяната преди 8 години
Само в рамките на 5 години Румъния от много по- бедна страна се превърна в регионален фактор и вместо да се състезаваме с европейците, сега се тупаме по гърдите и казваме , че сме по-добре от африканците. Обаче до кога?
78
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Мили колеги коментатори, подписахте ли се за референдума на Слави или така е по-добре.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия двете на какво се хилят!Боко плексит хвана Меркел да го тупа по рамото а накрая чокан.Янка не му ли препрати пак смс за доклада,че да иде в Брюксел новия Тато да им набие и на тях чемберите
76
2
 
3
 
! Отговори
Кристина преди 8 години
Тази кристалина какво направи за България?Нищо!Угоила се е и нищо не я вълнува....Пей сърце!Рядко бос,*** и ограничен човек!
75
0
 
6
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
Държавата на Мафията. Стрелба с гранатен, простреляни хора, банкови обири - с оръжие и по друг начин, двойно и тройно по-скъпи магистрали но двойно и тройно по-некачествени, разделени между свой хора обществени поръчки, тайно подслушване и странни смс-и, купени медии, купени гласове, купени кметове с синове биячи, умните са емигранти, другите са имигранти. плажовете ги застрояват, северозапада запада, от сарай се управляваме на европейци се правиме.
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две калинки, с пъстри пелеринки, цял ден си играли, песнички си пяли! Тралалала-ли, нека да вали! Побързайте със новите закони, стрино Сталинке, то народецът измря от студ и глад!
73
0
 
6
 
! Отговори
хаха абсурди преди 8 години
Съветът на банановите републики пише доклад за територия, която някога се е наричала българияпосоката е правилнам няма резултати9 години едни и същи изречения
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дВЕ КУКУВИЦИ
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първата е с провинциална физиономия,другата с очилата е човек на Боко. И двете са за село да пасат овцете.
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
26 години нищо ново,едно и също.Всичко ще се оправи когато доларите започнат да растът по дърветата.
69
0
 
5
 
! Отговори
Selo Gradec преди 8 години
Kmetstvo Sliven imali 76 miliona leva krediti...vaiiii..I te imat nujda ot chujdestranni darenia ot Turkiye li?!:-)
68
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
а слънцето по цял ден се дере по телевизиите,че сме били най-добре в ЕС
67
1
 
6
 
! Отговори
ANONIMEN преди 8 години
До тя MACTII NAHELO C CTALINKA
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,Реформа,ще има само,когато хората излизат доволни от съдебната зала",че това да не ви е публичен дом.Винаги едната страна е прецакана,за това справедливостта е имагинерно понятие.Всичко това ти го втълпяват още в първия курс на юридическия,интересно ,къде се е подвизавала нашата фамозна г-жа Министър?
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доклада е лош. За по убедително е приложена и снимката. Да се знае причината.
64
1
 
10
 
! Отговори
Заслужено лош доклад преди 8 години
Уволнената като съдия Румяна Ченалова пък съобщи пред бТВ в събота, че тя също е информирала ръководствата на ЕП, ЕС и ЕК за това, че назначенията на магистрати се съгласуват със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, а главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев нарушават основни права и свободи на гражданите. Никога не е късно да се покаеш и да се присъединиш към добрите ! Явно на съдиите им е дошло до козирката от мафиотско кадруване и игри.
63
0
 
6
 
! Отговори
Заслужено лош доклад преди 8 години
Съюзът на съдиите в България информира ЕК за всички съществени проблеми и големи скандали в съдебна ни система от края на 2014 година досега, които така и не са намерили адекватно решение, независимо от продължаващия вече десета година мониторинг на ЕК. Очевидно лишени от надежда за промяна, задвижена отвътре, съдийският съюз призовава ЕК да оценява българските управляващи по постигнатите реални резултати, а не по предприети действия. Уволнената като съдия Румяна Ченалова пък съобщи пред бТВ в събота, че тя също е информирала ръководствата на ЕП, ЕС и ЕК за това, че назначенията на магистрати
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилната посока е кръгом и напред
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно са прави, резултати няма никакви! Напротив, става все по-лошо: хората се избиват по улиците, всеки нормален напуска, а управниците ни се карат когато се оплакваме.