След решението на КС опозицията зове: Москов да се изнася!

Управляващите обаче смятат, че реформата вече дава резултати
41
След решението на КС опозицията зове: Москов да се изнася!
Снимка: БТА

Опозицията в парламента остана доволна от решението на Конституционният съд, който отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от НЗОК, беше разделена на два пакета – основен и допълнителен.

Управляващите обаче не смятат, че становището на конституционалистите ще се отрази на започнатото вече от Москов, а просто юристите трябва да доизчистят някои текстове от Закона за здравното осигуряване, които беше атакуван от депутатите от опозицията и от АБВ.

Още по темата
"Москов да си събира чуковете и да се изнася и друг човек да дойде и да прави това, което ГЕРБ трябва да прави в областта на здравеопазването. Маса неща могат да се направят, за да стане то по-достъпно, сега е само бизнес“, призова лидерът на БСП Михаил Миков.
 
Въпреки това той не вярва, че здравният министър ще подаде оставка. Според него решението на КС само доказва, че мотивите на левицата да атакува законовите поправки са били правилни.

Миков съобщи още, че социалистите най-вероятно ще внесат нови промени в Закона за здравното осигуряване, след като мине и второто дело в КС.

От ДПС припомниха, че още преди година са искали оставката на Петър Москов.

"Въпрос на достойнство и чест е той да си подаде оставката. При положение, че основните елементи от неговата реформа са отменени, значи, че той трябва да бъде така добър и да си подаде оставката", каза Хасан Адемов.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обаче не смята, че реформата в здравеопазването ще спре, защото вече дава резултати.

"Би трябвало да се коригират пропуските, които са допуснати, явно според юристите има такива, но аз не виждам заплаха за самата здравна реформа и бих желал тя да продължи да действа, защото доказа, че за една година могат да се икономисат 500 милиона лева в бюджета на НЗОК, които бяха преразходвани", коментира той.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев обаче решението на КС отменя на 90% реформата и усилията на здравния министър и мнозинството в парламента ще станат безплодни.

От ГЕРБ обявиха, че няма да оспорват и коментират решението на КС. Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова припомни, че все още не са ясни мотивите на съдиите и обяви, че те трябва да се изчакат. 

"МЗ трябва да се съобрази и да вземе решение - дали да коригира текстовете, съобразно намеренията за реформа или ще остави действащите", каза Дариткова. Тя допълни, че във втория случай ще остане възможността пакетът да се определя от здравния министър. 

Шефката на здравната комисия обясни и че ГЕРБ са коректен коалиционен партньор и подкрепят екипа на министерството.

"Фактът, че премиерът стои зад този екип за нас е гаранция, че трябва в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна и необходимостта от реформа. От друга страна винаги сме изказвали несъгласие, когато е необходимо", каза още Дариткова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега герберастите виеха защо ДСБ не изключва Москов. Сега вият защо го изключват. Напоследък цялата милиция е впрегната да се занимава с ДСБ и Радан Кънев. Май им припари под краченцата
31
0
 
1
 
! Отговори
До Garibaldi преди 8 години
Добре ама рискуваш да не получиш адекватно лечение. Трябва да има строг регламент - никакво доплащане към това което дава касата, дори пожелание на пациента. Ако някой иска да доплаща - да си плати всичко и касата нищо да не дава. Това е. Само така ще се псре практиката да ти искат пари за избор на екип който никога не си избирал. Другото което трябва да се направи са частни ЗОК. Избираш се къде да се осигуряваш, ако искаш в държаваната ако искаш в частна.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОсков ти БРЕМЕНЕН ли си или ПолуБременен ДсБ вьв Власта лие или НЕ?!?!?!
29
1
 
7
 
! Отговори
Пашов преди 8 години
Каква реформа бе некадърник? Ти на сибирането на пари реформа ли му викаш? Плащам аз едни пари на касата и какво получавам в замяна - едни безплатни прегледи при специалист които всеки може да си позволи и без касата. Ако ти се наложи по-сериозно лечение и нямаш допълнителни пари, тежко ти и горко.Прочети още на: dnes.bg/politika/2016/03/09/radan-kynev-ks-zastrashava-zdravnata-reforma.295430#comment-newest
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако някой доктор ви иска пари му завъртете един шамар ама без някой да ви види
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
москов кога по селата ще има доктори както преди
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
боже защо не пазиш България от такива откачалки
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представям си следната картинка:Човек със счупен крак (българския болен), куче с лицето на Москов го захапало за крака (както кокал се захапва) и не го дава и бяга от всички, само и само да не го пусне....А Боко го пази и гони хората, които искат да спасят болния от Москов.
24
1
 
6
 
! Отговори
Димов преди 8 години
Москов, за получиш нещо първо трябва да предложиш нещо , например реално приложими закони които гарантират правата на пациента. Ти започна първо със събирането на пари без да предложиш нищо адекватно в замяна. Това правитество трябва ад си ходи час по скоро
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безумен министър с безумна реформа!Това,че го гони параноя,че се източват пари и единственото,което прави е икономия на средства не значи,че е здравна реформа!Ще спомена последната лудост сами да си избираме лекарството в аптеките,след като лекарят е написал само основното вещество-това не е ли безумие!Всички знаем,че това основно вещество в някои лекарства е икономисано или с намалено количество или помощните вещества вредни!По този начин ние сами ли ще се лекуваме или ще се доверим на фармацев
22
1
 
7
 
! Отговори
Гневен преди 8 години
Този *** Москов смята че българина не иска да плаща и всичко да му е без пари. Това не е вярно , просто всеки човек иска да знае къде отиват парите му, а момента ние ги наливаме в бездънна каца. Къде са му резултатите? Дотук прие закон само за събиране на пари, а закони които да защитават правата на здравно осигурените и регламентират строго договорите със касата? Има такива, ще кажете. Да но само на теория, на практика е пълна свободия и всеки прави каквото намери за добре.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформата на Москов е следната :" Парите за здраве не стигат . Като ги разделим на два пакета ще стигнат ". Реформатор !
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма какво да редактира, да си събира багажа и да се маха докато не е съсипал всичко с некадърност и арогантност
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов е само за "парлама" в това правителство. Ясно е, че реформи няма да има. Защо той и другите от РБ стоят там, освен за власт и влияние
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си взима пакетите и пръстовите отпечатъци и да се маха! Само глупости се творят от този кабинет.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов може да напусне само с чужда помощ, не очаквайте сам да напусне. За такива дейности се изисква съвест.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи много старателно разглеждам всички публикувани снимки на така наречения д-р Москов и се чудя, как пък така няма нито една на която да не е нашмъркан.И тоя човек е министър, и от него зависи животът на децата ни и нашият живот.Нямам думи.
15
1
 
8
 
! Отговори
Господинов преди 8 години
Къде са тия резултати бе? Събрахте 50 милиона които потънаха незнайно къде. Сега отивам в болницата и уж ллечението се поема от касата, ама 200 лв за консумативи , 100 лева за лекарства и 1000 лв за избор на екип. Ами ако ги нямам парите какво да правя? Боко Тиквата и *** му трябва да се омитат незабавно.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕМА СА ПЛАШИТЕ, СИЧКОТО Е МНОО ПРОСТО, ВИНЕТУ НА СЕКА ЦЕНА ИСКА ДА СИ ИСКАРА МАНДАТА, ПОСЛИ ОШТЕ ЕДИН И АКО МОЖИ ОШТЕ ЕДИН, ТАКА ЧЕ МИНИСТРИ НЕМА ДА СЕ МЕНКАТ, ШОТО ДА НЕ СЕ РАЗКЛАТИ ЛОДКАТА И ДА НЕ ВЛЕЗЕ ВОДА, ВЛАСТА Е СЛАДКО НЕШТО И НЕ СЕ ДАВА ЛЕСНО, САМ СИ КАЗА ПРЕДИ ВРЕМЕ, ЧЕ СИ Е НАУЧИЛ УРОКО Е И ТОА ША ГО ИЗТРАЕМ ПА НЕМА ДА Е ВЕЧЕН
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов е Хитлер на здравноосигурителната каса. с това решение здравнонеосигурените да плащат за 5 години назад 1500 лв закопа близо 1,5 милиона българи с лошо финансово състояние