90% от спрените ваксини вече са поставени на деца

Дарението от Турция - единственият шанс да има "Пантаксим"
38
90% от спрените ваксини вече са поставени на деца
Снимка: Булфото, архив

Над 90 процента от 100-те хиляди дози ваксина "Пентаксим", получени под формата на дарение от Турция, вече са поставени на децата, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от БНР.

Вчера Върховна административна прокуратура поиска да се спре употребата на ваксините, не защото са опасни за здравето, а защото е допуснато закононарушение, във връзка с осъществения внос.

Още по темата

Според Пенков обаче държавата е направила всичко възможно да осигури ваксини за имунизационния календар и затова е избрано дарението като единствено възможна юридическа форма.

При дарение, Изпълнителната агенция по лекарствата няма нужда да дава разрешение, посочи той.

"За нас е абсолютно законосъобразено, започнали сме с търсене на ваксини откъде могат да бъдат намерени при положение, че нямахме участници на обществената поръчка. Оказа се, че единствените свободни налични ваксини са в Турция. Кризата беше тежка в цяла Европа, включително част от страните нямаха никакви  доставки, част от страните бяха променили календарите си и тогава се тръгна на преговори за сключване на договор за доставка на тези ваксини, за да може да се овладее ситуацията", разясни Пенков.

Има нарушение в процедурата, при която се разпространява у нас петвалентната ваксината "Пентаксим", дарена от Турция, въпреки това медикаментът е безвреден и може да се използва, но не може да се търгува с нея, обясни и специалистът по медицинско право Мария Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До tojНе зная за кои фирми говориш, но сметките ти нещо не са точни.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Принципният министър да си подава оставката и без това комисионните вече са взети.Дано да няма осакатени деца.Но все пак не можем да разчитаме само на късмет, българските и европейски закони трябва да се спазват.Станалото е безобразие, престъпна самонадеяност и пореден удар срещу държавността.Да се провери финансовата страна на нещата!
28
0
 
4
 
! Отговори
Кукуригу! преди 8 години
Трампа за кукуригу. Дали са ни две, дали сме им една- БЦЖ. Как е оформена документацията и има ли злоупотреби - те си знаят. Трябва да се провери хубавичко.
27
5
 
5
 
! Отговори
toj преди 8 години
ПостановкаааааааПлатени ***, Москов отряза една фирма измамник, дето ни ги продава същите ваксини на 54лв, а турците ни ги дават на 20$.. смятайте 100 000 х 24лв (приблизително) с колко е ощетил министъра фирмата-вносител-монополист??
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана, Министъра извършва предстъпления свързани с нашето здраве/ и прокуратурата се произнесе/ , но иска да е още управляващ??? Б.Б. какво ще каже??? Морално или законно???
25
5
 
5
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Защо изкуствено се внушава напрежение. Когато прокуратурата излезе и говори пред медиите за "забранени ваксини", това си е излишен страх. Някой трябва да съди самата прокуратура. Става въпрос за чиста административна бумащина.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Огромен корупционен скандал. Веднага оставка на здравния министър и на подкрепилите го в управлението мошенници...
23
0
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Вие маже би сте интелигентен ?. Дайте свое мение по статията а не правете оценка на другите коментари. Защото така , започвам да си мисля "нещо ".
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или сте платени ***, или сте много нискоинтелигентни, вероятно таксиджии или в строителния бранш, ако съдя по нивото на коментарите.
21
3
 
5
 
! Отговори
Имат да вземат преди 8 години
Хората даже и на пазар не ходят там, камо ли ваксина за детето ми! Ваксина ли!? Напукан за тях!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДО 8Май не чете, че става въпрос за някакви административни глупости, примерно листовката не посочвала европейски адрес за контакт. Ваксините са произведени във Франция и са същите като винаги са били у нас, просто опаковката им била на турски.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е аз пък ти казвам, че съм бил и Председател, както на открита, така и на публична покана по ЗОП и знам какво говоря. И един кандидат да се яви, ако не трябва да спечели все ще се намери за какво да бъде отстранен от процедурата. В големи поръчки не се участва току така за спорта, отворете си очите и прогледнете.
18
2
 
7
 
! Отговори
ники преди 8 години
Не, не се лъжем. На търг се явава всеки, който отговаря на условията. Прочети закона и тогава говори. Виж кой печели търговете... виж там не споря изобщо.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие ако си мислите, че на търг се явява без предварително да си се договорил се лъжете.
16
11
 
4
 
! Отговори
москоф преди 8 години
Комисионните се искат след като се явиш на търг. Ако не се явиш, няма как да ти поискат :)Разбирам, че Москов е разбъркал лай*яната помия наречена здравеопазване и сега смърди ли смърди... тука явно засегнати от това пишат ли пишат...
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми как да се явят фирми при тези комисионни дето искат нашите управници?
14
5
 
18
 
! Отговори
ДО 8 преди 8 години
абе къв мегаскандал, ще стане гражданска война!!! Аз да не го гледам това дете по 24 часа и те да ми го тровят? Ше се стреля на месо...
13
9
 
6
 
! Отговори
niki преди 8 години
Има (вече) закон за обществените поръчки. Министерството е обявило търг на който никой не се е явил. Турските '***' всъщност се оказа, че са френски '***', произведени от същата фирма, от която сме зареждали с години абсолютно същата ваксина. Оказва се, че има клон в Турция: en.sanofi/our_company/worldwide/turkey.aspxГаранцията си е същата и производителя е същия и защо заблуждавате хората не разбирам?
12
8
 
4
 
! Отговори
ники преди 8 години
Постановки, само една фирма внася тия ваксини и тя не се е явила на обявения търг за да може когато стане проблем че няма ваксини да почнат - ей го уууууу герп мерп намкво, вижте ги какви са, оставиха децата ни без ваксиниСега като се намериха ваксини - що били дарение от Турция и миришели на турчин?!?!А то френската фирма си е отворила завод в Турция, ама туй никой не го казва :)
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво и е вредното на ваксината, абсолютно същата ваксина се прилага в България от години, дори не е произведена в Турция, а само е комплектована там, самата ваксина си е произведена във Франция от Санофи-Пастьор.Цялата работа е заради накърнените финансови интереси на вносителя, за дарение няма как да вземе комисионна, и сега бие тъпана.