ДПС припомни Възродителния процес: Жертви, ранени...

Партията поиска справедлива оценка на случилото се тогава
1 юни 2016 13:00,
191
ДПС припомни Възродителния процес: Жертви, ранени...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: БТА

ДПС припомни от трибуната на парламента хронологията на събитията, свързани с Възродителния процес и поиска справедлива оценка на случилото се. В декларация лидерът на движението Мустафа Карадайъ напомни за бунтовете на мюсюлманите в края на комунистическия режим, разказа за десетки убити и стотици ранени. Той изрази надежда, че историята ще обяви тези хора за герои на най-новата ни демокрация и пионери на най-новата история на държавата.

Карадайъ напомни, че по време на майските събития 360 000 души са принудени набързо да напуснат домовете си и да оставят имуществото си, търсейки подслон в съседна Турция.

"Партийната пропаганда създава масова психоза в обществото и това води до масова вълна", каза лидерът на ДПС. Той напомни и думи на Тодор Живков пред партийния елит от юли 1989 година - "Ние сме на прага на голяма психоза за изселване, тя ни е необходима". Карадайъ напомни и готовността на Турция да приеме изселниците и спирането на преминаването през август 1989 година.

"Преименуването като античовешки акт предизвиква съпротива на засегнатите. Тя прераства в бунтове и демонстрации", продължи с хронологията Карадайъ.

"При насилствената смяна на имената през декември 1984 година има демонстрации в Източните Родопи, има и убити", допълни той.

Лидерът на ДПС акцентира и на потушените с танкове бунтове през януари 1985 година. При протестите през 1984-1985 г. има десетки загинали, включително и 17-месечно бебе. Стотици са бити и задържани, а повече от 500 души са пратени в лагера "Белене", каза още Карадайъ.

Според ДПС тези процеси са изиграли огромна роля за формиране на открито гражданско противопоставяне на комунистическия режим през последните му години.

Карадайъ разказа и за бунтове и стачки, които заливат Североизточна България през май 1989 г. - организирана от хора в затворите, начело на които бил сегашният лидер на ДПС Ахмед Доган.  "Стига се до сблъсъци, има десетки загинали, стотица са ранени", каза още лидерът на ДПС. Според него така през май 1989 година е сложено началото на края на Възродителния процес и на комунистическия режим.

Карадайъ обобщи, че по време на Възродителния процес са преименувани около 1 млн. мюсюлмани, а виновни за това все още няма. Той изрази надежда, че историята ще даде своята оценка.

Междувременно парламентът отказа за пореден път да приеме искането на ДПС турските имена на починалите мюсюлмани да бъдат върнати в регистрите на институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Византия християнизирала а Османците мюслуманизирали , това е положението сърди се на баба си от с.Мармаладово
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ И МЪЖКИТЕ СЕКРЕТАРКИ НА ИКОНОМИКО- ПОЛИТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЯ СЕ АКТИВИРАХА, ТЕ НЕ КАЗВАТ КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ, А ГОВОРЯТ КОЛКО АСФАЛТ МОЖЕ ДА СЕ НАЛЕЕ, ЗА ДУПКИТЕ НА АСФАЛТА И НИТО ДУМА ЗА ГРОЗНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В КОЕТО СА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА АКТИВНАТА БОРБА НА ДРУГАРЯ ХАСАН АДЕМОВ - ДПС- И НА ДРУГАРЯ КАЛИН- КОИТО НИЩО НЕ НАПРАВИХА И ПРОМЕНИХА В НАЧИНА НА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ- ПАК ЩЕ СИ ГЛЕДАМЕ ПЕНСИИТЕ И ДОКАТО ГИ ПРЕБРОИМ ТЕ ЩЕ СЕ СТОПЯТ ХОРАТА УМИРАТ НА РАБОТА
117
2
 
11
 
! Отговори
Edna преди 7 години
Кои да бъдат обявени за герои - онези, дето сложиха бомбите в купе за майки с деца ли? На гарата във Варна? В дискотеката на 16-ти етаж в х-л "Сливен" гр. Сливен? Този докога открито ще проповядва мракобесие и ще издига антибългарски лозунги!? Я вижте съсевното заглавие: Пакистанка беше изгорена жива, защото отказала да се омъжи за двойно по-стар мъж. Такова бъдеще ли готвят за нас и за децата?!
116
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до: 101Не може да втълняваш на хората да четат небивалици! Имали сме "обща история" с Турция?!? Ходил ли си някога в Турция? Виждал ли си турчин на живо? Ако си българин - приличаш ли по някакъв начин визуално на въпросния турчин? Няколко пъти съм ходил в Турция и не мога да открия прилика на мен или мой познат с нито един турчин! Нито с езика им, въпреки 5-те века "присъствие"! Хайде сега оспори и Ботев, Вазов, Левски и всички революционери съвременници на "присъствието"!
115
1
 
12
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
тоз башибозук успя ли да скалъпи някое правилно изречение на бъгларски?
114
1
 
4
 
! Отговори
EU преди 7 години
Ще предложи ли сега г-н Карадайъ Дело Възродителен Процес за преразглеждане в Европейския Съд в Парламента или това просто е следващата Дезинформация на ДПС
113
2
 
6
 
! Отговори
Няма диалог преди 7 години
С турски диваци се преговаря с изселване или дърво.
112
1
 
8
 
! Отговори
до ДПС преди 7 години
Тоя първо неможе да говори правилно български език... второ жертви по време на комунизма е имало от всички етноси - стига да не си бил съгласен с партията!А иначе ако си припомним какво са правили турците 100г. преди така наречения възродителен процес - то това е бегла пародия на турските мародерства!
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека припомним че тоя от пикчерса беше в агенцията по следприватизационен контрол- Е И КАКВО КОНТРОЛИРА- ПРАВИ СЕ НА УТРЕПАН КОГАТО ОЛИГАРСИТЕ ФАЛИРАХА ПОДАРЕНАТА ИМ ИНДУСТРИЯ- КАК ДА ПОВЯРВАМ НА ПОРЕДНИЯ МЪЖКА СЕКРЕТАРКА НА ДОАН.
110
1
 
9
 
! Отговори
ТРК = АЗИЯ преди 7 години
До АнонименКато се спомене Възродителен процес автоматично се сеща човек , колко нагло и цинично е да се говори за някакво си изселване , когато се погледне колко нещастия и мъки са причинили турците и империята с която се окачествяват и днес и към която се стреми Султан Ердоган , тоест тази малка комунистическа афера изглежда като разходка в парка в сравнение с идиотщините извършени от турските (османските) диваци и полухора. Няма значение в каква последователност са се случили.
109
2
 
4
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Бойко ! Ти не си никакъв калъагаларин , а *** кокошкар ! Мразя всички които гласуват за теб .....(демек всички римляни и остатъка от рода Български)! КОКОШКАР !
108
1
 
3
 
! Отговори
няма диалог преди 7 години
Аз казвам Възродителен Процес тои ми вика Батак , еми не може да се разберем
107
0
 
3
 
! Отговори
От онова време преди 7 години
- Къде е бай Ангел? - Отиде да се кланя.На бай Ангел не му пречи името да си ходи на джамия.
106
0
 
4
 
! Отговори
:=) преди 7 години
не съществува Османо-римска империя, а това, че издателство Сиела пуснали на пазара някаква глупост определено не превръща измислицата в истина.. на книжния пазар може да се намери и последната част на Междузвездни войни, която също както Османо-римската империя е в жанр фантастика :)))
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕПОЧТЕННО Е ПАРТИЯТА НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ ЛАБОРАТОРНО СЪЗДАДЕНА В ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ/КГБ/ ДА ВАДИ СКЕЛЕТИ И ДА ВНУШАВА ВИНА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД- ТЕ 26 Г КРАДАТ, ИЗТОЧВАТ И ОБИРАТ БЪЛГАРИЯ ДРУЖНО И В ЕДИН ГЛАС, ПРАВЯТ СИ ЗАСЛОН И СЕГА СА В НАСТЪПЛЕНИЕ, БОРЯТ СЕ ЗА СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ И ПРОСПЕРИТЕТ НА РАБОТНИЦИ, БЕДНИ И ПЕНСИОНЕРИ- ЩЕЛИ ДА ПРАВЯТ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 1450/1500 ЕВРО, СРЕДНА ГОД, ЗАПЛАТА ОТ 40 000 И ДА ИМАМЕ 14 ЗАПЛАТИ, 13 С ОТПУСКАТА, 14 НА КОЛЕДА- НАЛИ ТАКА ВЕЛИКИ КАРАДАЙЪ
104
0
 
8
 
! Отговори
ТЪРПЕЛИВ преди 7 години
КРЕТЕНСКОТО ДПС ЕДНО СИ ЗНАЕ ЕДНО СИ БАЕ......НИЩО СВЯСТНО
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Админа не бара коментарчетата , ша му *** турят отзад
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имената не са турски, а са мюсюлмански!
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като само се спомене Възродителен прицес автоматично тръгват и Батак , Арменски истории , Османска Империя като че ли едно след друго са се случили
100
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕДИН ПОМНЕЩСкоро! Скоро ще се върнат тези времена. Ще имаме зелена светлина от Москва.