Заложници при учението в София? Не са разбрали!

Бъчварова увери, че то е планирано, а не отговор на атентатите в Брюксел
Обновена: 27 мар 2016 20:20 | 27 мар 2016 19:37, Веселина Йорданова
57
Заложници при учението в София? Не са разбрали!
Снимка: архив, БТА

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че хората, които се оплакаха, че са били заложници на антитерористичното учение в София, явно не са успели да се информират. За сигнала за готвен атентат пред бившия хотел „Плиска“ тя каза, че всичко е протекло по реда си, а на границата ни с Гърция няма нужда от стена.

Още по темата
Антитерористичното учение не беше в отговор на атентатите в Брюксел. От година работим много активно и още по-активно след атентатите в Париж, затова беше съвсем логично да направим това учение, каза Бъчварова в предаването „120 минути“ по bTV.

На въпрос за хората, които се оплакаха, че са попаднали случайно на учението и са останали заложници с часове под дъжда, тя каза: „Информирахме през целия ден (...) Следвахме правилата като в реална ситуация. Ако тези хора бяха пропуснати да минат през оградената зона и това беше реална ситуация, животът им щеше да е застрашен“.

Министърът каза, че подробният анализ от учението все още не готов, но „без такова учение нямаше да знаем най-малките детайли, които трябва да поправим“.

Това е начинът да гарантираме сигурността на гражданите. Ако трябва, ще направим и ново учение, каза тя.

Попитана за предупреждението за готвен атентат в района на бившия хотел „Плиска“, което дойде от Държавния департамент на САЩ, Бъчварова каза, че всичко е протекло по реда си, но информацията, че сигналът е несъстоятелен, не е предадена навреме

Това беше като продължение на учението, показа ни как да работим по-добре, коментира тя.

Помолена да каже колко случая на джихадисти, преминали през българска територия, има, Бъчварова каза, че не би искала да спекулира с цифрите. "Общият брой на хората, които носят опасност за Европа, е хиляди".

България обаче е известна с щателните си проверки и може би е единствената държава, които прави допълнителни интервюта на тези, които кандидатстват за статут на бежанец. Това е и едно от обясненията защо бежанците не предпочитат маршрута през България, коментира тя.

"Не трябва да бързаме с антитерористичния закон, защото в момента се подготвя директива, която да урежда в европейски контекст всички проблеми. Факт е, че последните събития показват, че всички служби за сигурност в Европа трябва да работят по нов начин, трябва да се модернизират. Ако за България това означава реформа, за други означава просто модернизиране или по-активна работа.

Факт е, че не може да останем такива, каквито сме в момента, за да можем да отговорим на глобалните предизвикателства. Не можем да бъдем адекватни на провокациите към нас и заплахите за националната сигурност – и по отношение на бежанската заплаха, и по отношение на терористичната, ако нямаме добре и модерно работещи служби", каза още Бъчварова.

На въпрос дали трябва да вдигаме стена на границата с Гърция, министърът каза: "Нямаме основание да го направим, това е вътрешна граница на ЕС. Към момента ситуацията е такава, че рискът от тази страна е по-скоро потенциален, отколкото реален. Непрекъснато следим това, което се случва в Гърция".

Министърът определи като професионална работата на полицията при извеждането на барикадиралия се в дома си в кв. "Стрелбище" мъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: МВРРумяна Бъчварова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
49
 
! Отговори
Наглост и простотия преди 8 години
Информирахме през целия ден (...) Следвахме правилата като в реална ситуация. Ако тези хора бяха пропуснати да минат през оградената зона и това беше реална ситуация, животът им щеше да е застрашенСамо за тази издънка би трябвало да си подаде оставката. Безобразие е да се ТЕРОРИЗИРАТ цивилни, за да могат службите да си поиграят на войници.
17
1
 
26
 
! Отговори
"Стига вече!&qu преди 8 години
Отвратителна мyцуна, мазна кукyмявка. И на ум и разум учи хората, вместо да си обира крушите! Анатема!
16
0
 
27
 
! Отговори
кой ги пуска преди 8 години
Да каже колко групи от млади афганистанци минаха през турската ни граница , която уж е много добре охранявана.Минаха и продължават да минават.И кой и защо ги пуска? Толкова ли е трудно да се поставят постове на всички погранични пътища и се проверява всяко превозно средство както едно време, когато имаше забранена гранична зона и се минаваше само с открит лист.Това може да е временна мярка докато утихне бежанската вълна.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мигрантите се готвят да влязат от Гърция , тя ги пази да не излязат от хотел "Плиска" в София. Е неам думи...
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-неадекватният министър на МВР, който сме имали
13
0
 
38
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Да речем, че става въпрос за болен орган. Например, имате рак на гърдата и е необходима ампутация. Обаче в момента обучаваме хирургически екип който тренира процедурите при здрав пациент. Ампутират гърдата с оправданието "Ако беше реална ситуация и не бяхме ампутирали, живота на човека щеше да е в опасност". Да де, ама не беше реална ситуация. Малко звучи като лафа "баба ако беше мъжка, щеше да има дръжка".
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая що не подаде оставка, вместо да плямпоти тъпотии?
11
21
 
4
 
! Отговори
BG преди 8 години
Ех криворазбрана демокрация Българска. Като се вземат мерки,що така правили, като не се вземат мерки що така правили...Бай *** иска полицията да беседва с него, да прави учения на полигони далеч от МОЛ-а където яде Макдонълц. Белене го махнаха и Бай *** се наежи, че ТОЙ разбира, ТОй може, но ТОй отговорност не поема, само критика да отправя. Бай *** е жив и днес е модерен, говори, пиши, мисли и псува у НЕТА. Бай *** какъв то си ти, такъв и МВР-то, съда, министерски съвет и парламент. ХОУК!
10
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая на кой хълм я намери пожарникарят
9
2
 
43
 
! Отговори
защо преди 8 години
Защо никъде в "водещите"сайтове няма информация за поредния гаф на Плевнелиев в Киев и глупостите който е изприказвал там!?на среща с Украинския Пиночет!
8
2
 
50
 
! Отговори
Бъчварова-оставка! преди 8 години
Информирахме през целия ден (...) Следвахме правилата като в реална ситуация. Ако тези хора бяха пропуснати да минат през оградената зона и това беше реална ситуация, животът им щеше да е застрашен. Да, обаче това не е реална ситуация и гражданите не са длъжни да страдат заради некадърността ви! Освен това едно е да разпространяваш информация, а съвсем друго тя да достигне до гражданите, затова си длъжен да провериш обратната връзка, а не да тормозиш хората, от чиито данъци съществуваш ***!
7
0
 
42
 
! Отговори
до кога преди 8 години
Добре де,не виждат ли че полицията и МВР са станали за смях!със лъжи и говорене на глупости това няма да се промени,трябват драстични и бързи реформи.
6
3
 
37
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Тия всичките са като плевела започвам да си мисля ,че сред тях няма нормални.
5
2
 
43
 
! Отговори
вг преди 8 години
Гледа ни в очите и ни лъже,няма лошо да си признае че нейните служите ли са не кадърни,това го виждаме всеки ден.
4
2
 
38
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 8 години
На тази кака и викат- ШМАТКАТА.Та, нейните подчинени може и да не са толкова точни, но днес бивш полицай ми каза ,че е за нея охранително мероприятие било : търговска марка презервативи.Е, не разбира повече от колкото баш майстора на пожарникарските науки и нейния началник.
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъчво *** подавай си оставката, хората не разбрали, ми твойте *** що не обеснят на хората какво се случва ми се правят на мутри??? А *** *** кажи?
2
1
 
46
 
! Отговори
Тиква преди 8 години
Днес в педаването 120 минути тая лелка пак се изложи. Да спре да говори пред медийте, че плямпа само глупости.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V BG VSI4KO E BLESTQO6TOO, no samo na dokymneti