Местан възмутен: На английски може, на турски – не!

Нима турският е второ качество, попита лидерът на ДОСТ
12 юли 2016 10:37,
221
Местан възмутен: На английски може, на турски – не!
Снимка: архив Булфото

В българската Конституция се съдържа текст, който забранява партиите на етническа и религиозна основа, но нито Конституцията, нито Законът за политическите партии дават легална дефиниция за етническа партия, настоя лидерът на ДОСТ Лютви Местан в коментар на отказа на съда да регистрира политическата му партия.

За Местан мотивите на СГС са "скандално неприемливи" и не може да се говори за търсене на "духа на закона".

Още по темата

Решението на съда, което беше обявено в края на миналата седмица, подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Според него сегашната ситуация създава риск от съдебен произвол: "Ако критерият (за етническа партия – б.р.) е преобладаващ брой членове от един етнос, то всички български партии са етнически", отсече Местан пред bTV.

По отношение на самата абревиатура ДОСТ ("приятел$ – тр.), бившият председател на ДПС посочи, че думата е персийска и е дошла в българския език от турския.

"Има редица други примери за регистрирани български партии, чиито наименования или абревиатури са чужди думи – "Атака", управляващата партия ГЕРБ. На немски, английски, испански може, но когато е дума, навлязла в българския език от турския – не може! Нима турският език е език второ качество?", попита Лютви Местан.

Той нарече "комична" тезата, че е станал излишен след подобряването на отношенията между Турция и Русия.

"Както и да се развиват отношенията между Москва и Анкара, никой няма да промени отношението на нашата партия, че диалогът между Русия и Европа трябва да стъпи върху международното право... Русия се явява в ролята на агресор, на окупатор", категоричен бе Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
15
 
! Отговори
българина преди 7 години
Аз не знам Англия да има териториални претенции, не знам Англия да ни е държала в 14в 500, не знам да ние свела до 300 000 хиляди души през 15в..... Така че млъквай о време иначе време разделно е настъпило.
87
13
 
2
 
! Отговори
св Петър преди 7 години
До Анонимен-99 ДА! МЕСТАН ще запали свещ но над агонизираща БГ
86
3
 
13
 
! Отговори
majorski преди 7 години
Точно така Местане ..... на английски може на турски НЕ !!!! Разбра го най после !
85
4
 
16
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
аз не искам такава партия да съществува в бг да иде в турско .атака е българска дума герб също а дост не персийска а чиста турска дума тоя какво си мисли че всички бг турци са предатели повечето бг турци милеят за българия такива като тоя хаймана за пари и власт ще си продадат родната майка и дъщеря а за българия изобщо не мислят
84
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе каква е тая мания бояджии да се мислят за художници?
83
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се кръстиш ти скоро ефенди... и свещи ще палиш по църквите.
82
1
 
0
 
! Отговори
До 91 преди 7 години
Разконспириран сте проф. Константинов. Никой не може да се сравни с вашата гладка, ясна и точна мисъл. Всяко изречение прави и най-сложните неща от вашите уста да изглеждат прости като боб.
81
6
 
0
 
! Отговори
До 89 преди 7 години
Къде в програмата на ДОСТ видя неоосманизъм? Ааааа, помисли си го. Ясно.Като ти дадоха пътя не ти ли казаха, че мисленето е противопоказно за такива като теб?
80
0
 
1
 
! Отговори
До 91 преди 7 години
Надявам се, че мислореда ти е по-добър от словореда.
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фанатизираните ***, накратко *** няма как да проумеят, че партията на Местан вече я има, а как ще се казва няма никакво значение. Няма как да купиш всички магистрати. Не всички са продажни лилянки.
78
0
 
4
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Тоя беше с Българско име,после турско.Незнам как ще се развият нещата но, да не се окаже че следващото му име да е Руско.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От какъв етнос е той с двете известни имена дето се явявял за позиции по партийни политически листи,нямал ли си е ЕТ,НО тогава как си е отчитал едни пари дето получявл,че търси трето ЕТНО С двете си имена,ама за трето ЕТ трябва трето име,въобше как е по дефиниция с ЕТ,НО С за кое лице,което се е отделило от другите две като от листи,ако се прелисти по ЕТ,НО С на кой етнос.Павел още ли беше в ДС там пък по указ 56 бива ли имали 65,инак 432 и 1 за преписване и поправителен ЕТ-ЕГН.
76
1
 
2
 
! Отговори
художника преди 7 години
До DeliormanЕй Делиорманче, независим е този, който има образование, възпитание и култура.С какво сте "независими" вие бе, освен това, че от вас нищо НЕ ЗАВИСИ !!!
75
2
 
9
 
! Отговори
Неслучайна прилика преди 7 години
Много интересна е идеологията на ДОСТ-"Евроатлантически неоосманизъм",доста особен хибрид.Само че хибридите не са трайни организми-в следващото поколение се разпадат и най-вероятно от цялата работа ще остане само османизма....От което следва,че на тия път не трябва да се дава,а да им се посочи пътя!
74
3
 
16
 
! Отговори
художника преди 7 години
всички български партии са етнически", отсече Местан ?????------------------------------Българите са НАРОД, а не етнос. Всички Български партии /добри или лоши/ са НАРОДНИ с изключение на ДПС.А ти от кой ЕТНОС си Местане ????? Щото явно не си българин.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Криви глави, кво искаш.
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Национализма в 21век се използва само и единствено за изкарване на пари.
71
3
 
28
 
! Отговори
Истински българин преди 7 години
Всичко различно от българи е етнос! А пък още повече турци. То да взема по тая логика и Русия да направят партия в САЩ и да им казват какво да правят?! Историческата омраза няма как да бъде пренебрегната и след 10000 години! ДОСТ или която и да е партия протеже на Турция могат спокойно да се самолинчуват пред парламента! Език и религия различни от тези, които българите са приели не може да има! Точка! Ако някой иска да изповядва и говори друг език да ходи там, където това е официално прието!
70
12
 
3
 
! Отговори
кирил преди 7 години
не разбрахте ли че всички псевдо патриотари са мошенници като сидеров,джамбаски каракачанов. тия като са патриоти и забраняват защо първо не си сменят личните имена които са турски
69
19
 
7
 
! Отговори
турчин преди 7 години
ЗАЩО ЧАСТ ОТ ЕТНИЧЕСКИЯ БЪЛГАРИН СЪС ЦЯЛАТА СИ НАГЛОСТ ИСКА ДА НИ ИЗПЪДИ ОТ РОДИНАТА НИ БЪЛГАРИЯ?ВЕДНАЖ ЗА ВИНАГИ СИ ОТВОРЕТЕ УШИТЕ СИ,НИЕ НЕ ОТИВАМЕ НИКЪДЕ,АКО НА НЯКОГО МУ СТИСКА ДА ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА СИ,И ДА НИ ИЗХВЪРЛИ ОТ ТАЗИ НАША ЗЕМЯ!