Местан възмутен: На английски може, на турски – не!

Нима турският е второ качество, попита лидерът на ДОСТ
12 юли 2016 10:37,
221
Местан възмутен: На английски може, на турски – не!
Снимка: архив Булфото

В българската Конституция се съдържа текст, който забранява партиите на етническа и религиозна основа, но нито Конституцията, нито Законът за политическите партии дават легална дефиниция за етническа партия, настоя лидерът на ДОСТ Лютви Местан в коментар на отказа на съда да регистрира политическата му партия.

За Местан мотивите на СГС са "скандално неприемливи" и не може да се говори за търсене на "духа на закона".

Още по темата

Решението на съда, което беше обявено в края на миналата седмица, подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Според него сегашната ситуация създава риск от съдебен произвол: "Ако критерият (за етническа партия – б.р.) е преобладаващ брой членове от един етнос, то всички български партии са етнически", отсече Местан пред bTV.

По отношение на самата абревиатура ДОСТ ("приятел$ – тр.), бившият председател на ДПС посочи, че думата е персийска и е дошла в българския език от турския.

"Има редица други примери за регистрирани български партии, чиито наименования или абревиатури са чужди думи – "Атака", управляващата партия ГЕРБ. На немски, английски, испански може, но когато е дума, навлязла в българския език от турския – не може! Нима турският език е език второ качество?", попита Лютви Местан.

Той нарече "комична" тезата, че е станал излишен след подобряването на отношенията между Турция и Русия.

"Както и да се развиват отношенията между Москва и Анкара, никой няма да промени отношението на нашата партия, че диалогът между Русия и Европа трябва да стъпи върху международното право... Русия се явява в ролята на агресор, на окупатор", категоричен бе Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЕВРОАТЛАНТИКВИ МЕСТАН И ПАСИ
47
3
 
4
 
! Отговори
mmmMMmmm преди 7 години
В българския език не е идвала такава дума..... мдааа
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТОВСКИЯ ЕВРОАТЛАНТИК МЕСТАН
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ МОЖЕ НА АНГЛИЙСКИ!
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя мястото му е в Сибир.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееех, евтин ПР за пред бедните помашки баби, дето зорлем ги научиха да говорят на турски. Моля някой да обясни на г-н Бостан, че английският все още е един от официалните езици в ЕС, докато турският не... Да се надяваме и да не става
42
3
 
25
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Когато в Турция стане официален българския език, тогава ще стане и в България турския. Този национален предател трябва да бъде обесен публично.
41
4
 
18
 
! Отговори
ха, сега де.... преди 7 години
....в Турция - на английски може, а на български не Защо ? По същите причини и в България. Като искаш на турски отиди в Анадола
40
3
 
24
 
! Отговори
Бутафорко преди 7 години
Грозен и противен човек,лицемерн,двуличен,подмолен и гнусен по душа.
39
3
 
16
 
! Отговори
без преди 7 години
Добре де, тоя като се изказва прави едни паузи... като го цитирате трябва да оставяте по 2 празни реда след всяка дума. Така би било по-автентично.Инак, на който му се говори на турски да си ходи в Турция.
38
2
 
10
 
! Отговори
До 40 преди 7 години
Първо всички развити държави до една са с отрицателен приръст. Второ Турция има младо но не и образовано населиение. Ердоган наложи диктатура именно благодарение на това,че чисто демографски популацията на образовани турци се срина заради еманципация на образованите туркини, него го избраха онези които изпълзяха от землянките на Анадола, които станаха мнозинство, след намалянето на популацията в големите градове. Пък и както вече виждаме в Япония роботизацията а не курана е нашето бъдеще.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вече не може на английски
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МОЖЕ НА РУСКИ И ТУРСКИ, НА АНГЛИЙСКИ НЕ.
35
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я па тоя ЕКЗАКТНИЯ-на учредяването на партията му присъстваха една камара имами и нито едит свещенник.Присъстваха и хора от турското посолство и Турция.Това ,че в списъците на учредителите има и християнски имена колкото за цвят не оправи партията не етническа и не религиозна.Много точно реше ние на съда ,но имам съмнения ,че на другата инстанция може и да я регистрират тази ислямска ,турска и противобългарска партия.
34
3
 
23
 
! Отговори
Ааа, не преди 7 години
Ми ходи да си правиш пратия в Турция, като не те кефи тук бе... Малко са ни другите м.ангалски истории, че и още една етническа партия.И аз съм възмутен, че не си в "зандана" ама не рева наляво и надясно. Тук е България ще се спазва българщината и Българската конституция...
33
2
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Да припомним на ДС доносник "Павел" щом се възмущава от агресори, че новите му господари са агресори и окупатори на северен Кипър от 40 години вече! Очевидно и той разчита на късата обществена памет. Tа да не се връщаме в по-стари времена, a и да не навлизаме в темата за кюрдите където Турция здраво се е омазала точно като агресор!
32
3
 
19
 
! Отговори
Пуйката преди 7 години
Агент Местан да не се прави на луд ... Имаше брутално турско робство у нас , имаме и новини на турски по НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ .. имаме и нелегални турски или поне правещи се на такива партии ?! Какво повече иска този *** !?
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти или си Екстремно глупав или си служител в офиса на тоя сайт , да слагаш минуси на реална истинска информация ти сега кво реши че ДОСТ не е немско фамилно име ли
30
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е умираща държава с опростачено и болно населени което с бързи темпове измира. Турция има младо и образовано население което постоянно се увеличава а икономиката е във възход и почти стигна мащаба на френската.
29
3
 
19
 
! Отговори
God преди 7 години
До zeusТочно така - атака, герб и т.н. са думи, които трайно са навлезли в българският език. Думата "дост" я чух за пръв път от Лютвито. Такава дума не се ползва в българският език. И етническа е всяка партия създадена от етнос, който не е основният в страната. Докато страната се казва България и народът - български, всеки друг етнос няма право на политическа партия по Конституция. Ако толкова ги влече Турция защо просто не емигрират там, а искат да я докарат тук?