Местан възмутен: На английски може, на турски – не!

Нима турският е второ качество, попита лидерът на ДОСТ
12 юли 2016 10:37,
221
Местан възмутен: На английски може, на турски – не!
Снимка: архив Булфото

В българската Конституция се съдържа текст, който забранява партиите на етническа и религиозна основа, но нито Конституцията, нито Законът за политическите партии дават легална дефиниция за етническа партия, настоя лидерът на ДОСТ Лютви Местан в коментар на отказа на съда да регистрира политическата му партия.

За Местан мотивите на СГС са "скандално неприемливи" и не може да се говори за търсене на "духа на закона".

Още по темата

Решението на съда, което беше обявено в края на миналата седмица, подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Според него сегашната ситуация създава риск от съдебен произвол: "Ако критерият (за етническа партия – б.р.) е преобладаващ брой членове от един етнос, то всички български партии са етнически", отсече Местан пред bTV.

По отношение на самата абревиатура ДОСТ ("приятел$ – тр.), бившият председател на ДПС посочи, че думата е персийска и е дошла в българския език от турския.

"Има редица други примери за регистрирани български партии, чиито наименования или абревиатури са чужди думи – "Атака", управляващата партия ГЕРБ. На немски, английски, испански може, но когато е дума, навлязла в българския език от турския – не може! Нима турският език е език второ качество?", попита Лютви Местан.

Той нарече "комична" тезата, че е станал излишен след подобряването на отношенията между Турция и Русия.

"Както и да се развиват отношенията между Москва и Анкара, никой няма да промени отношението на нашата партия, че диалогът между Русия и Европа трябва да стъпи върху международното право... Русия се явява в ролята на агресор, на окупатор", категоричен бе Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
1
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Това НИЩО, много се е взел за НЕЩО
127
3
 
0
 
! Отговори
ДПС преди 7 години
Да живее ДПС, даживее ДПС, да живее ДПС!!!!!!!!
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То да пишеш глупости тука бая некъдарен побългарен ром трябва да си а иначе всички сме български граждани по документи
125
2
 
3
 
! Отговори
ФЕС преди 7 години
Много сте грамотни, знаещи и можещи, пък отричате и не знаете думите в БЪЛГАРСКИЯ ТЪЛКОВЕН РЕЧНИК, където е пояснено, че тези думи, които са вписани там се употребяват в БЪЛГАРСКИЯ език! Големи форумни професори сте! Толкова относно за АБРЕВИАТУРАТА на партията! А относно за турския език - почти преди 3 месеца, Европейският парламент гласува признаване на езика като официален, резултатът - 375 "ЗА"; 133 "ПРОТИВ" и 87 "ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ". Направете си сами изводите, тъй като сте големи професори.
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм 100% убеден че след 1000 години ще останат 10 езика на таа Планета като водещ ще е Английския , а всички др. езици че само некви останали диалекти вкл. и българския
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Английския се говори навсякаде защото англицизираха Света неслучайно Мормони у нас преподават безплатно англиски , не случайно всички материли особенно софтуер е на английски
122
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да точно така 'На английски може, на турски не!' Английският е международен език и се говори навсякъде. Г.лупава и безполезна твар си ти Местанчо.
121
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еи местанчо анадолско турче що не си затвориш човката не стига че крадешсъс задникаси ами си станал и супер нагъл МАРШ В АНАДОЛА
120
2
 
6
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Око за едното име не се регистрира това е ,, услуга на някого". След като го регистрират какво ще кажат мразещите за инакомислещите. В България не се спазват законите и се толерират хората -човекомразци.
119
5
 
8
 
! Отговори
Бостан преди 7 години
А кой беше Местан?
118
6
 
13
 
! Отговори
Съдът в Хага преди 7 години
Г-н Местан е с типично башибозушко съзнание.Той и подобните му плачат за"репресиите" на БГ власти по време на възродителния процес,когато са искалида сменят турските имена.Имало е няколко жертви...Местанци са наследниците набашибозука,вършил кървави зверства със стотици хиляди заклани жени,деца,старципо време на Апр.възстание.Прочетете "Зверствата на турците" от Макгахан...Нужно е БГ да поиска от съда в Хага признаване на български геноцид,извършенот турците по време на турското робство.
117
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атака и герб са утвърдени в българския език думи, докато дост е непозната за българите турска тума, която и не ме интересува какво означава.На учредителните събрания на ните една българска партия не е имало представител на чужда държава, който да говори "Където се говори турски език тамо е Турция". това ако не е заплаха, ако не са териториални претенции дост ми кажи!
116
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ако критерият (за етническа партия б.р.) е преобладаващ брой членове от един етнос, то всички български партии са етнически","Лидерите на останалите партии не агитират избирателите си на руски и английски, както ти агитираш на турски в разрез със закона, лидерите на останалите партии не искат чужд майчин език, не спят в посолствата, както ти спиш в турското, не ходят с охрана осигурена от посолствата, не канят чуждестранни националисти и президенти на учредяването на партиите си...
115
5
 
8
 
! Отговори
стига преди 7 години
Този вече буди само смях и съжаление
114
3
 
4
 
! Отговори
Deliorman преди 7 години
do kucheto na trumpizchezvate kato durjava!
113
2
 
3
 
! Отговори
Deliorman преди 7 години
до художникаvidqhme visshistite kak upravlqvate,tova ne e upravlenie a krajba!Vsicki nie plashtame danuci!Kaji mi chestno li e sys tezi pari da se investira samo v sofiq?Durjavata ne syshtvuva pod nikakva forma!I kakvo trqbva da chakame nqkoy da ni upravi li?i mejdu frugoto sum zavurshil VUZ!
112
3
 
11
 
! Отговори
ТВА НЕ Е ИСТИНА! преди 7 години
Само едно не ми стана ясно..."По отношение на самата абревиатура ДОСТ ("приятел$ тр.), бившият председател на ДПС посочи, че думата е персийска и е дошла в българския език от турския...."Та, това което не ми е ясно ... аз съм Българин на 30 години, и се смятам за достатъчно грамотен, ама за първи път чувам, че думата "ДОСТ" я има в българският език!?!?!? Така я има в нашият език, че се налага превод от редактора... НЯМАМ ДУМИ ПРОСТО ЗА ОЛИГОФРЕНИЯТА НА ТОЯ!
111
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Английският все още е официален в ЕС, а турският не. Не е език на държава членка.
110
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 години
Тоя мазньо защо не се разкара от очите и страната ни?
109
1
 
11
 
! Отговори
128 преди 7 години
тоя номер политиците го правят вече 30 години и простите хора все им се връзват.за това сме и толкова мизерни.турците казват,абе краде,ама е от нашите.българите казват същото,да краде,ама да не е турчин.после крадците,българина и турчина заедно се смеят на балъците