Президентът призова: Дом и образование за бежанците!

Трябва да сме в състояние да ги интегрираме, посочи Плевнелиев
6 фев 2016 15:58,
304
Президентът призова: Дом и образование за бежанците!
Снимка: Булфото

Европейските държави трябва да бъдат честни с търсещите убежище и да отчитат своите възможности за интеграция на вече приетите в Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за бразилския вестник Correio Braziliense.

"Трябва да сме в състояние да ги интегрираме и да се погрижим за всички, да им дадем възможност за образование, дом и перспектива", подчерта държавният глава.

В ЕС се води интензивен дебат как да се справи с миграционния натиск и през следващите седмици ще бъде представена стратегия по този въпрос, коментира Росен Плевнелиев. Президентът подчерта, че ще бъде ограничен броят на хората, които са приемани в Европа и ще бъдат отчетени възможностите на всяка страна за тяхната интеграция.

"Ще бъдат разграничени тези, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят по-добри икономически перспективи и ще бъде засилена охраната на външните граници”, каза държавният глава.

Нека се фокусираме върху прекратяването на сирийския конфликт, призова президентът Плевнелиев и отбеляза, че през следващите седмици ще бъдат предприети активни дипломатически усилия в тази насока.

Запитан за влиянието на миграционната криза върху Югоизточна Европа, държавният глава отново подчерта, че единственият начин за решаване на проблема, е чрез следването на общ подход от всички държави-членки на Европейския съюз.

“Няма да успеем ако издигаме стени и огради или всяка страна сама търси решение”, категоричен беше Росен Плевнелиев.

България разследва всички твърдения за малтретиране на мигранти от страна на българските сили за сигурност, увери Росен Плевнелиев и добави, че страната ни винаги се е придържала към спазването на човешките права.

"Когато започна бежанската криза, бяхме изненадани и неподготвени. За разлика от много други европейски страни, започнахме координация на усилията на различните институции за справяне с този проблем и оттогава постигнахме изключителен напредък. Не сме съвършени, но подобряваме работата си и използвайки ограничените ресурси, с които разполагаме, инвестираме в съоръжения, оборудване, в езикови курсове за хората, които се нуждаят от това”, отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че страната ни ще продължи да бъде част от усилията на международната общност за борба с тероризма и на антитеростичната коалиция срещу "Ислямска държава".

"Знаем, че е много важно да има глобално решение за справяне с подобна заплаха. Убедени сме, че тероризмът може да бъде победен със силата на оръжията, но не и неговата идеология. Тя може да бъде преодоляна само с толерантност и с осигуряването на по-добро образование, чрез политики, които подпомагат дори и най-маргинализираните групи в нашето общество да бъдат интегрирани", посочи държавният глава.

В отговор на въпрос за опита да бъде наложен контрол върху възможността на европейците да пътуват и работят във Великобритания президентът посочи, че миграционният натиск по външните граници на ЕС не може да се сравнява с правото на свободно придвижване на европейските граждани.

"Много от идеите на британското правителството са добри. Но ако те са свързани с ограничаване на правото на европейците за придвижване, работа, обучение и живот в страната, това със сигурност ще доведе до много широк дебат. Аз съм сигурен, че има желание да се намери решение, и вярвам, че това ще се случи през следващите седмици", посочи Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава сънародниците ни във Великобритания дават своя принос към социалната система на страната, както и за развитието на британското общество.

В отговор на въпрос за икономическата криза в Бразилия, държавният глава заяви, че по време на срещата си с президента Русеф са обсъдили възможностите за справяне с тези общи предизвикателства.

"Дилма Русеф е световен лидер, който представлява една от най-големите икономики в света и най-влиятелната държава в Латинска Америка и в Карибския басейн. За европейските лидери тя е много специален партньор, който има отворен светоглед, с демократични възгледи, разбира от икономика и се е посветила на това да подобри своята страна", посочи Росен Плевнелиев.

Европа има подобни трудности в много области, отбеляза още президентът и добави, че България също осъществява реформи в енергетиката, здравеопазването и социалното осигуряване и се стреми да се адаптира към промените в света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е понеже спим ,ако се надигне утре примерно цяла София дали пак така ще говори този национален предател?
131
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам по-успешна форма на интеграция. Да командироваме Плевенлиев в Сирия, там да ги интегрира. Докато пистигнат хората се давят по моретата, измират по пътищата. Най добре супер интегратора Роско да ги интегрита на Сирийска почва.
130
2
 
34
 
! Отговори
Стойчо преди 8 години
П......., махай се вече, писна ми от теб!!!
129
2
 
56
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Тоя съвсем изтрещя - те не трябва изобщо да влизат, а нашия Меркелчо им нарежда софрата вече.
128
2
 
46
 
! Отговори
ай сиктер преди 8 години
Плевнелиев слънчаса посред зима.Какви ги плещи?Ние българският народ сме суверена и ние не искаме никакви "бежанци" в България.Плевнелиев днес е президент,утре не.не може да говори врели некипели от името на народа все пак неговата длъжност есамо представителна.Не сме предизенска република а и да сме такива кардинални въпроси само с РЕФЕРЕНДУМ се решават от народа.
127
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛЬ0ХМАН!ЧЕХЪЛЧЕ!ЗАЩО ГОСПОД НАКАЗА БЪЛГАРИЯ С РАЗНИ ТИКВИ..КУКУМЯВКИ...И ТОЯ БЕ!?
126
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има само нули, защото работното време е свършило ;)
125
2
 
42
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
За първи път в коментарите липсват платените гьотферени да пазят имиджа на барабата ***
124
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, точно колкова колктото успяваш да интегрираш едно племе живеещо в България .
123
1
 
35
 
! Отговори
Кабил преди 8 години
Хей нашия настани ги в твойте имоти направи им училища АПРОПО то с наща образователна система хептем ще ги объркаме МЕЖДУ ДРУГОТО кой ти втълпи тази простотия АМЕРИКА ЛИ
122
1
 
33
 
! Отговори
до 155 преди 8 години
Не става с "няма ли кой"!Няма друг,освен ние самите!!!Стига сме се крили,зад безличните "призиви","няма ли кой"!!Ами,няма!!!!!Това е,разберете го!Няма друг,освен ние самите!Стига сме се крили зад полите на жените!Или,да се обединим,ние,милионите "нищии" и излезем и пометем цялата тази уродлива система,набъкана с предатели като горното недоразумение,или да се свием в робския си пашкул и се оставим да правят,какво си пожелаят.Те и без това правят точно това.
121
1
 
26
 
! Отговори
salaj ad din преди 8 години
EBATI I PERVERZIATA
120
1
 
33
 
! Отговори
кръстоносец преди 8 години
не му се сърдете на плевнелиев. Той живее на друга планета затова говори ненормални работи. И през плет не е чувал какво става по света.
119
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние ще им дадем дом и образование, а те ... как беше ... ще ни оправят демографски. Демек *** ще си имат нови избиратели. И така - до края на света!ОСТАВКА! ВЕДНАГА!
118
1
 
20
 
! Отговори
kur преди 8 години
maxnete toia mauk nemoga dago vijdam
117
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кога ще ги търпим такива да ни се присмиват отгоре като си перат милионите..
116
1
 
54
 
! Отговори
VP преди 8 години
За талиба.ните ще осигурим нов дом, а за бабите в Мизия доживотен фургон.
115
1
 
46
 
! Отговори
777 преди 8 години
Ами настани си ги в бояна
114
1
 
53
 
! Отговори
грубиян преди 8 години
Тоя плу.жек много се активизира напоследък. Явно си мечтае за втори мандат. Кака Нюланд беше скоро в София да му зареди нов диск и сега нашия здраво замърсява медийната среда.
113
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Англичаните знаят как се интегрират диваци,те много добре познават играта и знаят ,че само и единствено със лишаване на човешки права и насилствено налагане ,само така може да се интегрира диевак ,аз във днешната ценостна система на Европа не виждам как ще стане тази интеграция,интеграцията се извършва на земята на дивака а не на земята на интегрираните.Ние трябва да запазим това което ни дадоха тамплиери и кръстоносци а те ни дадоха интеграцията