Борисов спира поръчки подред – сега за личните карти

Поръчките за милиони под лупа, целта била повече прозрачност
Обновена: 17 фев 2016 15:21 | 17 фев 2016 14:10, Веселина Йорданова
50
Борисов спира поръчки подред – сега за личните карти
Снимка: архив Bulphoto

След като спря търговете за АМ "Хемус", държавата спира още големи обществени поръчки.

Една от тях ще е за новите лични документи, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред журналисти в МС.

Горанов обясни, че предстои преструктуриране на печатница на БНБ, откъдето по информация на банката ще отпаднат доста сериозна техника и капацитет.

Ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще премине към министъра на финансите, а после към МВР. Така според Горанов ще се постигне по-оптимална цена при изработването на документите.

Самата организация през държавата като изпълнител предполага поне намаляването на потенциалните търговски печалби при едно обикновено възлагане, каза Горанов.

Големи поръчки ще бъдат преразгледани и по места, като министърът даде пример с Варна.

"Става дума за конкурси за благоустройство на града, има и проект за курортен комплекс "Златни пясъци" - поръчки, които се преценяват по целесъобразност заради големия им обем трябва да бъдат организирани наново", обясни той.

Друга голяма обществена поръчка, която ще се прекрати, е свързана с Югозападното държавно предприятие – за пътища за 95 млн. лева и е спечелена от "Водстрой" 98.

В отговор на въпрос Горанов уточни, че не знае дали фирмата е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, каквито информации има.

За новите документи пък държавата планираше да извади над 581 млн. лева, като се предвиждаше с тях да има и електронна идентификация на гражданите.

От думите на министъра стана ясно още, че поръчките се спират веднага.

Горанов уточни, че държавата няма притеснения, но аргументира решението с големия обществен интерес. По думите му съмненията, че когато става дума за големи конкурси, те не са организирани достатъчно прозрачно, карали управляващите да ги организират под медийно наблюдение и още по-прозрачно.

Горанов коментира, че има достатъчно основания и в действащия, и в новия закон за прекратяване на тези поръчки. По думите му винаги има риск от обжалване от страна на засегнатите, но общественият интерес ще надделее. "Готови сме да минем през този процес в рамките на действащото законодателство. Промени според нас не се налагат", уточни той.

Горанов посочи, че премиерът и правителството ще преценяват кои поръчки да спрат, защото са отговорни за цялостното управление на бюджета и държавната собственост.

Министърът призна, че интересите са големи и затова се предлага да се преразгледат най-големите поръчки. Той подкани журналистите "да подскажат", ако имат идеи за други, като уточни, че няма определена стойност като целево ниво.

Искаме да разсеем всякакви съмнения, че има нещо скрито-покрито или някакво задкулисие, което се случва, когато се разходват големи обществени ресурси, обобщи Горанов.

По отношение на АМ "Хемус" министърът заяви, че ако зависеше от него би предложил препроектиране. С регионалния министър Лиляна Павлова обаче разговаряли по темата, че то би отнело поне 2 години, което ще забави доста проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
до всички преди 8 години
В Италия личните карти са като българските от комунистическо време и никой не мисли да ги сменява,а ние харчим 5000000000лв. за нови.Браво Бойко-така се става милиардер!
24
0
 
4
 
! Отговори
пдрсти преди 8 години
Гласувахте си за тези кюфтари....сега си ги яжте.....ОСТАВКА
23
0
 
5
 
! Отговори
пАри нЕма преди 8 години
Сега остава да спрат и еврофондовете и #някой ще спре поръчката на Боко
22
0
 
11
 
! Отговори
активен преди 8 години
Тоя съвсем откачи. Или си намери нови господари и сега се освобождава от старите. А истината е една- докато тоя е Министър председател България ще продължава да загива. Дано само не стане късно за спасението и.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 35Ами защото е така и след 2020 г. няма да има за нас еврофондове и европрограми по които да усвояваме пари както сега. Няма друг програмен период след 2020г!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На сестра ми в САЩ и объркали валидността на шофьорската книжка и вместо 2020г. написали 2050. Казаха и че щом така е написано, така си остава.
19
2
 
2
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Защо ви мислиш че 2020 г. Фондовете ще спрат. Тогава свършва единия програмен период и започва другия. Жалкото е че в България ако не са тези фондове повечето фирми и 1 лв. няма да извадят за каквото и да било.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега пак влизат свежи пари от еврофондове, а правителството ги слага в графа инвестиции. Представяте ли си след 2020 г. когато фондовете свършат (а това е точно след 4 години), какво ще настане в БГ. Масови фалити на фирми, масова безработица и огромни дупки в бюджета. Ще преживеем същата криза като 1997 само, че с ново има Бойковата криза. Истина е, че България в момента няма действаща икономика и всичко се крепи на едни пари от ЕС и куха дребна търговия. Господа нищо не произвеждаме!!!
17
1
 
3
 
! Отговори
Сметките преди 8 години
Явно, сметките криви са билии сега следва UNDO, но при едно обжалване ще излезе солено. Въобще, карат я на принципа - все го *** и все късо идва! Но ... за наша сметка.
16
1
 
18
 
! Отговори
Bayazitz преди 8 години
Na vseki 5 godini,smenyane dokumenti,,vijdal sam li4no ,nemec kara s knijka ot 1939godina,Da vi pikam na darjavata
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ги изтеглихме, кога свършиха тез 16 милярда! Сякаш бе вчера...
14
1
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ преди 8 години
Неусетно се закопахме и стигнахме дъното. Но важно е да ни потупват по рамото от ФАЩ И БРИКСЕЛ
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите свършиха господа сега "ше" хапваме асфалта от магистралите.
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25Прав си. ГЕРБ не е партия, която има политическа идеология. Те се сформираха като една организация, която да глътне всичките еврофондове отпуснати от ЕС. Баце Боко все се бие в гърдите с тези фондове, а всъщност келепир от тях имаха само членове и фирми близки до ГЕРБ, които станаха милионери с пари уж дадени за България. Тъй като милиардите вече се пренасочват към Турция заради мигрантите, от тук нататък не знам Боко как ще я кара, освен ако не ни зароби с още един заем за 16 милиарда.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като Борисов кара сам влака/друг е въпроса накъде/за какво са останалите дето получават заплати и само се ослушват
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tоталитаризъм........, да живее Боко 1
9
0
 
1
 
! Отговори
Коста преди 8 години
До АнонименА не е ли прав?!
8
1
 
23
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
След като една-единствена личност командва цялата ни държава, то защо ни са тогава парламент и Министерски съвет? Имаме един вид съвременен вариант на царска особа.Я по-добре да бъдат разпуснати - и без това само слушкат и изпълняват командите му безпрекословно.Ще ни излезе и доста по-евтино.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩО БЕ , МАЛКО СА ВИ КОМИСИОНИТЕ И ТЪРСИТЕ ПО - ВИСОКА МИЗА ЛИ, ИЛИ РЕКЕТИРАТЕ НОВИТЕ ЗА СВЕЖИ БОНУСИ ОТ ЕВРО БАНИЦАТА?!?
6
0
 
22
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Всяка заповед на Бойко предпоследна.