Борисов звънна на Путин. Разговорът: Енергиен

Обсъдени са "актуални въпроси от двустранното сътрудничество"
Обновена: 5 авг 2016 14:46 | 5 авг 2016 14:45, Елка Василева
126
Борисов звънна на Путин. Разговорът: Енергиен
Владимир Путин и Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин е разговарял по телефона с българския премиер Бойко Борисов, като двамата са обсъдили съвместни проекти в сферата на енергетиката, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"На 5 август 2016 г. по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на Руската федерация Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов. Обсъдени бяха актуални въпроси от двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместните проекти в сферата на енергетиката", се казва в съобщението.

Още по темата

В него се отбелязва, че в хода на разговора е било постигнато съгласие за активизиране на взаимодействието в рамките на двустранната българо-руска междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, пише РИА Новости.

Dnes.bg припомня, че вчера Европейската комисия даде надежда на България, че ще може да получава руски газ за газовия хъб "Балкан" край Варна и да построи втора АЕЦ. Това стана ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов.

Това обаче ще трябва да стане според правилата на ЕС и след уведомление от наша страна до Брюксел, става ясно от кореспонденцията.

В писмото си Юнкер пише, че Еврокомисията продължава да работи много усърдно по концепцията за газов хъб "Балкан", "която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".

В началото на юли Борисов обяви, че ще иска от ЕК становище как да процедира след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

След като опита неуспешно да продаде реактора за втората централа, кабинетът заговори за рестарт на проекта "Белене". Заради това Борисов поиска от Брюксел мнение за това как страната ни да процедира с енергийните си проекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До колкото не ме лъже паметта, преди месеци на една среща с американски бизнесмени у нас, Баце каза, че под тяхно давление е спрял всички руски проекти, и ги покани да са по-активни у нас.Днес се заиграва с Путин, прави му мили очички. Как се нарича една жена, която днес е с един, зарязва го, и отива при другия? А как се казва на такъв политик? Гъвкав и далновиден, вероятно, или мърдащ, "като върбов клин" в критична ситуация? И тоя го спрягат за президент, и нищо чудно да го избере овчето стадо.
79
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Искал Бойко мнение как да процедира със спрения (по инициатива на ГЕРБ и пишман-реформаторите) проект за АЕЦ "Белене". Е, какво да очакваме? За Брюксел и американците беше важно да се спре проекта, а дали нещо трябва да се плаща за това, не е тяхна грижа. Като се спре строителството, ясно е че остават само загубите, а те са си за наша сметка.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 107Е, поне за баща ти и *** да не се безпокоим. Стари ***, все висяха по улиците и дебнеха хората. Мицове - какво да ги правиш! Без униформа бяха, та бяха три пъти по-опасни от униформените. Затова бързо-бързо смениха боята и партийните книжки.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, Борисов звънна - нормално, в интерес на България! А гарваните, издули шкембета от продажба на Родината, се разграчиха - "гра-а, заплашени са евроатлантическите ценности","гра-а - идеите, за които се борихме"(ха-ха-ха), "ще се предоговаря с Русия", т.е. "леле, гра-а, ще ни секнат сребърниците, и ние като 90 % от българите ще зъзнем без парно, ще ни замръзнат мазните ...ци, гра-а!","ще постим, ние! -доносниците, бивши агенти на ДС, БКП=БЗНС функционери, сега -първи лаячи срещу Раша! Не, гра-а!
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма начин всички цени в БГ да не растат!Това е системна болест на капитализма в страни като БГ-бюджетът се формира основно от ДДС,който е % от продажните цени на стоките за населението!Така е- и така ще е -при липса на финансова независимост, собствено производство и производство за износ!...А иначе- на снимката Путин показва на Бойко накъде да гледа,но ба-ндюгата гледа другаде...Докога ли?
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ ТРЯБВА ПАК ДА ПОДАРЯВА КУЧЕНЦЕ...
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако турски поток се реализира, Европа вече ще зависи много от Турция и ще играе ккчек докато и кажат да спре.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 104 и 106. Що не питаш оше два-три пъти? Ще ги храним, докато от канелката ти потече бензин.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 99Юнкер е главен европейски поп
71
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов е истински Държавник и затова БСП-ДПС са бесни , защото те нямат такъв човек . Другото е политикатство и простотия .
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На среща на високо равнище се събрали Меркел. Оланд, Обама, Камерън. Чакат само Путин да дойде, но той закъснява. Докато чакат Оланд казва;- Сега като дойде, когото първи поздрави, спукана му е работата!След малко влиза Путин:- Добър ден на всички!
69
4
 
13
 
! Отговори
123 преди 7 години
До ШопЖалкото е, че всъщност това е жалък предизборен гробарски трик!
68
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога нещо да разбера. "Европейският съюз" съюз от независими държави ли е или е колоноална система с император " брюксел" и васални държави с изключение на Германия ?. По времето на СИВ не е имало чак такъв диктат, да неможеш да отидеш до тоалетна без да разреши Брюксел.
67
0
 
25
 
! Отговори
681 преди 7 години
Начало на разговора: - Вл. Вл., это ББ ви звъни, Юнкер ми разреши да Ви се обадя
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога.
65
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големите началници най после са му разрешили да се обади на Путин.
64
3
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До сминдух енд чесънНяма да ти хареса... На Инджев, още по-малко!
63
3
 
33
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Абе, къде е Роската!???Много се смълча детето!??Нали знаете малките деца като се скрият и се умълчат, току виж, сторят някоя пакост в гащите!
62
3
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
След като публикува писмо от Жан Клод Юнкер ,сега ще кажеш ли какви ги къдриш с Путин
61
6
 
38
 
! Отговори
se преди 7 години
Веднага България трябва да прмахне ембаргото към Русия.Икономическите ни връзки с тази страна трябва да са на най високо ниво.Стига сме слушали Европа защото тяхните компании търгуват с Русия задкулисно а ние малките страни сме най ощетение от решенията на ЕС и САЩ.Не става любов с Русия но трябва да се уважаваме и да си търсим изгодните за страната ни договоти и сделки.Селското ни стопанство загина защото Русия вече не купува от нас.Арендаторите съсипаха българското село!